Írán může dle MAAE vyvíjet jadernou hlavici, spekuluje se o úderu

Petr Jedlička

Médii celého světa se šíří dohady o útoku, kterým chce údajně izraelská armáda zničit íránský jaderný program. Nově je přiživil únik z čtvrtletní zprávy MAAE, dle něhož mohou íránští vědci vyvíjet už i jaderné hlavice.

Íránské výzkumné týmy jsou „pouze měsíce“ od získání technologie, jež jim má umožnit výrobu jaderné hlavice. Vyplývá to z uniklých výňatků z pravidelné čtvrtletní zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE, IAEA), které americký deník Washington Post zveřejnil v pondělním vydání.

Kompletní zprávu MAAE dostanou členské státy až ve středu. V souvislosti s jejím obsahem i dalším informacemi se však již několik dní šíří masmédii dohady o blížícím se preventivním úderu na příslušná zařízení, na nějž se údajně připravuje izraelská armáda.

„Možnost vojenského úderu proti Íránu je nyní blíže než diplomatické řešení,“ cituje slova izraelského prezidenta Šimona Perese například AFP v pondělní zprávě.

„Musíme zůstat klidní a odolat tlaku, abychom mohli zvážit všechny alternativy (...) Nemyslím si, že rozhodnutí již padlo, ale dojem, že se Írán přiblížil k zisku jaderné zbraně, stále sílí,“ uvedl Peres dále.

Julian Borger v listu The Guardian připomíná, že MAAE varuje před pokrokem v íránském jaderném programu pravidelně; většina dosavadních zpráv ovšem mluvila o posunu v technologii obohacování uran. Tím se íránští představitelé netají. Tvrdí však, že jde o proces, který má prý posloužit rozvoji medicíny a zajištění energetických potřeb země.

Podle Borgera, resp. Washington Postu, jde ale tentokrát o něco jiného. V nové zprávě MAAE se má údajně psát o zařízení s kódovým označením R265, což je prý stěžejní součást jaderné hlavice — technologie čistě vojenská a navíc značně pokročilá.

K vývoji R265 měl Írán údajně využít rady odborníků z Pákistánu, Severní Koreje a Ruska. Zvláště zdůrazňovány jsou v tematických článcích zásluhy ruského experta Vjačeslava Dnilenka.

Íránští představitelé již předem chystanou zprávu zpochybnili s tím, že se nezakládá na reálných skutečnostech a byla zpracována na politickou objednávku. Tamní ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí zároveň varoval celý Západ před „osudovou chybou“, jíž by se podle něj případný útok na Írán stal.

Podobná varování vyslovili i ministr zahraničí Francie Alain Juppé a Ruska Sergej Lavrov.

První byl Haarec

Prvním podnětem k aktuálním dohadům se nicméně nestala zpráva MAAE, ale již schůzka osmi ministrů izraelské vlády s premiérem Netanjahuem minulé úterý. Podle izraelského deníku Haarec se ní Netanjahu s ministrem obrany Barakem snažili neúspěšně získat podporu většiny ministrů pro případný preventivní úder. Izraelští představitelé odmítli zprávu jasně potvrdit, nebo vyvrátit; premiér osobně ale pověřil kontrarozvědku Šin Bet vyšetřením, kdo Haarec o obsahu jednání informoval.

Nick Hopkins z britského Guardianu poté ve středu 2. listopadu publikoval text, v kterém upozorňuje na přípravy britského vojska na podporu příslušnému úderu. Hopkins se odvolává na vlastní zdroje v armádě i diplomacii. Z vnitřních materiálů rovněž dle Hopkinse vyplývá, že americký prezident Obama si útok nepřeje - je však údajně možné, že Izrael provede akci sám, bez pomoci Spojených států.

Podobné informace se později objevily i ve zpravodajských agenturách. Izraelské letectvo pak v týdnu provedlo několik cvičení, které dohady dále přiživily.

Vlády západních mocností se netají podezřením, že íránský jaderný program slouží ve skutečnosti vojenským účelům, už řadu let. Zbrzdit příslušný pokrok se několikrát pokusily jednostrannými i kolektivními sankcemi.

