Grebeníček ruku pro Den památky Jana Palacha zvedl. Schwarzenberg se zdržel

Vratislav Dostál

Poslanecká sněmovna v pátek v prvním čtení schválila zákon, kterým se rozšíří seznam významných českých dnů. Po bouřlivé debatě se většina zákonodárců shodla na novele, která připomíná 16. leden jak Den památky Jana Palacha.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila v prvním čtení zákon, kterým se rozšíří seznam významných českých dnů. Novela zákona o státních svátcích, jejímž předkladatelem je například první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek či jeho straničtí kolegové Daniel Korte a Zdeněk Bezecný, navrhuje 16. leden jako Den památky Jana Palacha.

Zákon má připomenout den, kdy se tehdejší student filozofické fakulty upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Novela by měla nabýt účinnosti letošního 11. srpna, tedy v den pětašedesátého výročí Palachova narození.

Hlasování předcházela bouřlivá debata, kterou svým projevem ve Sněmovně vyvolal expředseda KSČM Miroslav Grebeníček. Navrhovanou změnu zákona totiž podle něj nelze hodnotit jinak než s určitými výhradami.

„Ano, mám na mysli především a zejména důvodovou zprávu, v níž se navrhovatelé uchylují k svéráznému výkladu historických událostí. Jejich účelová úprava minulosti signalizuje mnohé. Možná i to, že se navrhovatelé nedrží známé Masarykovy teze, že nic nemůže být veliké, co není pravdivé,“ uvedl Grebeníček.

Například tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je podle jeho názoru zavádějící. „Ne, Jan Palach se nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i ve všech strukturách svazu vysokoškolského studentstva,“ vysvětlil expředseda komunistů.

Právě tato slova vyvolala protest v pravé části Sněmovny. Poslanci ODS po jejich vyslovení začali bouchat do lavic a postupně odcházeli ze sálu. Následováni pak byli zbytkem koaličních poslanců a částí zákonodárců Věcí veřejných.

Při samotném hlasování nicméně zákon podpořilo 139 ze 152 přítomných poslanců, a to včetně Miroslava Grabeníčka. Proti byla pouze Marta Semelová z KSČM. Dalších dvanáct přítomných zákonodárců se hlasování zdrželo: Kromě něj se hlasování zdrželi také Jaroslav Foldyna, Michal Hašek (oba ČSSD), David Šeich (ODS), Jan Klán, Marie Rusová, Kateřina Konečná, Květa Matušovská, Marie Nedvědová (všichni KSČM), Michal Babák, Vít Bárta (oba VV) a nezařazený Radim Fiala. A Karel Schwarzenberg.

„Hlasoval jsem pro zákon. Možné ale je, že selhala technika,“ uvedl nejdříve v rozhovoru pro Deník Referendum předseda TOP 09 a nechtěl si nechat vysvětlit, že na webu Poslanecké sněmovny je uveden mezi zákonodárci, kteří se hlasování zdrželi.

Po chvilce přemýšlení se nicméně rozvzpomněl: „Už vím, jak to bylo: těsně před hlasováním jsem byl nucen odejít z jednacího sálu. Musel jsem totiž vyřešit neodkladnou věc s kolegy z ministerstva zahraničí,“ zdůvodnil po chvilce přemýšlení Schwarzenberg to, proč se při hlasování k novele zákona o svátcích zdržel.

Novelu nyní projedná sněmovní kulturní výbor. Podle informací ČTK mu na to dali poslanci třicet namísto obvyklých šedesáti dnů. Nyní je v kalendáři devět významných dnů, které ale oproti státním svátkům nejsou dnem pracovního volna. Smysl významných dnů je především symbolický.

