Demokracie proti mafianismu

Lukáš Kraus

Když už nejsou prostředky na vzdělání, důchody a dostupnou zdravotní péči, tak to nejspíš znamená, že nežijeme v demokracii, ani v regulovaném kapitalismu, nýbrž v nezřízeném mafianismu.

Když člověk cestuje po Evropě, vidí desítky různých systému společenského uspořádání. Prý je to kupodivu přesto všude kapitalismus. Ve své podstatě dávám také přednost kapitalismu, i když je to pouhé nuzné nic neříkající slovo ve větru vhodné maximálně pro žvatlavé sekretariátní analytiky a chronicky zastydlé komentátory. Preferuji ale kapitalismus s demokracií, tedy jedině takový druh kapitalismu, který je slučitelný s demokracií, tedy humanismem. Nemyslím si, že je demokracie ve všech státech EU. Na prstech jedné ruky bych vyjmenoval takové země. O to delší výpis by byl zemí se systémem tržně totalitního populistického, tmářského mafianismu, kde se lidem permanentně lže, kde jsou lidé masírování levným, prázdným PR stejnostejných maket různých cest, které vedou do jedné jediné stoky.

Totalita tržního mafianismu se pozná velmi lehce. Budou vám tvrdit, že najednou „nemáte na to se postarat o předešlé generace.“ Budou vám tvrdit, že nemáte na dostupnou zdravotní péči pro všechny. Budou vám tvrdit, že vzdělání už není pro všechny děti a mladé lidi. Budou vám tvrdit, že „peníze, peníze, peníze,“ přitom vám nebudou schopni ani vysvětlit, proč za nějaké virtuální papírky máte popřít humanismus a házet bez mrknutí oka lidi do kanálů, starce nechat žebrat u popelnic, nechat děti kastovat od prvních krůčků.

Preferuji demokracii, ne mafianismus.

Ať mi přijde trh přímo do Norska tvrdit s čísly a taháky po kapsách, že nejsme schopni se jako lidé postarat o starší generaci. Ať přileze před práh našeho domu, že nemáme na vzdělávání všech našich dětí, že se už nemůžeme postarat o všechny nemocné, že máme stavět ostnaté dráty kolem domů, že už ne společnost, ale válka. Takového nezvaného hosta dovleču za spekulativní límeček rovnou do fjordu. U spekulativní, bezcharakterní, zištné lůzy neslučitelné s ústavním pořádkem totiž končí má občanská tolerance a začíná demokracie.

V České republice je zjevný mafianismus, když premiér Nečas například pro Hospodářské noviny tvrdí, že „hazard může být zdrojem vyšších příjmů, ale zdanění se nesmí přepísknout.“ A varoval prý před tím, že by hazardní firmy mohly ze země úplně odejít. To by bylo odchodem v ČR ušetřených peněz za rozvrácené rodiny, za zdevastované životy dětí, za patologické sociální situace, za kriminalitu v ulicích, vykradená auta, lichvářské půjčky, bazary, za šedé nezdaněné vyprané peníze pro mafii, za „mačety“ a následné pseudoetnické či jiné konflikty. Tady v Norsku to lidé i politici vědí, proto šetří peníze státu i sobě. Proto je hazard když ne kompletně eliminován, tak brutálně regulován.

A i tohle je jeden z důvodů, proč je nemafiánská Skandinávie bohatá, jelikož si za pár šestáků od veksláků z nekontrolovatelných, všude rozlezlých heren nenechají rozvracet celé segmenty společnosti. Vůbec tohle mafiánské uvažování české vlády, jako že neexistují špinavé peníze, jako že výpalné, je model ne kapitalismu, ale mafianismu.

Prolhanost české vlády se dá vystopovat i na protěžování jako že „konkurenceschopnosti, že jako musí být ostudně levná pracovní síla, že jako šetření na lidech a státu, že jako netrestat daněmi „úspěšné“.

