Chalupa: Ovzduší na Ostravsku je třeba řešit komplexně

ČTK, Hana Holcnerová

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa je rozhodnut podchytit veškeré zdroje znečištění v Moravskoslezském kraji. Chce také omezit emise přicházející z Polska. Do řešení hodlá zapojit univerzity. Za Chalupův akční plán bude zodpovídat speciální tým.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v pondělí v Ostravě představil akční plán na zlepšení životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Týká se průmyslu, lokálních topenišť, dopravy i znečištění ze zahraničí. Chalupa novinářům řekl, že plán obsahuje všechna opatření dohromady, protože je nutné řešit je komplexně. Za jeho uskutečňování bude zodpovídat speciální tříčlenný tým.

„Uděláme vše pro to, aby zlepšení byla vidět co nejdříve," řekl Chalupa. V ideálním případě by se podle něj mohla projevit už v příští topné sezoně.

Ministr chce například ve spolupráci s Poláky řešit jak omezit emise, které do Česka přicházejí z Polska. „V Moravskoslezském kraji máme osm základních průmyslových zdrojů znečištění, na polské straně je jich 22," řekl Chalupa. Uvedl, že limity, které jsou stanoveny v České republice, jsou dnes zhruba o polovinu přísnější než v Polsku a od příštího roku pro některé zdroje znečištění dokonce pětkrát tvrdší než pro polskou stranu.

„Tady jde opravdu hledat nějaká řešení. Chceme do toho procesu vtáhnout univerzity, abychom dostali verifikovaná data, která nám jasně ukáží, který zdroj znečištění je polský v Čechách, anebo také český v Polsku," řekl ministr.

Výzva pro Moravskoslezský kraj, v rámci níž mohou firmy i města čerpat celkem čtyři miliardy korun na ekologické projekty, bude podle ministra prodloužena do konce roku. „Ty čtyři miliardy jsou opravdu garantované a spíš se bavíme o tom, jestli by se nám podařilo tam ještě nějaké finanční prostředky dodat," řekl Chalupa.

Ministerstvo se podle něj snaží vyjít vstříc požadavkům uchazečů, tak aby program byl pro ně více přístupný. „Ta ambice je jednak změkčit podmínky tam, kde nejsou potřeba tak tvrdé a administrativně náročné, na druhou stranu také určit v rámci té dané čtyřmiliardové výzvy definici toho, co je na technická opatření a co je určeno na podporu čisticí techniky pro města a obce," vysvětlil ministr.

Tomáš Chalupa navštívil Ostravu už v únoru. Na schůzce s primátorem Petrem Kajnarem zjišťoval, jaké jsou na Ostravsku největší zdroje znečištění a jak se město snaží čistotu ovzduší chránit. Chalupa navazuje na plány svého předchůdce na ministerstvu Pavla Drobila. Ten žije v Ostravě a během svého krátkého působení ve funkci označil zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku jako prioritu v činnosti ministerstva životního prostředí.

Chalupa byl jmenován ministrem životního prostředí v lednu, poté co Pavel Drobil funkci opustil v souvislosti s podezřením, že Státní fond ochrany životního prostředí sloužil jako penězovod pro ODS. Chalupa už v minulosti vzbudil velký zájem veřejnosti, a to svým vystoupením na kongresu ODS.

    Diskuse
    April 4, 2011 v 23.49
    zbytečné plky kolem žhavé ocele
    Ano, komplexní problémy je třeba řešit komplexně, nechat si poradit od moudrých hlav a institucí, ok. ALE: není snad dlouhodobě největším znečišťovatelem ArcelorMittal, který dlouhodobě sere na to, že jeho provoz překračuje v blízkých Radvanicích a Bartošovicích většinu limitů, které se měří? - viz např. tiskovka http://www.vzduchostrava.cz/

    Problém je třeba řešit u kořene : buď přinutit pana Mittala investovat část svých nezanedbatelných zisků do technologií, které budou mít nižší dopady na životní prostředí, anebo ho holt nechat vyráběr ocel jen pár měsíců v roce - protože právě tak brzy je limitu dosaženo.

    Snažit se to hodit na Poláky, dopravu, lokální topeniště apod. a dalších X měsíců a roků se v tom vrtat, to jsou jenom vytáčky.

    Věta o tom, že "Ministerstvo se snaží vyjít vstříc požadavkům uchazečů, tak aby program byl pro ně více přístupný" přeci neznamená nic jiného, že namísto aby platil za znečištění znečišťovatel, tak to zaplatí stát (a tedy i my všichni, co neplatíme daně v daňových rájích) a ještě se přitom hodlá před Mittalem plazit.

    A čas poběží dál ... ocelárny budou chrlit prachy pro akcionáře, prach, arzen a benzopyren pro celou Ostravu ... a bude se měřit, to, co už známe, analyzovat i to, co se problému vůbec netýká ... a pak se vymění ministr anebo někdo podobný - a můžeme začít na novo.
    Jó pan velkopodnikatel ví jak účinně investovat: do sociálního kapitálu na klíčových pozicích!