Znalci situace na Středním východě ovšem upozorňují, že Írán stále nedosáhl na všechny potřebné technologie. Vlastnictví jaderné zbraně navíc Íráncům zapovídá i několik duchovních zákazů, včetně proslulé fatwy ajatolláha Chomejního.

Na Blízkém a Středním východě vlastní jaderné zbraně pouze Izrael. Podle obhájců jeho politiky je drží jen jako prostředek k odstrašení, nikoliv k útoku.

Další informace:

The Washington Post IAEA says foreign expertise has brought Iran to threshold of nuclear capability

Haarec Iran will be able to build nuclear bomb within months, IAEA says

Haarec Everybody in Israel is talking about a strike on Iran's nuclear facilities

The Guardian IAEA due to expose Iranian nuclear weapons design and testing facility

The Guardian UK military steps up plans for Iran attack amid fresh nuclear fears

AFP Israel's Peres Warns Attack on Iran Getting 'Closer'

BBC News Russia: Israeli threat of strikes on Iran 'a mistake'

    Diskuse
    November 7, 2011 v 20.38
    ta reklama na tom autobuse mluví za vše
    Tohle jsou jasné výzvy k nenávisti a nikoliv snaha o mírové řešení. Pokud Izrael svůj útok udělá může to být začátek úplného konce. Naprostá katastrofa. Co zbývá ? Věřit, že se tak nestane a najde se nějaké jiné mezinárodní řešení.
    November 8, 2011 v 11.09
    ta reklama ...
    je asi záhodno ještě vysvětlit její obsah. Jedná se o reklamu na webové stránky s inzeráty na prodej domů. Jejím ústředním sloganem je "Pouze dobré úmysly", přičemž pro úmysl a cíl (střelce) má hebrejština jedno slovo.