    Diskuse
    February 8, 2013 v 18.26
    Tři možnosti, jedna horší než druhá :-(
    Ve výsledku hlasování je zaznamenáno, že Karel Schwarzenberg hlasoval "Zdržel se", tedy zmáčkl příslušné tlačítko (viz také http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=1302). Takže:
    1) je velmi popleten resp. už zapomněl, jak to bylo, nebo
    2) někdo hlasoval za něj, nebo
    3) lže.
    February 8, 2013 v 18.38
    díky
    Jsem rád, že DR supluje naše média tam, kde selhávají, tedy píší ideologicky a nerespektují elementární fakta.
    February 8, 2013 v 19.29
    drobné, neideologické upozornění
    já vím že složitosti parlamentní procedury nemusí být každému jasné, ale tohle je celé jaksi zcela mimo. Zákon o státním svátku prošel dnes pouze prvním čtením.
    To znamená že se o zákonu jako takovém vůbec nehlasovalo - hlasování o kterém se tu píše je tzv. přikázání k projednání v rámci 2. čtení - ted yurčení konkrétnímu, tedy kulturnímu výboru.
    Tedy jako přímý účastník jen fakticky komentuji, že šlo o hlasování meritorně zcela nepodstatné. Kařdý zákon totiž by měl být někde projednáván - jde jne o procesní rozhodnutí.
    Debata jestli Palach odmítal jenom okupaci nebo i totalitní poměry a zda média dezinformují, může samozřejmě vesele pokračovat, ale s výstupem sněmovny nesouvisí
    February 9, 2013 v 11.18
    RE: Tři možnosti, jedna horší než druhá
    Myslím si, že K.S. prostě neví, jak se to stalo, že se zdržel. O tom, že měl v úmyslu hlasovat pro to, aby ten zákon prošel do dalšího čtení, se přece pochybovat nedá. Šlo o hlasování, u kterého byl výsledek předem jasný, takže mu třeba nepřikládal žádnou důležitost.

    Kdyby se ukázalo, že ministr zahraničí je nějak zásadně popleten, tak by to významné bylo, ale to by se to muselo ukázat na nějaké důležité věci, ne na takovéto prkotině.
    February 9, 2013 v 12.03
    Uznávám, že to hlasování samo o sobě nebylo bůhvíjak důležité. Soudím ale,že už v průběhu jednání bylo zřejmé, že alespoň symbolický a mediální humbuk se kolem toho bodu strhne (když se pravičáci obtěžovali s odchodem). Pokud vím, tlačítko "zdržel se" je ob jedno (přes "proti") od "pro", takže takový překlep není úplně snadný. A rozdíl mezi tím, jestli poslanec zmáčkne kterékoliv tlačítko, anebo žádné, protože je odvolán mimo sál, mi připadá zřetelný vcelku bez ohledu na předmět hlasování. - Jestli je otázka platnosti tzv. Benešových dekretů (K.Schw. prohlásil, že už neplatí) dostatečně důležitá, nechám raději na posouzení druhých.
    PL
    February 9, 2013 v 12.18
    ad) Jiří Guth
    Děkuji za odkaz. S ohledem větu z něj "Od účinnosti novely jednacího řádu 90/1995 Sb. se nerozlišuje zdržel se a nehlasoval, tj. příslušné počty se sčítají." a na praktickou ukázku tohoto hlasování: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=57300 (prošel jsem si i několik dalších a nikde není ve vysvětlivkách zvláštní symbol pro "nehlasoval"), bych si dovolil přidat jistě uklidňující bod:

    4) opravil se podle skutečnosti

    ad) Jiří Dolejš
    O skutečnosti by možná věděl pan poslanec, ale ten se již vyjádřil ve smyslu, že je to prkotina (interpretuji slovem pana JK). S ohledem na včerejší přetisk Grebeníčkova vystoupení na stránkách DR je asi zřejmé, že jde o první čtení, ale je fakt, že ta formulace "se většina zákonodárců shodla na novele" malinko svádí...
    S pozdravem
    Dnes zadarmo, zítra za darmo :-)
    February 9, 2013 v 12.39
    aby toho humbuku nebylo moc
    Neježe tohle hlasování je prkotina, je zcela mimo v něm něco číst -zákon z prvního čtení postupuje automaticky (pokud nikdo nenavrhne zamítnutí a to se nestalo) rozhodování že to bude projednávat výbor kulturní a ne třeba bankovní je rutinní záležitost mimo pozornost.
    Takže např. zdržení se může být výsledkem banální nepřítomností poslance, který jen při odchodu na toaletu nevysunul kartu z hlasovacího zařízení. Prostě se z pilin hněte bič. O věci se hlasuje až ve třetím čtení - doufám že už bez trapných debat.
    Jinak k parlamentí debatě kde se absurdně nad důvodovou zprávou střetli pravicoví svazáci co chtějí mít na palacha patent s pamětníky propagandistických lží z doby husakovské normalizace se raději vyjadřovat nebudu.
    Mám celkově za necitlivé až nechutné se v době výročí úmrtí jana palacha nad pietou v podobě palachova dne v kalendáři přít o tom zda Palach kririzoval jen okupaci a normalizaci a nebo i její režimní příčiny. někdy je lépe mlčet.
    February 9, 2013 v 22.21
    Někdy je lépe mlčet,
    aby demokracie mohla zůstat demokracií.