Například Švédsko, které má silnou daňovou progresi, mamutí přerozdělovaní a vůbec celý ten prý přebujelý liberálně-humanistický stát, který trestá úspěšné, má ne kupodivu, ale logicky nejvíce konkurenceschopnou ekonomiku v Evropě a druhou na celém světě, jelikož společnost nevyloučených, společnost s minimalizovanou kriminalitou, společnost s rovností šancí pro každého, je tím nejefektivnějším a nejprogresivnějším společenským uspořádáním. Říká se tomu sociální stát a není to otázka „sociálky“ či chudoby, ale přesně naopak. Tak nám prosím modří vládni svazáci z ČR povídejte raději jiné pohádky na dobrou noc. Tahle o „konkurenceschopnosti a  „trestání“ není ani logická, ani evropská, je pouze chronicky zištná a prolhaná  a to tak intenzivně, že tu kvetoucí ubohost české vlády slyšíme až v Norsku růst.

    Diskuse
    September 13, 2011 v 10.22
    mafiánský kapitalismus a slabá demokracie
    je opravdu náš problém. Prosadilo se tu Klausovo, zvulgarizované Schumpeterovo pojetí demokracie, jako obchod s hlasy voličů, kdy jde pouze o maximalizaci moci paralelně k maximalizaci zisku na trhu. Bohužel toto Klausovo pojetí demokracie se díky Zemanovi a jeho opoziční smlouvě prosadilo do značné míry i v ČSSD, takovým typickým příkladem jsou koalice ČSSD a ODS v Ústeckém kraji a v Praze. ČSSD by mohla být alternativou, kdyby dokázala říci rozhodné ne jak současné vládní politice, tak podobným praktikám ve vlastních řadách, aby dokázala být skutečnou alternativou k současnému korupčnímu marasmu, který má jak své teoretické předpoklady, tak praktické důsledky.
    September 13, 2011 v 14.50
    Problém to pojmenovat
    Říkáte tomu Lukáši mafianismus, někdo to chce pojmenovat dokonce slovem fašismus. Zdá se to být silná káva? Petr Koudelka připomíná charakteristiky fašismu z pera Ferdinanda Peroutky
    http://www.blisty.cz/art/60040.html
    September 13, 2011 v 16.46
    Ano, mafianismus, to je velmi příznačné pojmenování naší situace. Slovo mafie se sice vytratilo z veřejného prostoru, ale skutečné mafie se tu rozlézají jako rakovina. Definovat mafii není vůbec těžké. Daleko těžší je proti ní bojovat v zemi, kde proroste do nejvyšších vrstev politiky a kde díky tomu, že vlastní sdělovací prostředky, občany ani nenapadne, že jsou v jejím područí. Korupce, to je přece jeden za základních znaků mafie. Lidé netuší, že mafián nemusí vypadat jak Don Corleone, nosit psí dečky a zdobenou špacírku. Dnešní mafián sedí v parlamentu, ve vládě, v městském zastupitelstvu a může být i členem sociální demokracie. Neslouží však své vlasti, nebo obci, ale své kapse v součinnosti se svojí famiglií. A na rozdíl od Italského mafiána může být daleko klidnější.
    September 14, 2011 v 11.13
    Tenhle článek mě vyloženě naštval. Pokusím se svou polemiku později formulovat.
    September 14, 2011 v 11.49
    Jen víc emocí Romane, tak to má být.....já se také s nikým nemazlím....ani s vládou, ani s reptavými sekretariátními vyvolávači jediných pravd....maketami levičáků….
    September 14, 2011 v 12.27
    Lukáši, ten článek mi stojí za polemiku - a už to je pochvala.
    September 14, 2011 v 15.35
    Romane, do toho, jsem zvědavá, co Vás tak mohlo nadzvednout. Mně se naopak Lukášův článek moc líbí zvláště odstavec
    "Totalita tržního mafianismu se pozná velmi lehce. Budou vám tvrdit, že najednou „nemáte na to se postarat o předešlé generace.“ Budou vám tvrdit, že nemáte na dostupnou zdravotní péči pro všechny. Budou vám tvrdit, že vzdělání už není pro všechny děti a mladé lidi. Budou vám tvrdit, že „peníze, peníze, peníze,“ přitom vám nebudou schopni ani vysvětlit, proč za nějaké virtuální papírky máte popřít humanismus a házet bez mrknutí oka lidi do kanálů, starce nechat žebrat u popelnic, nechat děti kastovat od prvních krůčků."
    To mne naopak opravdu potěšilo, protože přesně to si myslím. Aby se všem dobře žilo je jen potřeba bohatství země, které je z velké části v lidech, jen trochu rovnoměrněji mezi lidi rozdělit.
    September 14, 2011 v 16.38
    "Ať přileze před práh našeho domu [...] že už ne společnost, ale válka. Takového nezvaného hosta dovleču za spekulativní límeček rovnou do fjordu."

