Nad Libyí se už nelétá, spojenci chtějí útočit dále

Petr Jedlička

Vykonavatelům rezoluce OSN se po dvou dnech podařilo fakticky ustavit bezletovou zónu. Údery na vojenské cíle ale pokračují. Spolu s debatami o žádoucí podobě zásahu sílí i jeho zahraniční kritika.

Z „úspěšného“ na „velmi úspěšný“ změnilo velení francouzských, amerických a britských sil hodnocení útoků, které na území Libye probíhají již třetím dnem. Podle náčelníka generálního štábu USA Mika Mullena se podařilo nad zemí plně ustavit bezletovou zónu. Spojencům se prý zároveň daří čím dál víc efektivně bránit jednotkám Muammara Kaddáfího v ohrožování civilistů, k čemuž jim dala mandát Rada bezpečnosti OSN.

Francouzští i britští generálové Mullenovo hodnocení potvrzují; libyjská protiletecká obrana, vojenská velitelství, letiště, stanoviště dělostřelectva i pohybující se tanky jsou ovšem likvidovány dále. V noci z neděle na pondělí byla zničena i jedna budova velitelského komplexu přímo v Tripolisu, ležící kousek od velkého stanu, ve kterém Kaddáfí ještě před několika měsíci hostil vyslance ze Západu.

Spojenci využívají zejména střel s plochou dráhou letu a taktického bombardování.

Představitelé libyjského režimu vyhlásili v neděli večer jednostranné příměří, dle agenturních informátorů z oblasti bylo však v zápětí porušeno. V západní části země se provládním jednotkám podařilo navzdory spojeneckým útokům dobýt další čtvrť povstaleckého města Misuráta. Na východě Libye naopak útoky Kaddáfího sil ustaly.

Agentury teď očekávají, že povstalecké oddíly v Kyrenaice plně přeberou iniciativu a zkusí zpět ovládnout strategicky důležitá města Adždabíja, Briga a snad i Rás Lanúf. Z Benghází již v neděli vyrazil početný oddíl ozbrojenců směrem na západ. Výsledky jeho tažení však nejsou známy.

Hlavní neznámé

Samotný libyjský vůdce útoky mluví o útocích jako o křížovém tažení křesťanských imperií se zištnými zájmy a silnými slovy jej odsuzuje. Slibuje dále, že rozdá lidem zbraně a že Libyjci svoji zem uprání.

Síla pozice Muammara Kaddáfího je přitom předmětem znaleckých sporů. Podle expertů z velkých agentur se Libyjcům do obranných bojů dvakrát nechce. Nezanedbatelná část kmenové společnosti ale za vládcem bezesporu stojí. V noci z neděle na pondělí proběhla v Tripolisu velká prorežimní demonstrace. Tisíc či několik stovek lidí je též stále přítomno u Kaddáfího současného sídla v opevněném komplexu Bab al-Azízjah na jižním předměstí Tripolisu.

Pře je vedena také o počet lidí, jež měli být během útoků zabiti. Libyjská státní televize uvádí 62 osob. Spojenci tvrdí, že k žádným civilním obětem dosud nedošlo.

Okázalý pohřeb „prvních mučedníků“, kam byli v neděli večer svezeni zahraniční novináři, skončil dle dopisovatelů AFP skutečně ostudou, neboť se ani po několika hodinách čekání žádná těla k pohřbení neobjevila. Takto rozsáhlé bombardování bez obětí by bylo nicméně dosavadní raritou.

A dál?

Spojenci se při své kampani odvolávají na mandát Rady bezpečnosti OSN, které je v noci ze čtvrtka na pátek pověřila podniknout „všechna nezbytná opatření“ k ochraně životů civilního obyvatelstva, kromě pozemní invaze. Páteří těchto opatření se má stát právě bezletová zóna. Mandát sám o sobě je ovšem značně široký a není doposud zcela jasné, jakým způsobem si jej útočníci vyloží.

Z dosavadních indicií se zdá, že se spojenecké síly zaměří na likvidaci veškerých vojenských kapacit provládních sil, čímž poskytnou místním rebelům účinné letecké krytí. Podle sobotního vyjádření Baracka Obamy útok neskončí, dokud se Kaddáfího jednotky nestáhnou ze všech měst, ve kterých propuklo v minulých týdnech povstání. Francouzský ministr zahraničí Alan Juppé zároveň uvedl, že útok skončí teprve ve chvíli, kdy se současný libyjský režim plně podřídí rezoluci.

