Nečas: Reformy nezradíme, mandát nezmarníme

ČTK, Hana Holcnerová

Premiér vylíčil novinářům důvody, které ho vedly k uzavření kompromisů s koaličními partnery. K těm získal během dne i podporu poslaneckého klubu, dle něhož ODS prosadila své požadavky v maximální možné míře.

Koaliční dohoda o personálních změnách ve vládě je přijatelný kompromis stabilizující vládu. Všechny tři koaliční strany při něm musely ustoupit. Novinářům to ve středu po jednání poslaneckého klubu ODS řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. ODS, TOP 09 a VV by se podle něj nyní měly soustředit na reformy, které slíbily ve svém programu. Bez nich podle Nečase nemá další existence vlády smysl. Premiér také zopakoval, že v následujících týdnech zhodnotí práci všech ministrů a mohou přijít další personální změny.

„Oprávněnost pokračování této koalice a této vlády bude právě poměřena schopností, ochotou a silou prosazovat zásadní reformy, které jsou zpracovávány, především reformu důchodovou a reformu zdravotnictví," řekl Nečas. Opětovně zdůraznil, že vláda „má silný mandát od voličů“ a nesmí ho promarnit. Nebude-li ovšem reforma prosazena, „nebude tato vláda“, konstatoval premiér.

ODS se podle něj v koaličních jednáních podařilo splnit svůj hlavní cíl, kterým byl odchod VV z vedení vnitra, kde údajně hrozilo propojování s firmou ABL. Někdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, který má ministerstvo nově vést, je podle Nečase „nadstranickou, uznávanou osobností se silnou vnitřní integritou, schopný čelit mocenským a politickým tlakům". Koaliční partneři ho prý vybrali ze seznamu šesti kandidátů, kteří splňovali toto kritérium.

ODS původně požadovala odchod všech ministrů, kteří podle ní byli spojeni s ABL, Nečas kvůli tomu na Hrad odnesl návrh na odvolání Johna i ministra školství Josefa Dobeše. Setrvání Dobeše ve vládě bylo podle Nečase výsledkem dohody ODS a TOP 09. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ho prý požádal o to, aby v této věci v rámci dosažení dohody s VV ustoupil. „Setrvání Dobeše je dílem politického kompromisu, ke kterému se ODS přihlásila," řekl Nečas. Je to „dohoda ODS s TOP 09", tvrdí Nečas. Chtěl prý také zachovat kontinuitu v resortu, který čeká zatěžkávací zkouška v podobě jednotné státní maturity. Na nich se podle Nečase ukáže, zda Dobeš svůj resort zvládá.

ODS je přesvědčena, že dosáhla splnění svých požadavků v „maximální možné míře". Další rekonstrukce vlády už podle Nečas nebude souviset s firmou ABL, ale jen s výkonem jednotlivých ministrů.

Čelní představitelé koalice se dohodli, že se novým nestranickým ministrem vnitra stane Kubice. Dosavadní ministr a předseda Věcí veřejných Radek John by měl ve vládě zůstat jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí. Ministerstvo dopravy by měl vést místo Víta Bárty (VV), který podal demisi, jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda.

Věci veřejné i TOP 09 také svazují další existenci koalice s tím, aby pokračovaly reformy. VV chtějí i další personální změny v kabinetu.

    Diskuse
    SH
    April 21, 2011 v 10.40
    Mantra a Neschopňák
    Premiér není jen Nečas, ale také Neschopňák. Jeho promptní reakce na skandály ve VV návrhem na odvolání Johna a Dobeše, nebyla jen siláckým krokem, ale konáním tragicky emotivním a především naprosto nedomyšleným. Stala se nakonec směšně siláckým gestem, jež zatím dokázalo minimálně dvě skutečnosti. Nečas nemá v koalici opravdovou autoritu premiéra, čili reálného tvůrce personálního obsazení vlády. Jestliže velkohubě dva ministry odvolal a přijal demisi třetího bez jakýchkoliv dodatků, pak měl mít alespoň na koaličních jednáních tu odvahu říci kupříkladu, když oni nepůjdou, tak půjdu já, což prakticky znamená, že všichni. Nic by se totiž nestalo. Klaus sice údajně vyhrožoval, že pověří sestavením vlády Sobotku, ale to jenom proto, že dobře věděl, že ten není takový pitomec, aby něco tak obskurního přijal. Takže by pověřil vedením vlády jiného člověka, s vysokou pravděpodobností současného ministra zahraničí, který by vyjednával a vyjednával, zatím co by Nečasův kabinet v klidu prohlasoval svými poslanci co má za lubem. Pak by nastoupil nový premiér a opozici by jen říkal, to já ne, to oni. Vrcholem Nečasovy pochabosti bylo, že současně s jednou demisí a dvěma návrhy na odvolání nepředal prezidentovi návrh, kdo bude zmíněné úřady dočasně řídit. Je tedy nejen slabým premiérem, ale dokonce technicky neschopným úředníkem.
    A ta mantra o reformách. To je pojem tak obsáhlý, že fakticky vůbec nic o dohodě neříká. Zvláště když VV naznačila, že bude vládu v té oblasti držet pod krkem.