Stane se ze žhářského útoku na Romy pouhý přestupek?

František Kostlán

Je možné, že člověk, který hodí jiným lidem do bytu zápalnou láhev, má nějaký jiný úmysl, než jim ublížit? Jak by se k těmto případům mělo přistupovat? A kdy přestanou novináři hledat chyby na straně obětí?

Přemýšlím nad tím, jaký úmysl může mít člověk, který druhým hodí do bytu zápalnou láhev nebo zapálenou pochodeň, jak se stalo nedávno v Býchorech na Kolínsku, v jednu v noci. Může mít jiný úmysl, než ten, že chce lidem v tom bytě vážně ublížit, případně je rovnou zabít? Pochybuji.

Nebo je snad chtěl jen postrašit a tiše doufal, že oheň nic nezapálí nebo, že se někdo náhodou probudí a oheň včas uhasí? Velmi pochybuji. Obzvlášť proto, že útočníci před tím pochodovali po vesnici, hajlovali a vykřikovali rasistická hesla, než si „vzpomněli“ že „půjdou na Cikány“, jak zní heslo všech takových primitivů ze společenské patologické sedliny, odhodlaných ke všemu.

V Býchorech uhasil oheň kamarád, který tu byl na návštěvě (rodina už celá spala). A to jen proto, že nemohl usnout a díval se proto ještě na televizi. Kdyby útočníci vhodili hořící pochodeň do vedlejšího okna, bylo by zle. V té místnosti spaly dvě děti samy (syn 9 let a dcerka 3,5 roku), postýlka s malou hned pod oknem.

×
Diskuse
SH
August 9, 2011 v 15.53
K mezinárodnímu soudu.
Pokud je pravdou, že policie odložila jen jediný případ pokusu o zapálení bydliště nějakého občana, bez ohledu na etnickou příslušnost, pak je to kauza, která by měla dospět až k mezinárodnímu soudu. V případě Romů pro soudní dvůr o zločinech proti lidským právům.