Jeden aktivní zmůže víc než desetitisíce

Lukáš Kraus

V telefonickém rozhovoru s Markétou Hrbkovou se k pátečním útokům pro DR vyjádřil i Lukáš Kraus, v Norsku žijící sociální demokrat a znalec tamní situace. Jeho slova přetiskujeme jako samostatný komentář.

Jsem zdrcen bombovými útoky a střílením na ostrově Utøya. Útoky jsou dílem Anderse Behringa Breivika, člena norské krajně pravicové Strany pokroku (FrP), který byl také místním funkcionářem mládežnické organizace této strany. O svých úmyslech přímo nereferoval, ale několik dní před útokem napsal na svém Facebookovém profilu: „Jeden aktivní člověk zmůže víc než desetitisíce těch, kteří projevují pouhý zájem“. Tato slova byla zřejmě spojena s přípravou na v pátek provedený útok. Policie zcela nevyloučila, že Breivik měl komplice; oficiální verze však stále zní, že sám odpálil bombu v Oslu a poté se přesunul na zhruba dvě hodiny vzdálený ostrov Utøya, kde v té době probíhal mítink mladých členů vládní Norské dělnické strany. Na mítink se sjely tisíce mladých stoupenců strany a její špičky, neboť byl přípravou na chystající se komunální volby v Norsku. Policie hlásí 92 mrtvých, zatím však není jisté, že číslo je konečné.

Je to strašné a rád bych podotkl, že to, co se stalo, není jen náhodný, osamělý čin zešílevšího fanatika, ale výsledek pomalu hnědnoucí atmosféry v celé Evropě. Útočník byl nejen bývalým členem ultrakonzervativní pravicové strany, ale také mládežnickým funkcionářem, člověkem, který ovlivňoval a vychovával mládež. Straně pokroku (FrP) v posledních měsících narůstaly preference a analytici považovali za možné, že strana dosáhne vysokých výsledků v nadcházejících komunálních volbách. To je zřejmě tímto šíleným činem zažehnáno. Do Norska přicházejí kondolence z celého světa, celá Evropa je hrůznou událostí zděšená a šokovaná.

Ještě bych rád řekl pár slov ke způsobu, jímž o události referovala česká média. V prvních zprávách o útoku se objevila nepravdivá tvrzení, že útok je dílem islamistů. Je smutné, že český tisk automaticky spojil hrůzný čin s touto skupinou obyvatel a považuji za neuvěřitelné, že tato informace vyšla v médiích, aniž by ji někdo zkontroloval. V tomto smyslu považuji za příznačné, že skutečným pachatelem byl člověk, který rád a pravidelně islámskými útoky strašil, jedním z klíčových problémů, na nichž zakládal svou volební rétoriku, byla přítomnost islámských cizinců v Norsku, ve svých projevech často zdůrazňoval ohrožení islámskými útoky, jimiž se nakonec sám inspiroval.

    Diskuse
    July 24, 2011 v 15.27
    Doplnění
    Autor si přál doplnit ještě dvě skutečnosti: jednak, že Breivik se na útok dlouho připravoval - nešlo tedy o náhlé pominutí smyslů; a jednak, že si kvůli nákupu chemikálií, nutných pro zhotovení bomby, formálně založil zemědělskou farmu.
    OW
    July 24, 2011 v 18.50
    Strašná cena za zažehnání xenofobie ve volbách. Dokážeme, jako lidi obecně, slyšet na něco méně bolestivého?
    Ondřej
    MT
    July 24, 2011 v 19.41

    Novinky.cz (Seznam.cz/Právo) ale uvádějí, že zahraniční média brala to, že se k činu přihlásila islámská džihádová organizace už od počátku s rezervou, protože prohlášení se k činu bylo prý u této kdovíjestliexistující organizace podezřele nevěrohodné ...

    kdežto média česká jinak než schématicky uvažovat neumějí - "když teroristický útok, tedy islámský" ...
    MN
    July 24, 2011 v 19.52
    Česká propaganda
    pochopitelně bude tlumit skutečnost, že čin spáchal příslušník pravice (když už, tak šílený) a že byl také namířen proti marxistům - to už dnes v ČTv nezaznělo.
    DS
    July 25, 2011 v 14.37
    co pane Krausi v českých mediích /kromNevPsa/ nezaznělo :
    Den před masakrem se v socialistickém mládežnickém táboře na ostrově Utoya u Osla za přítomnosti norského ministerstva zahraničí Jonase Gahr Storeho věnovali tématu uznání "Palestinského státu" a bojkotu Izraele. Podle údajů izraelských novin Jedijot Achronot a norských novin, zvedali účastníci tábora do výše plakát s nápisem: "Bojkotujte Izrael", ve chvíli, kdy Sore dorazil. Store se účastnil pódiové diskuze s norskou novinářkou a vedoucí jedné křesťanské humanitární pomoci. Obě jsou známé pro své antiizraelské pozice, píší izraelské noviny. Store souhlasil, že Palestincům náleží stát, ale nevyjádřil se k bojkotu Izraele.
    Někteří z mládežníků, kteří přežili masakr, vypovídali, že zpočátku považovali střelbu vraha, převlečeného za policistu, za znázornění izraelských zločinů na Palestincích v obsazených územích. Domnívali se, že jim tak má být ilustrována "hrůza izraelské okupace".