    Pod obličejem Ahmadínežáda je napsáno "Tato reklama mě dostává", přičemž slovo pro dostává lze opět přeložit i jako "zabíjí"
    November 8, 2011 v 13.03
    Dle mého názoru se podařilo v Izraeli natolik vybičovat pocit stálého nebezpečí, že už je tam velmi málo lidí schopných reálného myšlení. V této atmosféře pernametního strachu pak má vláda volné ruce a samozřejmě toho plně využívá. Silná ultraortodoxní seskupení se snaží o to, aby i lehká kritika politiky Izraele byla trestným činem pobuřování. S tím koresponduje i to, jak jsem psal pod jiným článkem, jak vysoká je agresivita obhájců izraelské politiky. Různá bojová hesla, třeba jako "Už nikdy jako ovce!" , pak rozdmýchávají v této vypjaté atmosféře téměř fanatické bojové vášně. Ti, kteří za tím vším stojí, teď mají Izraelce tam, kde je potřebovali mít. Ochotné umírat za cizí zájmy.
    VF
    November 8, 2011 v 16.41
    ... se podařilo v Izraeli natolik vybičovat pocit stálého nebezpečí ...
    P. Ševčíku,
    SE podařilo?? KOMU se podařilo?! Vždyť toto je právě ta kardinální (a bez sprostého zjednodušení nezodpověditelná) otázka!!
    Jedni všem (sobě i ostatním) namlouvají, že zřejmá vina je na fanaticích západních (euroamerických), na válečných štváčích, dovedně přitom využívajích neukojitelnou touhu izraelců po dalších územích (tak jako kdysi bažili po majetku a hlavně po macesích s panenskou krví).
    Druzí zase všem (sobě i ostatním) namlouvají, že zřejmá vina je na fanaticích východních, kteří hlasitě volají po zahnání židovských prasat do moře, dovedně využívajích západních (euroamerických) naivních pacifistů a multikulturalistů.
    Hlavně, že v tom mají všichni jasno.
    November 8, 2011 v 18.28
    Pane Friči to "se podařilo" tomu, kdo z toho něco má. Cui prodest - to je to první, co by mělo rozumného člověka zajímat při hledání souvislostí. Já si, na rozdíl od jiných, nemyslím, že by byly nějaké vyvolené, nebo zlé národy. Myslím si, že poměr chamtivců, blbců, pracantů, i naivních pacifistů, multikultiralistů, vychytralců atd. je v každém národu, či státě asi tak stejný. Jak v Izraeli, tak mezi Palestinci, tak mezi Čechy, Iráčany a třeba Američany. Jediné co mají rozdílné, je prostředí v kterém žijí a hlavně formování vychovou. Kdyby to, co udělali s židy po druhé světové válce, udělali nám, tak bychom se asi chovali stejně. Stejně bychom se asi chovali i v roli Palestinců. Jisté je, že Izrael je neokonzervativci využíván ke kontrole na arabského světa. Jisté je, že v období méně válečnických vlád žil Izrael v daleko větším klidu. Jisté je, že to, co se teď v Izraeli chystá, někomu přinese zisk, nebo v to aspoň doufá.
    November 10, 2011 v 13.37
    pane Ševčíku
    velmi s Vámi souhlasím, že rozdíly mezi lidmi nejsou primárně tvořeny rasou, národem, náboženstvím, či kulturou. Je to dobře vidět na náboženství židů i arabů, jsou si velmi podobné. I v Tóře i v Koránu jsou pasáže vyzývající k všeobecné lásce a míru, ale taky pasáže vyzývající k násilí na jinověrcích či bezvěrcích. Podle Roberta Wrighta (kniha Evoluce Boha) v četnosti násilných výzev vyhrává Korán, v obludnosti vyzývající i k vyvražďování dětí a rodin (v Koránu pouze mužů) zase Tóra. I pro ortodoxního věřícího, který vyznává svatost, tedy absolutní pravdivost své náboženské knihy, tak vzniká problém, co si má z toho vybrat. Ty protikladné výzvy se přeci navzájem vylučují. A tak je na každém, jestli zvolí cestu lásky a míru, nebo násilí. Jsem přesvědčen, že to druhé vyvolává především vládnoucí moc. Spousta arabů neuznává džihád, nebo ho vidí jako duchovní boj se svými vlastními nedostatky, nikoliv jako násilný boj s jinověrci. Jsem přesvědčen, že většina lidí si přeje mír, že všechny ty válečné nálady se hodí především mocným, kteří je rádi ideoogicky vyvolávají, protože tím odvracejí pozornost od vlastních svinstev (většinou to, že svůj národ okrádají a rujnují) a taky proto, že pak na válce většinou vydělají. To se děje všude, nejen v Izraeli, ale i u nás (viz. státní podpora vrůstajícímu rasismu a xenofobii). René Girard skvěle analyzoval problém obětního beránka, který se táhne celými lidskými dějinami. Jakmile je nějaké společenství v disharmonii (neřešitelné a tragické vnější okolnosti) potřebuje někoho za tuto situace učinit odpovědným a toho pak zlynčuje. Ve středověku to byli při moru většinou Židé, kteří byli křivě obviněni, že otrávili studny atd. Většinou nevinní obětní beránci se tak stavají katalyzátorem společenské nálady, způsobem jak společnost uklidnit. Je to samozřejmě naprosto nelidské a vůbec to neřeší daný problém. Ovšem to dusno, které zadělává atmosféru k těmto náladám teď vládne na celé zemi. Pokud dovolíme, aby naše emoce ovládali ideologové nenávisti a strachu, dojde k naprosté katastrofě, právě proto, že ta současná disharmonie tak graduje. Pacifismus není nic naivního, je to naopak nejmoudřejší a jediné možné řešení celosvětové situace. Hledat možnost společného soužití je smysluplná nutnost, bojovat bychom měli především proti těm, kteří vyvolávají ono dusno a napětí, ať už ekonomicky, nebo jakýmkoliv jiným způsobem. Právě ti mají totiž největší zájem na tom, aby se nakonec běžní lidi porvali mezi sebou na základě kulturních, náboženských, rasových či jiných rozdílů a moc a zisk mocných se tím naopak ještě posílí. Jsou ovšem tak zaslepení svou bohorovností, že odmítají pochopit, že jaderná katastrofa by nakonec stejně smetla všechny, i je samotné.
    VF
    November 10, 2011 v 21.14
    Ano, p. Štěpánku, ...
    ale onen pacifismus ani multikulturalismus nepovažuji za nutně naivní, ale naopak obecně za nutný. Slovo 'naivní jsem použil jako tzv. přívlastku 'rozlišujícího'.