Do operace, která dostala jméno Úsvit Odyssey, se dosud nezapojily ani Severoatlantická aliance (NATO) ani Liga arabských států jako celek (LAS). Velvyslanci členských zemí NATO se na víkendové Severoatlantické radě nedokázali shodnout na podobě případného angažmá, a tak rozhodnutí odložili nejméně na úterý.

Podobně nejednotná je i LAS, jež dříve zásah podporovala. Její generální tajemník Amr Músá v neděli průběh operace dokonce zkritizoval. Útočníci prý dostali mandát životy Libyjců chránit a ne ukončovat. LAS samotná by měla k operaci zaujmout stanovisko po stávajícím mimořádném zasedání.

Na nebezpečí příliš agresivního postupu poukazují rovněž velmoci, jež se při hlasování v Radě bezpečnosti zdržely — Čína a Rusko. Čína kritizuje zejména zásah do suverenity státu a porušení mezinárodně platných zvyklostí. Rusko zas odsuzuje útoky na infrastrukturu, která nemá jen vojenské využití.

Očekává se dále, že útok odsoudí i Africká unie, které je Libye předním členem, a jejíž zasedání bylo nad Kaddáfího popud rychle svoláno.

Další informace:

BBC News Live: Libya crisis

The Guardian Coalition air strikes see waning support from Arabs, China and Russia

Al Džazíra Missile hits Gaddafi compound in Tripoli

AFP Libya declares new ceasefire amid fresh Western attacks

AFP Open graves in Tripoli cemetery await 'martyrs'

    Diskuse
    SH
    March 22, 2011 v 10.38
    Podivné formulace.
    Nad Libyi se nelétá? A jak potom mohou „spojenci“ bombardovat? Raketami z lodí?!
    „Vykonavatelé rezoluce“? Přece její iniciátoři a faktičtí schvalovatelé. Nebo jsem něco přeslechl?
    Bismarck kdysi řekl, že politik může lhát ve třech případech, PŘED volbami, ZA války a PO lovu. Proto kdo věří informacím ze zpravodajství jen jedné z válčících stran, ten se s jistotou pomátl.
    March 22, 2011 v 15.53
    Asi ano, pane Hošku, asi jste něco přeslechl. Iniciátory rezoluce byly Francie, Velká Británie a Libanon. Schvalovateli byly Francie, Británie, Libanon, USA, Portugalsko, Gabon, Kolumbie, JAR, Nigérie a Bosna a Hercegovina. Vykonavateli jsou pak Kanada, Dánsko, Francie, Británie, USA a Itálie, Španělsko, Norsko, Belgie a snad i Katar.

    Dvě země, totiž Francie a Británie, se ve všech kategoriích opakují, zbytek však totožný není, a to výrazně. Rozlišování mezi „iniciátory“, „schvalovateli“ a „vykonavateli“ proto vidím jako opodstatněné.

    Jinak slova z titulků se váží k pravidlům standardní bezletové zóny, v rámci nichž je dovoleno létat humanitárním letům a stranám, jež dodržovaní bezletové zóny vynucují. Co je titulkem myšleno, je jinak myslím zřejmé z textu.