    Tedy vskutku: ne společnost, ale válka...
    September 14, 2011 v 20.13
    Pane Špíno, to bylo tedy dost slabé, ono se v tom článku asi těžko hledalo ke shození, takže jste si pomohl překroucením textu, ale jak píšu, býval jste v lepší formě. Víte, jsou na světě války obranné, kdy jde lidem o holý život a přežití a jsou války loupežné, kdy se kvůli nezkrocené chamtivosti pod nějakou vymyšlenou záminkou vyvraždí statisíce a miliony lidí. Ta válka byla zmíněna v jiném kontextu, což dobře víte, ale jestliže někdo přichází s tím, že se chystá sebrat už tak chudým lidem finanční prostředky, což přímo může ohrozit nejen kvalitu jejich života, ale i jejich žití, mají přirozeně právo se bránit. Pan Kraus píše o obraně demokracie, co proti tomu namítáte?
    MP
    September 14, 2011 v 23.14
    Taky z toho článku nemám dobrý pocit,
    i když neznám Romanovy důvody, já bych svoje formuloval asi takto: L. Kraus se stále více ocitá v bludu jakési skandinávské nadřazenosti - takže kdybyste, vážení, náhodou nevěděli, kde je na zemi ráj, přečtěte si příspěvky L. Krause.

    Je to pořád stejné. Jako by nějaký celosvětový, globální kapitalismus neexistoval. Že je u nás mafianismus, o tom žádná, ale tu obecnou, globáními trendy danou mizérii to jenom zhoršuje, nic víc. Tak např. ve slušném, nemafiánském Německu se uvažuje o zavedení důchodu až od 69 (!) let. Švédsko provádí neoliberální politiku stejně jako jiné země (vysoké nepřímé zdanění, snižování firemních daní atd.), jenom to dělá trochu mírněji a lidštěji než Nečas a na rozdíl od našeho Nečase zbývá švédské vládě zatím dost peněz na veřejné služby. To vše ale jenom proto, že to nadnárodní velkokapitál toleruje.
    Česká republika, jak už jsme se zde několikrát shodli, by si nemohla dovolit švédskou politiku ani půl roku.

    Proto je řešení jediné: celoevropská alternativa vůči neoliberalismu. Parafrázujeme-li Fidelovo: Socialismo, o la muerte!, můžeme říci: Una alternativa europea, o la muerte!
    September 15, 2011 v 9.18
    Pane Plevo, ale pak musíte jít stejně dál, ta alternativa by musela být asi nejen kontinentální, ale aspoň světově většinová.
    September 15, 2011 v 10.48
    Lukáš Kraus není sám
    Slova Lukáše Krause mi připomněla slova Stéphana Hessela z jeho loňského spisu „Naštvěte se!‟:

