Vyšetřování v Bostonu pokračuje, k další tragédii došlo v Texasu

Petr Jedlička

Američtí vyšetřovatelé zveřejnili nové podrobnosti o pondělích výbuších v Massachusetts. Média zároveň upoutala velká exploze v továrně na hnojiva na druhém konci USA.

Dvě nálože, které usmrtily na pondělním maratonu v Bostonu tři osoby a 180 dalších zranily, byly umístěny v šestilitrových tlakových hrncích. Odhalilo to dosavadní vyšetřování. Podle středečních zpráv naplnil pachatel, nebo pachatelé, příslušné hrnce také hřebíky, kuličkovými ložisky a kovovými střepinami. Vzniklé pumy pak uschoval do černých pytlů. Podle komentáře vyšetřovatelů vyráběl nálože amatér, nebo amatéři, a to tak, aby zranily co nejvíce lidí.

CNN přinesla ve středu dále zprávu, že policie zatkla prvního podezřelého; šéf vyšetřovacího týmu FBI to ale večer dementoval.

V noci ze středy na čtvrtek pak americká média uvedla, že má policie nahrávku z bezpečnostní kamery, na níž jakýsi muž klade na zem podezřelý vak. Příslušné video se následně rozšířilo po internetu.

Podle newyorských Timesů jsou aktuálně prověřovány „dvě horké stopy“. Motiv i totožnost pachatele, nebo pachatelů však zůstávají neznámé.

Mezitím v Texasu

Téma bostonské tragédie ve čtvrtek vystřídalo na předních místech agenturních zpráv jiné — výbuch v texaské továrně na hnojiva. Zprávy ze čtvrtečního poledne uvádí pět až patnáct mrtvých a 160 zraněných. Policie nemá prozatím informace, že by šlo o důsledek úmyslného činu, i tuto variantu však připouští.

Boston se mezitím připravuje na smuteční rozloučení s oběťmi výbuchů, na něž má ve čtvrtek přijet i prezident Obama. První z obětí identifikovala média jako osmiletého chlapce Martina Richarda. Druhou zemřelou byla devětadvacetiletá provozní restaurace Krystle Campbellová. Totožnost třetí obětí odhalila ve středu asijská média — jedná se údajně o Lu Ling-c´, čínskou studentku Bostonské univerzity.

Z bostonských zraněných, jejichž počet byl v úterý stanoven na 150, ve středu na 170 a ve čtvrtek na 180, je 17 osob stále v kritickém stavu. Mezi zasaženými bylo i několik dětí. Nejméně desítce lidí museli lékaři amputovat končetiny.

FBI, massachusettská státní policie a policie města Bostonu dostaly od lidí již na dva tisíce tipů a zpráv, jež mají pomoci při vyšetřování. Podle agentury AP pracuje na hledání pachatele asi tisíc lidí. Úřady slíbily za usvědčující informace odměnu 50 tisíc dolarů.

Íránské zemětřesení

Několik agentur přineslo ve středu také aktualizace zpráv z íránsko-pákistánské hranice, kde došlo v minulých dnech k podobné, avšak přírodní katastrofě — silnému zemětřesení. Počet obětí nakonec nenaplnil nejčernější scénáře z úterního večera. Oficiální informace stále hovoří o 40 mrtvých, a to zejména na pákistánské straně hranice.

Zraněno bylo celkově 150 osob, několik stovek pak přišlo o bydlení. Zpravodajové připomínají, že domy v oblasti jsou většinou postaveny z nepálených cihel, které zemětřesení nemají šanci odolat. Jak na íránské, tak na pákistánské straně postavili záchranáři nouzová stanová městečka.

Další informace:

BBC News Boston Marathon 'bombing suspect' seen on video

BBC News Many casualties in Texas Waco fertiliser plant blast

The New York Times Video Points Investigators Toward Suspect in Boston Bombings

Alternet.org The Latest on the Boston Marathon Bombing: What We Know So Far

Reuters Pakistan bears brunt of Iranian earthquake, 35 killed

BBC News Iran earthquake: Dozens die after powerful impact

CommonDreams.org Iranian Official Calls Boston Tragedy a "Source of Sorrow"

    Diskuse
    April 19, 2013 v 0.49
    Aktualizace
    FBI večer zveřejnila sérii snímků, na nichž jsou zachyceni dva muži podezřelí z umístění náloží. Z fotek je patrný obličej jednoho z nich - mladého bělocha s bradkou. Druhý je tmavší pleti, ale obličej skrývá za brýlemi a čepicí s kšiltem. Odpovědný agent FBI varoval Američany, aby se ke dvojici nepřibližovali.

    http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323309604578431181798169770.html#slide/e
    April 19, 2013 v 9.15
    Aktualizace 2
    V pátek ráno došlo na jednom z bostonských příměstí k přestřelce, po níž byl zřejmě zadržen jeden z podezřelých.
    April 19, 2013 v 12.39
    Aktualizace 3
    Podle poledního upřesnění byl jeden z podezřelých nikoliv po přestřelce zadržen, ale v přestřelce zabit. Druhý byl viděn ve Watertownu, městečku spadajícímu do vnější aglomerace Bostonu.
    April 20, 2013 v 1.24
    Zbylý z dvojice podezřelých stále uniká dopadení. Podle půlnočních zpráv se Watertownem rozléhá střelba.

    Příměrem bouře ve sklenici vody lze asi pak nejlépe okomentovat způsob, jímž naše deníky v průběhu pátečního odpoledne zdémonizovaly twitterovou komunikaci několika Američanů, kteří ztotožnili Českou republiku se zemí původu podezřelých - s Čečenskem - a žádali vojenskou odvedu.
    April 20, 2013 v 3.42
    Aktualizace 5
    Druhý z podezřelých byl nakonec dopaden živý. Je mu teprve 19 let ...
    TT
    April 26, 2013 v 17.17
    Trocha srandy v té tragédii
    Je to hrozné, ale dlouho jsem se nenasmál tak, jako když jsem četl tu internetovou komunikaci a konečně i některá zpravodajství z americké televize. Stručně řečeno z nich vyplývá:

    Útok mají na svědomí Čeští republikáni z nichž jeden se jmenuje po prvním prezidentovi České islámské republiky. Češi a Čechoslováci jsou obecně známí jako tvrdí zastánci islámu a rekrutuje se tu mnoho aktivních teroristů.

    A tak se na internetu stali z českých katolických knedlíků divocí zastánci Prorokovi!

    http://publicshaming.tumblr.com/post/48547675807/the-definitive-people-who-thought-chechnya-was-the

    http://www.youtube.com/watch?v=F6RvSTiM3Yk