    Už rozumím tomu, proč nemysleli na obranu : měl to být "náš znázorňovač hrozného izraelce" :
    ŠÍLENÉ
    July 25, 2011 v 16.20
    Dneska v práci jsem to diskutoval a říkal jsem jasně, že nejsem pro zákaz FrP, jelikož jí v demokracii potřebujeme, ale že ta strana si musí okamžitě zamést před svým prahem, aby už nerekrutovala vrahy dětí a hlavně vrahy demokracie. Trvám na tom, že norská integrační politika je nejlepší na světě, proto je středem útoků, jelikož i král, premiér jasně říkají, že jsme si rovni, ne rovní a rovnější.
    Nebudeme žít v ghettech, nebudeme nikdy kastovat a vyřazovat lidi ze společnosti, to je naše chápaní lidských práv, které ctí naprostá většina společnosti. Nenecháme se vracet před rok 1950 či dokonce do čtyřicátých let. Žijeme v Evropě 21. stol., která je postavena na mnohosti, toleranci a respektu k odlišnostem.

    July 25, 2011 v 17.16
    Přiznám se, že má teze, že ubráníme sociální stát, kompaktní prostupnou společnost nevyloučených mimo EU, byla lichá. Celá tato tragická anabáze bohužel jasně dokazuje, že Norsko se za hradbu svého „ideálního“ státu schovat nemůže a je součástí naší sdílené evropské situace plné ultrakonzervativních klasiků tak podobných těm ve třicátých a čtyřicátých letech. Ja til EU kjære kamerater!
    DS
    July 25, 2011 v 17.50
    ubránit SOUČASNÝ (natož ropno-norský) sociální stát opravdu nejde,
    je to sledovatelné více než třicet let.
    Myslím, že čin nasilníka s tím nesouvisí.
    A dovolím si poradit : pokud se budete připravovat na minulou válku a nálepkovat (tedy zjednodušovat si situaci) "třicátými, čtyřicátými lety" nebo třeba chudobou Norska v 18.století, zabraňujete si, dívat se do budoucna.
    Pokud je to možné : dobrý den.
    OW
    July 25, 2011 v 19.00
    Lukáš Kraus: Lukáši, tohle je doba velké bolesti. Tu cítíte Vy i všichni, koho to zasáhlo. V takových chvílích se v člověku střídá naděje i beznaděj, touha jít dál i skepse. Neumím předvídat budoucnost, vím ale, že jak pocit naděje, tak beznaděje hodně ovlivňují pohled na svět. Patří to k lidskému životu.
    Možná bych mohl použít příměr k medicíně. Jsou momenty první pomoci, doby léčení i doby, ve kterých se konečně dá plánovat rehabilitace. V každé z těch dob se díváme jinak na svět i svou vlastní bolest.
    Stejně tak i v této situaci se ještě nedá předvídat. Pořád ještě se ošetřují rány, v takové době se nedá odhadnout, co bude.
    Přeji, moc Vám přeji naději.
    Ondřej
    July 25, 2011 v 19.01
    pozor, pozor pan Davide, naopak, tím říkám, že Norsko má sedět v EP a tvrdě hájit naše pojetí mezilidského soužití, tedy sociální stát a společnost nevyloučených, jelikož nám stejně Evropa leze až do domovů, jak je patrné z indoktrinace toho vraha klasiky evropských ultrakonzervativců. Dá se říct, že i Václav Klaus přišel na neoficiální návštěvu, nikým nezván, ale vrahy citován. Nevíte o nás nic, jak je vidět z vašeho "ropného" úvodu. Dovolím si jako politolog nálepkovat, jak uznám za vhodné. Mám na to nejen vzdělání, ale i nepřenositelnou zkušenost.
    July 25, 2011 v 19.02
    hezký den i vám
    July 25, 2011 v 19.04
    děkuji Ondřeji, cítím to osobně, ale zůstávám stejný a v humanismu setrvám...
    OW
    July 25, 2011 v 19.19
    Držte se, Lukáši
    Ondřej
    DS
    July 25, 2011 v 21.41
    Vážený pane Krausi,mám jen politologické vzdělání,a zkušenost
    Vy , Bohu-žel, mluvíte stále o Evropě /potažmo, a to se nedivím : o Norsku /.
    Avšak, Norsko,či občané Norska nemohou nic uhájit, snad sebe sama...kolik je Norů ? ...prosím, zkuste si někdy obrátit mapu světa. naruby , tedy naopak...pseudoglobus ..naopak...pak uvidíte Norsko , a také vliv tohoto státu.
    Ostatně, co říkáte na :
    "Někteří z mládežníků, kteří přežili masakr, vypovídali, že zpočátku považovali střelbu vraha, převlečeného za policistu, za znázornění izraelských zločinů na Palestincích v obsazených územích. Domnívali se, že jim tak má být ilustrována "hrůza izraelské okupace". ?
    Děkuji,
    Oslo jest Oslem, stejně jako Kodaň Kodaní

