Na Kubě skončil velký sjezd strany, schválil Castrovy reformy

Roman Bureš

Delegáti VI. kongresu Komunistické strany Kuby (KSK) odsouhlasili liberalizační reformy a potvrdili Raúla Castra v nejvyšší stranické funkci. V užším vedení KSK se udrželi Castrovi spolupracovníci.

Delegáti VI. kongresu Komunistické strany Kuby podpořili liberální reformy navrhované stranickými ekonomy a podporované prezidentem Castrem. Omlazení širšího vedení v duchu prezidentovy úvodní řeči se ale nekonalo. Do vrcholných státních funkcí byli jmenováni političtí veteráni.

Raúl Castro byl v úterý oficiálně prohlášen za generálního tajemníka vládnoucí strany. Definitivně tak převzal veškerou moc od svého bratra Fidela. Jeho zástupcem se stal osmdesátiletý José Machado Ventura.

Mladší členové strany se nedočkali žádných významných postů. Všechny tři nejvyšší pozice ve straně stále drží Castrova revoluční generace. Několik padesátníků bylo jmenováno do patnáctičlenné vládnoucí komise, výraznější výměna ale neproběhla.

Vedle staronového vedení odhlasovalo na tisíc přítomných delegátů také všech 311 liberalizačních opatření, škrtů a privatizací, které doporučila režimu zavést nová generace kubánských ekonomů. Podle agenturních komentářů tak Kuba pokročila na cestě k hospodářství vietnamského typu, tedy k řízené restauraci kapitalismu.

Podle oficiální rétoriky režimu jsou ovšem reformy cestou k záchraně socialismu, ne jeho opuštění.

V zemi by mělo i nadále zůstat plně bezplatné školství a zdravotnictví. Podstatně sníženy budou naopak rozsáhlé dotace na základní potraviny (ve formě potravinových lístků), přísná centralizace výrobní ekonomiky a dnes již nefunkční příspěvky od sociálního státu.

Dle Raúla Castra nemá být nikdy na ostrově povolena akumulace majetku, jež je pro přechod k pravému kapitalismu nezbytným předpokladem.

Kongres před jeho skončením překvapivě navštívil i Fidel Castro, který se na veřejnosti objevil po více než měsíci. Již před sjezdem prohlásil, že si nepřeje, aby mu byl v čele země udělen čestný post. Svůj definitivní odchod ohlásil v článku, který vyšel ve stranickém listu Granma. Zároveň v něm podpořil Raúlovy další kroky.

Další informace:

The Guardian Cuban communist party keeps old guard in power

The Guardian Cuban party congress to outline radical economic and leadership change

BBC News Q&A: Cuba's economic changes

    Diskuse
    SH
    April 22, 2011 v 8.44
    Veteránismus.
    Na pádu protosocialismu v SSSR a okolí se ukázalo, že jakmile vymřou lidé, kteří mají autentické prožitky z děsné bídy kapitalismu, tak socialistická rovnost v minimálním konzumu je rozbita. Aby za další dvě generace vyrostla vrstva nového odboje proti bídě společnosti vyrůstající na bázi kapitálu. Veteráni coby rada moudrých, je proto v mých očích odůvodnitelná. Především je ale kardinálně pořád sporné, zda se má lidstvo bezhlavě hnát za vyšší a vyšší spotřebou, nebo raději žít, třeba i v mírném nedostatku, který ale vyhladí alespoň bídu jako třeba černé neštovice a mor. Při současném, exponenciálním růstu všeho, s vysokou pravděpodobností urychlujeme totiž svůj neodkladný konec, i kdyby byl velmi daleko. Takže je docela možné, že v budoucnosti budou naši potomci proklínat všechny ty „urychlovátory“ vědy a především jejích technických aplikací z celého minulého půl tisíciletí.