Odbory spustily kampaň Otevřete oči, je namířena proti vládnímu návrhu reforem

ČTK

Českomoravská konfederace odborových svazů chce v postupu proti reformám lidi přesvědčit o svých argumentech kampaní nazvanou Otevřete oči. Odboráři chtějí na veřejnost působit prostřednictvím tisku, ale také třeba přes sociální síť Facebook.

Odbory se v postupu proti reformám, jak je navrhuje vláda, nebrání ani nejradikálnějším akcím. Nejdřív chce ale Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) lidi přesvědčit o svých argumentech kampaní nazvanou „Otevřete oči".

Působit na veřejnost chtějí odboráři prostřednictvím tisku, ale také například přes sociální síť Facebook. Reformy navržené vládou dopadnou především na obyčejné lidi. Na tiskové konferenci po protestním shromáždění předsedů základních organizací odborových svazů to řekl předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

„V tuto chvíli první krok je zvýšit komunikaci s veřejností a říct, co se tady chystá," řekl ČTK o následujícím postupu odborů předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula. ČMKOS přitom bude vycházet z materiálů připravených jejími odborníky.

ČMKOS se ovšem nebrání ani jiným krokům než je kampaň. „Hovořilo se tady o generální stávce nevídaně častěji než kdykoliv jindy předtím," řekl Středula o průběhu diskuse na odborářském shromáždění. To znamená, že se společnost podle něj radikalizuje.

Mimo jiné se odbory vyslovily proti důchodové reformě tak, jak se na ní ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři. ČMKOS je tedy proti vyvedení části pojistného ze státního průběžného pilíře do soukromých fondů a proti jednotné dani DPH.

Podle Středuly to zaplatí například rodiny s dětmi. „Navýšení DPH není nutné, ale nesmí se z průběžného systému vyvést ani koruna," řekl Středula. Návrh reformy schválený ministry podle něj znamená, že někdo chce vyvést desítky miliard korun penzijním společnostem. Za 30 let to podle něj bude jeden až dva biliony korun. Navíc nebudou lidé schopni si toto pojištění platit. Aby podle něj mělo spoření v penzijních společnostech smysl, bude tam člověk muset dát mezi 4 000 až 5 000 korunami.

Se stanoviskem odborů nesouhlasí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. „Čísla, kterými odbory komentují dopady důchodové reformy, jsou naprosto mimo realitu," uvedl přes svůj tiskový odbor Drábek.

Buď se podle ministra práce a sociálních věcí jedná o záměrné šíření poplašné zprávy, nebo o naprosté nepochopení základních parametrů, které jsou pro zajištění stability důchodového systému nutné. Na výkřiky typu „průběžný systém bude destruován" prý nemá smysl reagovat. „Odborářští předáci tímto nevyzývají k diskusi, jen se snaží urvat kus mediálního prostoru, zaujmout diváka," doplnil Drábek.

K vládnímu návrhu zdravotnické reformy řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, že je velice podobný vládnímu návrhu reforem, které v roce 2008 připravil ministr Tomáš Julínek.

„Odbory jsou pro reformu," řekla Žitníková. Ne ale takovou, kdy by zdravotnictví zůstalo v současném stavu, kdy by se v něm kradlo a zaplatili to na přímých platbách obyčejní lidé, dodala.

    Diskuse
    JN
    February 19, 2011 v 20.50
    Současnou vládu může brát vážně jen...
    To o co v této chvíli již jde, je jak současnou vládu položit. "Na výkřiky typu „průběžný systém bude destruován" prý nemá smysl reagovat" na výkřiky Drábka a vlády již nemá smysl reagovat. Myslím že odbory ČMKOS by měly spojit svou iniciatívu s lékaři a ostatními skupinami. Neboť v jednotě je síla. Myslím že by měla vláda okusit stejnou kartou. Lidé jsou ochotní k dalším obětem, ale jen za cenu že původce současné situace uvidí na špalku.
    SH
    February 20, 2011 v 9.56
    JEDNOZNAČNĚ.
    Je naprosto správným názorem, že k odborům by se měly přidat všechny ty iniciativy, které se už nechaly slyšet, i ty, které už proti vládě nějak vystoupily. Začíná prostě a jednoduše boj občanů o pád této vlády a o nic menšího.
    February 20, 2011 v 20.02
    Drábek a falešný jazyk
    Drábek vychází z toho, že veřejný prostor kolonizovali Drábkové a že jim tedy patří se vším všudy. Proto ho nejvíce pohoršuje, že se z něj odboráři (či kdokoli jiný) snaží něco "urvat". To je přesně ve stylu Berlusconiho.

    Vláda nestoudně prosazuje loupež sociálního státu, který historicky byl REFORMOU, její protiústavní plány jsou ve skutečnosti ANTIREFORMOU.
    -- Ani odboráři by proto slovo reforma neměli užívat ve falešném smyslu - neměli by si, chtějí-li opravdu otevřít oči, nechat podsouvat jazyk lupičů.