    DS
    July 25, 2011 v 21.45
    a pane Krausi, last but not least :
    TVRDĚ hájit můžete , avšak výsledek bude stejný jako doposud ( doma dobré, společnost proti Vám : Je to na Vás, tak jako na každém z nás.
    DS.

    ZJ
    July 26, 2011 v 20.05
    pan Sekanina,
    který píše, o ty hrůzo, o tom, že se levicová mládež věnovala na ostrově "tématu uznání "Palestinského státu" a bojkotu Izraele" se nás snaží vystrašit čím? Ono není třeba, pane Sekanino, vnucovat svým oponentům něco, co zde nepadlo ("spiknutí Mosadu"), tenhle masový vrah se k šovinistickému sionismu hlásil sám. Toť trefa do vlastní branky, kterou jste nejspíše ve své ješitnosti přehlédl. Též mi není jasné, jaké závěry by si měl z tohoto patologického činu odnést sociální stát a snaha o multikulturní soužití? Budeme vyrábět z oběti pachatele? Něco ve smyslu, to je stašné co se stalo v tom Norsku, je třeba se s tím multikulturalismem (rozuměj muslimy, černochy a jinými...kými vlastně) konečně vypořádat.
    DS
    July 27, 2011 v 16.05
    Vážený pane Jehličko
    server mi vypadavá...odpovím později,ale "šovinistický sionismus " :
    STYĎTE SE, pokud to umíte.....
    ZJ
    July 28, 2011 v 7.03
    Pane Sekanino,
    bez starosti a klidně zůstaňte u spadlého serveru. Promiňte, ale dohadováním s Váma zde nechci zabírat více místa...
    DS
    July 28, 2011 v 10.26
    Pane Jehličko (a), četl jsem, of course, co jste napsal :
    ba přesto : Sionismus je ideový směr, který vznikl v druhé polovině 19. století mezi evropskými Židy. Hlavním cílem jeho představitelů bylo a je přesídlení Židů do Erec Jisra'el a vybudování a udržení židovského státu (wikipedie.cz)
    - Šovinismus (podle jména francouzského napoleonského granátníka N. Chauvina, satirické postavy z komedie bratří Cogniardů) je víra v nadřazenost zpravidla vlastního národa, hlásání nacionální výlučnosti a rozněcování nenávisti k jiným národům. Dá se říci, že šovinisté obvykle vše řeší konfliktem, ve vyšší politice válkou.(wikepedie.cz)

    Opravdu, ale opravdu nechápu Vaše spojení slov "šovinistický sionismus " ? Myslíte, něco jako "šovinistecké české národní obrození " ? Nebo "šovinistická !Masarykova! realistická strana " ?
    Ano , můžete napsat cokoli
    Promiňte, ale nechci se s Vámi zde dohadovat, však jsem to již napsal...
    DS

    MT
    July 28, 2011 v 15.18

    Vaše rozhořčení, pane Sekanina, nemá logiku - sionista a šovinista řekněme není totéž, ale sionista může být člověkem přesvědčeným o nadřazenosti a vyvolenosti židovského etnika - i když nemusí ...

    Sionista býval spíš sekulárně a socialisticky orientován než nábožensky, což je vhodnější pařeniště pro šovinistický pohled na svět, než taková židovská ortodoxie.

    Mimochodem ortodoxní žid - třebaže dotován izraelským státem (Medinat Jisrael) v mnoha směrech - nenávidí židovský stát a považuje ho za zpupnou vzpouru svých etnických kolegů ať už věřících nebo ne proti Hospodinovi, který jim přece nedal žádný pokyn, aby se vrátili zpátky do Izraele - přál si jejich diasporu a není možné, aby si řekli, že se prostě vrátí ... říká si ortodox ...

    JG
    July 28, 2011 v 20.00
    Pane Tejkle, právě jste naletěl trollovi. Dobrý den.
    MT
    July 30, 2011 v 10.54

    nevím, co jste měl na mysli ...
    + Další komentáře