Aktuálně: Nečas pohrozil VV, že budou muset odejít z vlády

ČTK

Premiér Petr Nečas pohrozil Věcem veřejným, že budou muset opustit vládu, pokud se jeho kabinet do týdne neshodne na reformě zdravotnictví. Výhrůžka prý zazněla na středečním jednání K9 o reformách.

Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil Věcem veřejným, že budou muset opustit vládu, pokud se koalice do týdne neshodne na reformě zdravotnictví. Uvedlo to páteční vydání internetového deníku Aktuálně.cz s tím, že výhrůžka zazněla na středečním jednání K9 o reformách. Nečas to podle serveru řekl také ve čtvrtek na grémiu občanských demokratů.

Na bouřlivém, emotivním a dlouhém středečním jednání koaličních špiček podle serveru padla pohrůžka, že pokud Věci veřejné do týdne nepodpoří zdravotní reformu, budou zbylé dvě strany hledat podporu u opozice.

„Já myslím, že mají všichni zájem se dohodnout," řekl k tomu v pátek ČTK jeden ze členů grémia ODS.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolíny Peake je možné, že podobné ultimátum na jednání K9 zaznělo. Peake zdůraznila, že její strana je k podobným výrokům citlivá po tom, co se již odehrálo v jejím poslaneckém klubu.

Věci veřejné jsou totiž přesvědčeny, že za nedávnou aférou okolo stranických rebelů, kteří obvinili výraznou tvář strany Víta Bártu z rozdávání úplatků, jsou intriky části ODS.

„My jsme vždycky tlačeni k přijetí nějaké zásadní věci s argumentem, že na hlubší jednání už není čas," podotkla. Peake také připomněla, že na příštím jednání K9, které se odehraje už po víkendové konferenci strany, chtějí zástupci její strany opět otevřít otázku personálního obsazení koaliční vlády.

Dohoda o reformě se podle ní tento týden zadrhla na dvou bodech ze 17, které spolu souvisejí: Věci veřejné odmítly, aby si zubní plomby platili pacienti sami, a požadovaly analýzy toho, jak velká je spoluúčast pacienta — tedy toho, co si musí hradit sám — v jiných zemích Evropské unie.

Tento požadavek ale už ve středu označil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) za zbytečný. „Já bych byla velmi nerada, aby z celé zdravotní reformy si lidé odnesli jenom to, že odteď si všichni budou platit plomby," podotkla Peake.

Tato otázka by se podle Věcí veřejných neměla vytrhávat z diskuse o definici standardní a nadstandardní péče. „Dejme si léto na to, že se vydefinuje nadstandard, nebo minimálně, že se určí, kdo jej bude definovat," uzavřela poslankyně.

    Diskuse
    PM
    May 27, 2011 v 19.43
    Zdravotně škodlivé amalgánové výplně vykotlaných zubů dnes
    již plně stačí k oblbnutí svéprávných i nesvéprávných občanů. Pomysleli si privatizační stratégové vládních kruhů.
    May 27, 2011 v 20.40
    Ten si věří!
    Asi se spoléhá na to, že VV se nepustí svých poslaneckých křesel a budou jeho vládu držet, i když je z ní vyhodí. Nebo že by tímto způsobem chtěl zlepšit komunikaci ve vládě? Vláda je svým největším nepřítelem - obstará všechnu práci za opozici. Nebo že by už chtěl ukončit tu vládní agónii?
    June 9, 2011 v 14.34
    Hmm, toho se asi ti co netrvají na rozkrádání veřejných peněz hrozeně bojí.
    Šasek.