    Snaží se nám tvrdit, že stát už nedokáže pokrýt náklady těchto občanských nástrojů. Ale jak mohou peníze na provoz a pokračování těchto výdobytků scházet dnes, když od Osvobození, kdy Evropa byla v troskách, produkce bohatství významně vzrostla? Ledaže moc peněz, proti níž Odpor tolik bojoval, je dnes větší než kdy jindy, bezohlednější a sobečtější, že svými oddanými služebníky obsadila nejvyšší kruhy státu. Banky jsme od té doby privatizovali, a ony se teď starají především o své dividendy a obří platy svých ředitelů, ne o obecný zájem. Propast mezi nejchudšími a nejbohatšími nebyla nikdy tak významná a závod za penězi, konkurenční boj, se nikdy netěšil takové podpoře.

    Základním motivem Odporu byl hněv. My, veteráni hnutí odporu a bojových sil Svobodné Francie, vyzýváme mladou generaci: Oživte, převezměte dědictví Odporu a jeho ideálů. Říkáme: Chopte se štafety, naštvěte se! Zodpovědní politici, intelektuálové a celá společnost se nesmí vzdát, nesmí se nechat ohromit současnou nadnárodní diktaturou finančních trhů, která ohrožuje mír a demokracii.
    September 15, 2011 v 11.56
    fjord
    Pane Ševčíku, sice šlo jen o rychlou poznámku, ale myslím, že k tomu, aby se ukázal rozpor v pohledu Lukáše Krause, nebylo potřeba text překrucovat (pokud tedy každá interpretace není překroucením...). Tímhle směrem ostatně míří v dnešním článku i pan Kanda. Ano, jsou boje, kdy se někdo někomu brání, protože mu jde o život, ale je to případ, kdy nám někdo (trh) přijde něco tvrdit?
    A navíc: on dosud v Norsku trh nebyl? Nepodílí se snad Skandinávie, jak opět říká Roman Kanda, na trhu globálním? Nezračí se v tom fjordu -- pardon -- esence krausovství? Trhu se daří i pod vodou, zvlášť u států, které pod ní mají nerostné bohatství.
    (Na další diskusi se mi teď bohužel nedostává času...)
    September 15, 2011 v 22.37
    Přátelé, v textu není nic jiného, než demokracie. Já protestuji proti tomu, že už lidé v mnoha zemích EU nemohou žít tak, jak chtějí, že nemohou ctít hodnoty, které jim jsou vlastní, že je jim někým neustále tvrzeno, že tohle a tohle a tohle už nemohou. Tady ještě demokracie existuje. Stále si volíme takový model mezilidského soužití, který alespoň v konturách musí kopírovat politická reprezentace. Nikdo nám nikdy nemůže zakázat postarat se o nemocné, nikdo nás nemůže donutit kastovat děti, nechat seniory u popelnic či házet lidi do kanálů. Nikdo a nikdy, setrváme-li na demokracii. Že globální forma neoliberalismu devastuje celé země a bere občanům právo rozhodovat o alternativách a už i o elementárních věcech, to je věc jiná, ale lze s tím bojovat. Chce to naštvání. Záměrně v článku používám kapitalismus, záměrně se v něm nehrabu, je to slovo, demokracie je ta hodnota, kterou lze porazit i jeho logiku. Nikdy ne vyhrát, ale ani neprohrát humanitu. To bylo poselství článku. Nezáleží na aktuálním bohatství státu, ale pouze a jedině na demokratickém rozhodnutí žít v modelu, který společnosti vyhovuje. Braňme naše domovy, rodiny, společnost.
    September 17, 2011 v 18.30
    Synchronicita
    Zvláště pod vlivem odpovědi Romana Kandy http://www.denikreferendum.cz/clanek/11565-demokracie-versus-mafianismus a následující diskuse si zpětně uvědomuji, že v týž den velmi podobné, ne-li totožné téma rozebral méně vášnivě, zato promyšleněji a víc do hloubky i do šířky Jiří Silný: http://denikreferendum.cz/clanek/11549-stat-a-kapitalismus
    + Další komentáře