Proč volit Fischera? Jediný opravdu ví, o co ve funkci prezidenta vůbec jde

Zdeněk Bárta

Pavel Fischer celý život slouží této zemi na velmi důležitých místech domácí i zahraniční politiky. Ve funkci by rychle navázat na respekt, který měl ve světě Václav Havel.

Pavel Fischer rozhodně netápe v otázkách české ani evropské zákonnosti. Za poslední dvě desetiletí jsme tomu v naší zemi u prezidentů odvykli. Foto Facebook Pavel Fischer

Pavel Fischer je ze všech kandidátů nejkvalifikovanější a nejkompetentnější. Znám jej osobně již z doby jeho působení ve funkci ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, kde dělal vynikající práci pro Václava Havla, a to až do konce jeho mandátu v roce 2003.

Karel Schwarzenberg si jej vybral jako politického ředitele na Ministerstvu zahraničí. A jak říká Schwarzenberg, Fischer jako jediný opravdu ví, o co ve funkci prezidenta vůbec jde. Celý život slouží dobře a poctivě této zemi na velmi důležitých místech domácí i zahraniční politiky.

Má obrovské množství přátelských kontaktů s vlivnými lidmi doslova po celém demokratickém světě. Je ze všech ostatních kandidátů profesionálně na funkci prezidenta nejpřipravenější. Má hluboké humanitní vzdělání, hovoří plynně několika jazyky.

Koho a proč volit v prvním kole prezidentské volby 2023

Deník Referendum připravil k prvnímu kolu prezidentských voleb soubor komentářů osobností, které se kloní k volbě pětice kandidátů demokratického tábora. Je mezi nimi i komentář Vladimíra Špidly doporučující volbu Josefa Středuly, který mezitím na svou kandidaturu rezignoval.

Jednotlivé kandidáty doporučují autoři Deníku Referendum s politickou zkušeností – Petr Pithart Danuši Nerudovou, bývalý senátor Zdeněk Bárta Pavla Fischera, Jiří Pehe Petra Pavla. Výjimku tvoří člen Mladých Zelených z Hradce Králové Kristián Richter, který argumentuje ve prospěch Marka Hilšera.

Rozhodli jsme se nepominout ani posledního relevantního kandidáta Andreje Babiše. Důvody, proč jej volit, shrnul šéfredaktor DR Jakub Patočka.

Je čestný, pravdivý, nikdy se nerozhodoval účelově pragmaticky ve svůj prospěch, jsem ochoten za něho osobně ručit. Nemění své názory podle toho, který systém zrovna vládne. Dokázal by jako představitel státu bez dlouhého rozhlížení se ve funkci navázat na respekt, který měl Havel ve světě. Vrátil by na Hrad důvěru a vážnost, které tak žalostně utrpěly v posledních dvaceti letech.

Je nezávislý, mimo jiné na sponzorech — proto si také nemůže dovolit žádnou velkou kampaň. Také proto ale nemusí být do budoucna nikomu zavázán. I v osobním životě je pevný — třeba při péči o těžce nemocného syna a při jeho smrti se spolu se svou ženou chovali příkladně. Jeho manželka celoživotně pracuje pro nemocné a umírající.

Je ve svém konání statečný, prokazoval to již po boku Václava Havla, statečně a rázně vystupuje dodnes ve funkci předsedy Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Byl to on, kdo — žel jako jediný — byl hotov se postavit nekompromisně Miloši Zemanovi.

Je rozhodný, má hluboký vhled do ústavního pořádku naší země a netápe v otázkách české i evropské zákonnosti. Přitom je klidný, uvážlivý, oprávněně vzbuzuje důvěru. Některé jeho osobní názory jsou pro mne jako pro liberálního evangelíka příliš konzervativní, ale u něho jsem si jist, že tyto názory nijak neovlivní jeho respekt k právnímu řádu našeho státu.

Ostatně volíme prezidenta, hlavu státu, a k této funkci jistá kontinuita, konzervatismus a stálost patří. Nevolíme královnu krásy, ale hlavu státu, odpovědnou všem občanům.

A konečně, hlasuji pro něj již v prvém kole prezidentské volby, protože jsem se celý život snažil volit pro sebe to, co jsem považoval za dobré, bez ohledu na většinu.