    P. Ševčíku, to nebezpečí kolem Izraele nejspíš asi nebude 'příliš' zveličené, je naopak 'příliš' reálné.

    Že izraelské pozice využívají jedni a palestinské druzí je asi jejich tragédií, ale ne až tolik jejich zločinem.
    November 11, 2011 v 8.50
    Přílíš reálné nebezpečí? Myslíte si, že Iránci se chtějí zviditelnit jako sebevrazi? Že jsou fanaticky hloupí poté, co prodělali válku s Irákem? Já jejich snaze vlastnit jadernou zbraň rozumím, je to jejich životní pojistka. Proto fabuloval Husajn s vlastnictvím jaderných zbraní, aby neskončil tak, jak skončil. Izrael jadernou zbraň má a k tomu snad nejmodernější armádu na světě, a to posiluje ambice těch, kteří přes něj podnikají výboje a kontrolují oblast. Reálné nebezpečí pro Izrael spočívá v pokračování v stupňování snahy naprostého ovládnutí celého arabského světa.
    VF
    November 11, 2011 v 10.44
    Váš jednoduchý scénář konfliktu je bohužel zavádějící. Reálnější je jiný scénář.
    Vojenští experti (ani váleční 'štváči', ani 'naivní' pacifisté, ale 'jen obyčejní' znalci v oboru vojenství) tvrdí, že vzhledem k poloze a velikosti svého státu se Izraelci nemohou obejít bez strategického plánování preventivního útoku pro případ, kdy se jejich nepřítel připravuje k masivnějšímu útoku a má zázemí pro konvenční válku.
    To je přesně ta situace, kdy mezinárodní společenství se pak zákonitě rozpoltí a velká část států pak Izrael odsoudí. Co se stane, pokud tímto nepřítelem bude nová jaderná velmoc? Není reálně možné, že pak bude oprávněně mnohem víc spoléhat na již definitivně omezené obranné možnosti Izraele v době jejich přípravy na 'jen' konvenční útok?
    Takže, stručně, až bude mít Írán jadernou bombu, získá další významnou strategickou výhodu, možná už definitivně pro Izrael fatální. Už teď má Izrael velmi omezené strategické možnosti.

    Vaše tvrzení, že: "reálné nebezpečí pro Izrael spočívá v pokračování v stupňování snahy naprostého ovládnutí celého arabského světa" už lze jen obtížně komentovat. Zkusím to stručně: ano je to reálné nebezpečí, když se to takto ze strany nepřátel Izraele prezentuje. Je to ale tak šíleně přitažené za vlasy, že mi to už připadá na úrovni nadávek do židovských prasat.
    November 11, 2011 v 11.59
    Pane Friči, i když jste četl mé předchozí příspěvky, neboť jste na ně reagoval, přesto se snažite bránit Izrael přede mnou.Jenže je to jen vaše představa, že bránite Izrael. Rozeberme si váš poslední příspěvek. "Váleční experti, znalci v oboru vojenství" - kdo to konkrétně je, koho si pod tím vágním pojmenováním mám představit? Ale opravdu konkrétní jména, jinak to nemá žádnou hodnotu. Váš další text by mohl sloužit jako podklad projevů současných izraelských státníků. Je tam vše, pocit ohrožení i "zdůvodnění preventivní" války. Vše zakončeno tím, že kdo nevidí situaci stejně, uráží Židy. Ale v tom se mýlíte pane Friči. Nejsou nepřátele Izraeli ti, kteří kritizují politiku /a propagandu s tím související/ současné izraelské vlády /mimochodem dělá to i mnoho Izraelců/. Tak jako není vaším nepřítelem ten, kdo vás upozorní na to, že něco děláte špatně. Je možné, že vy ho budete jako nepřítele vidět, ale je to vaše chyba. Stejně jako je to chyba Izraelců, kteří se nechali ovládnout strachem, který do nich cpe vládní propaganda a vidí v kriticích své nepřátele. Vidíme to přece všude, jak se vládní garnitůry snaží vzbudit strach, aby dosáhly svého cíle. U nás to bylo naposledy Řecko, v USA to byl SSSR, pak Husajn, Bin Ladin atd., v Izraeli je to strach z Arabů. S tím se dá dobře vládnout. Ještě na závěr. To, že jste přijal bez odporu oficiální stanovisko izraelské vlády by nemělo vést k tomu, aby jste ty, kteří tak neučinili, považoval za své nepřátele a snažil jste se jejich kritiku dehonestovat srovnáváním jejich názoru s vulgárními urážkami.
    VF
    November 11, 2011 v 13.46
    Překrucujete.
    Židy uráží ten, kdo tvrdí nehoráznosti jako že chtějí 'naprosto ovládnout arabský svět', toto tvrzení není 'kritikou' ale sprostou lží.