    S informacemi je to za války vždycky potíž, to je fakt. Vlastní dopisovatele v Libyi bohužel nemáme.
    March 22, 2011 v 19.57
    ...útok skončí teprve ve chvíli, kdy se současný libyjský režim plně podřídí rezoluci.
    A to posoudí kdo?
    A v které zemi bude NATO "chránit životy civilního obyvatelstva" příště?
    Další exploze pseudohumanismu.
    MN
    March 22, 2011 v 23.35
    Něco pro zasmání (?) z internetu
    "Perfektně zpracovávaný agresorský gulášek.Dáme trochu imperialistického hnusu,potom několik státních lží USA,GB,FRA a dalších trabantů s chutí na ropu,přihodíme velmi,velmi opatrně trochu mezinárodního práva,zalijeme dvěma hrstmi získaných (najmutých) vzbouřenců.Pak intenzívním foukáním lží,velelží,nepravdivých osočování,přivedeme mezinárodní
    společenství do varu a hned odstavíme.Gulášek bude vrchní kuchař Obama,rozdělovat velmi opatrně,podle toho jak kdo ke zvrhlé gulášovině přispěl.
    Podle dosud nepotvrzených zpráv vrchní kuchař uvažuje,že Kaddáfího by opekl na rožní a předložil osvobozenému obyvatelstvu Libye.Ať žije a prospívá vrchní kuchař.Umí připravit i jiná pestrá ,,meny,,máme se na co těšit."
    March 23, 2011 v 8.33
    ale co s tím ?
    výbušná situace v celém mahgrebu může být bezpečnostní hrozbou, otázkou je ale co s tím. Jednání je vždy lepší než militantní řešení, ale jak k němu dospět ?
    Nepomůže NATOizace zásahu, otázkou je zda by stačili sankce EU - ne náhodou je EU rozdělená (Německo) a Rusko hraje jakousi dvojí hru. Reziognace na mezinárodní rávo by ale nebyla dobrá.
    Jsme mezi eskalací na úroveň konfliktu kultur a pokračování antidemorkatických metod Kadáfího, který yb si to s povstalci vyřídil po svém. A to celé rámuje ropa.
    JG
    March 23, 2011 v 23.31
    není to tak černobílé
    Já jsem si všiml zajímavé věci - že zásah v Libyi nejtvrději u nás odmítají lidé, kteří se v domácí politice hlásí k pravici a podporují současnou vládu. Co za tím může být:
    1. absolutní cynismus tuzemského anarchokapitalismu - demokracie je jenom záminka, ve světě stejně největší pes víme co
    2. antiislamismus blížící se rasismu - ať se ručníkáři porvou, za bělošskou krev nestojí ani jeden z nich
    3. příklon k izolacionismu, který v USA reprezentuje Pat Buchanan a spol. - po fiasku v Iráku a Afghánistánu celkem pochopitelný. Myšlenka Pax americana je příliš spojená s pravdoláskovstvím a Havlovými pivními sedánky s Clintonem.
    4. zhrzenost z Ameriky, která už za Obamy není co bejvala (já vím, že nálety provádí hlavně Francie, ale tou se v českých pravicových salonech odjakživa pohrdalo)
    5. nedůvěra v média - dojemný obraz lidožrouta Kaddáfího (Husajna, Miloševiče) masakrujícího hodné Cyrenaičany (Kurdy, Albánce) už zkrátka nefunguje
    6. (a to už lehce fabuluji) sympatie k alfasamci Muamárovi, který si reformuje po svém a nenechá si do toho kecat kdejakým ProAltem a podobnou lúzou...
    March 24, 2011 v 14.07
    Více než poněkud libovolně hravý předchozí výčet překvapuje, že útok na Lybii schvaluje i Martin Hekrdla. Na to reaguje ve svém článku "Benghází jako zeď komunardů u Pere Lachaise?" Štěpán Kotrba (http://blisty.cz/art/57887.html).
    JG
    March 24, 2011 v 22.43
    Já jsem nakloněn souhlasit spíše s Hekrdlou - jak znám Britské listy, kdyby Západ nezakročil, jistě by také našly argumenty, proč ho za to odsoudit, protože je to Západ. Kotrba mimochodem nezmiňuje to množství Kaddáfího žoldáků, které docela zpochybňuje jeho tezi o vnitrolibyjském konfliktu (vkusnost jeho vývodů o Romské republice nechme raději stranou). Ale šlo mi spíš o to, jak se dnes oproti třeba válce v Iráku názory vůbec nerozdělují podle tradiční pravolevé osy (protože události v arabském světě zastihly všechny nepřipravené) a jak se pojmy kolektivní bezpečnosti a vývozu demokracie dokonale zdiskreditovaly a s nimi i legitimita obvyklého diskursu českých médií...
    March 25, 2011 v 7.36
    občanská válka a mírová diplomacie
    exsitují jen více či méně špatná řešení - respektování suverentity diktátorských režimů a neúčinný import demokracie jsou krajní póly tohoto problému.
    V opozici vůči Kadáfímu jsou v podstatě Islamistické skupiny včetně Muslimského bratrstva (MK je dokonce obvinuje z kontaktů na Al Kajdu). Tedy žádné levicové hnutí, ale tihle lidé podstoupili např. utrpení zejména roku 1996 při masakru ve vězení Abú Sálima, kde bylo podle mezinárodních humanitárních organizací pobito během dvou hodin1270 vězňů. A Evropané mají v živé paměti skotské Lockerbie -nechat tohle bez povšimnutí je problém, na který pouhá mírová diplomacie nemusí stačit.