    Protože nečtu stanoviska izraelské vlády, děkuji vám za zpětnou vazbu. Pokud jsou mé názory skutečně až tak v souladu s izraelskou tzv. ''vládní propagandou", jen mi to potvrzuje, která strana je asi pravdě blíž.

    Ještě znovu potvrzuji: ano, velmocím se hodí posilovat 'strach' nebo nenávist na jedné nebo druhé straně. Ale zároveň, izraelský 'strach' do značné míry není strachem, ale odůvodněnou obavou.
    Situace se zhoršuje na obou stranách, vy naprosto tendenčeně tvrdíte, že především na straně Izraele.

    Pokud tvrdíte, že kritizujete Izraelskou politiku v jeho zájmu (snad jako jakýsi feedback?), tak lžete. Prostě se jen aktivně účastníte na ohavné protiizraelské kampani. Nejde jen o masivní kampaň politickou, ale i o faktickou opotřebovávací válku.

    Ke směšnému odkazu na blisty: V Česku chtějí zakázat antikoncepci a potraty. (kdo to chce, je to reálné?)
    November 11, 2011 v 14.50
    Je to trochu už silná káva. Píšete o překrucování a přitom klidně vytrháváte souvislosti a z jednotlivých slov si smícháváte odpudivé fráze. Kde jsem proboha psal, že Židé chtějí ovládnout arabský svět !!! Kouzelné je i vaše tvrzení, že když se váš názor shoduje s oficiální izraelskou vládní politikou, pak jste blíže k pravdě vy. Pak už ale kouzelné vůbec není vaše tvrzení že nekritizuji Izrael v jeho zájmu, ale že se účastním na "ohavné protiizraelské kampani". Tím jste překročil hranici jistých mezí a proti tomu se co nejdůrazněji ohrazuji! Kritika současné vládní politiky Izraele NENÍ totožná s nějakým nepřátelstvím proti Izraeli a Izralecům. Logicky stejně, jako kritika současné naší vládní koalice není útokem na Českou republiku. To je demagogický vrchol. Protože jsem už to vše přímo zde psal, nemyslím že má smysl pokračovat v debatě s vámi. Vaše nenávist vůči jakkékoli kritice oficiální politiky současné izraelské vlády vám nedovolí pokusit se o pohled z jiného úhlu. To je pak ale ztráta času.
    VF
    November 11, 2011 v 15.31
    Máte pravdu, 'nejsem schopen' zavírat oči před realitou, a už vůbec ne před některými 'úhly' pohledu.
    Naše názory na konflikt budou ještě nějakou dobu evidentně nekompatibilní, doufám že ještě po dobu co nejdelší, protože se kvapem blíží zvichřená doba a zdaleka nepůjde jen o Izrael.
    November 11, 2011 v 16.05
    (každodennost)
    svět jak
    prachu sud
    chvějivá se
    výbušnina

    řev a křik a
    nervozita
    nenávist
    pro
    zpoždění autobusu
    ztrátu mince
    jméno Boha
    pro
    cokoliv

    doutnající
    šílenství v
    každém z
    nás knot
    z nás v
    každém

    proti
    každému
    PM
    November 11, 2011 v 18.39
    Dovoluji si upozornit,
    že konec periody liberálně demokratického způsobu usilování o občanské svobody ještě nenastal. Domnívám se, že existují společenství ve kterých se vážně uvažuje o způsobech řešení následků nesneitelných omylů neoliberální periody a to bez, jak zloby, tak útěku do lyrických vizí nevyhnutelna. To neni jen hloupé poučování, ale i pokus o zachovávání péče o chladné hlavy, ve zdejším extrémně vypjatém pocitu bezvýchodnosti. Doličná pokleslost nedávného sporu na žižkovské VŠE mezi prezidentem a profesorskou elitou je v Evropě ojedinělým a proto i zároveň uklidňujícím dokladem.
    + Další komentáře