Havel představil budovu prezidentské knihovny

ČTK

Václav Havel vybral palác u Drahomířina sloupu v Praze za konečné sídlo prezidentské knihovny. Přestavba bude hotová za dva roky, financuje ji podnikatel Zdeněk Bakala.

Knihovna Václava Havla by mohla být v Praze na hradčanském Loretánském náměstí otevřena do dvou let. Novinářům to v úterý na tiskové konferenci řekli architekt Ricardo Bofill ze Španělska a architekt Marek. Společně za sponzorské peníze Zdeňka Bakaly připravují přestavbu paláce U Drahomířina sloupu pro potřeby knihovny. Sám exprezident, jehož práce, poznámky i materiály o něm instituce shromažďuje, prohlásil, že prostřednictvím těchto archiválií by se mělo podařit „zpřítomnit" historii posledního půlstoletí českých dějin.

Havel v úterý před novináři zdůraznil, že cílem knihovny není budovat jemu osobně pomníček, ale snaha o vznik „ohniska duchovního, společenského i literárního života pražského". V prostorách paláce by se měly konat výstavy, koncerty či veřejné diskuse.

Knihovna Václava Havla jako instituce existuje od roku 2004, mezi její spoluzakladatele patří manželka bývalé hlavy státu Dagmar Havlová. Dosud však nedisponuje vlastním sídlem. Miliardář Bakala dům, ve kterém dříve žila například manželka někdejšího prezidenta Edvarda Beneše, koupil v polovině loňského roku.

V úterý Bakala novinářům řekl, že Havlova knihovna si bude pronajímat asi třetinu rekonstruované budovy. V dalších částech paláce by mohla být Havlova kancelář, ale i sídla některých nevládních organizací. Náklady na přestavbu paláce, se kterou už dali rámcový souhlas památkáři, odhadl Bakala na přibližně 200 milionů korun, je ale připraven zaplatit i více.

Návrh náplně práce Knihovny Václava Havla podle něj „zužuje i rozšiřuje" koncept amerických prezidentských knihoven. Ty se v první řadě snaží archivovat kroky jednotlivých prezidentů za jejich funkční období. Havel sám ale připomněl, že důležité dokumenty z této etapy jeho života shromažďuje Kancelář prezidenta republiky a Archiv Pražského hradu.

„Já byl prezident třináct let, ale je mi pětasedmdesát. To znamená, že jsem leccos napsal bez souvislosti s tím úřadem, a to nebudeme tajit a zahazovat," podotkl Havel. Připomněl, že sice vyšly jeho osmisvazkové spisy, ale za život prý napsal asi padesátkrát více materiálů. Havel předpokládá, že většina dokumentů, které budou v knihovně k dispozici, budou kvalitní kopie. Exprezident uvedl, že návštěvníky knihovny by mohla zajímat například jeho korespondence s básníky Vladimírem Holanem či Jaroslavem Seifertem.

„Znovu zdůrazňuji, ty dokumenty nemají sloužit k jakési oslavě mé osoby, ale jako dokumenty v posledních desetiletích," upozornil Havel, který se prý ze začátku obával, zda projekt knihovny nesoucí jeho jméno nebude přijat s nechutí a posměchem.

Projekt přestavby paláce, původně z konce 16. století, připravil španělský architekt Ricardo Bofill. „Přistoupili jsme k němu s úctou k detailům, k prvkům, které tam jsou, k materiálům," řekl v úterý novinářům. Jeho českým partnerem je architektonická kancelář TaK, která má s přestavbami historických budov v Praze řadu zkušeností.

    Diskuse
    March 2, 2011 v 8.24
    ohnisko duchovního, společenského i literárního života pražského
    Zdalipak mu jeho Pražané rozumějí?
    JM
    March 2, 2011 v 11.28
    Není překvapující, co a koho pan Bakala platí či platil.
    March 2, 2011 v 12.17
    To by mě, pane Kopecký, také zajímalo.
    JH
    March 2, 2011 v 13.27
    Havlova názorová nezávislost
    To je jedno z vysvětlení Havlových názorových veletočů. Zajímalo by mne, kdy mu to financování Bakala slíbil, každopádně to vypadá, že jeho chleba Havel jí už dosti dlouho... Jestli ho ještě někdo považuje za nezávislého pozorovatele, tak je hodně vedle.
    March 2, 2011 v 13.37
    Já Václava Havla posledních let vnímám jako rozporuplnou postavu a taky vím, že takovéto patronství je na Západě normální ... ale přesto mi ty Bakalovy peníze na knihovnu tak nějak pořád vadí. Asi že se tím opět symbolicky umazává kus hranice mezi politikou a velkopodnikatelskými zájmy ... nevím
    March 2, 2011 v 13.48
    rozporuplná postava?
    buržoasní jájínek! Vyjadřuje se, jako by v posledních dvaceti letech nikdy u ničeho nebyl - nebo nanejvýš jako "pozorovatel".
    March 2, 2011 v 14.54
    Mi, pane Kopecký, spíš příjde, že je do této polohy spíš stavěn stylem otázek, jež jsou mu kladeny. Osobně bych si třeba rád poslechl, jak vysvětluje, že se přihlásil k Projektu pro nové americké století a jak ovlivnily jeho představy o světě odhalení o rozsahu zvěrstev v Iráku ... ptal jsem se před několika měsíci na tyto věci Michnika, který má u polské kritické inteligence podobnou pověst, jako Havel u nás, a odpovídal docela zajímavě. Dokud se ale s Havlem bude hovořit ve stylu "Je Lukašenko špatný?" či "Co si myslíte o režimu v Barmě", nikam to nepovede.
    AZ
    March 2, 2011 v 15.17
    Knihovna
    To, že Zdeněk Bakala koupil dům pro Havlovu knihovnu, mi ani tak nevadí - kdo ho měl koupit? Stát? Nebo Václav Havel sám?
    Co mi ale vadí neobyčejně je fakt, že Václav Havel si nechal zaplatit od Bakaly i svůj film Odcházení. Bakala tím, že dal peníze všem třem vládnoucím stranám dal jasně najevo, jakou vládu podporuje a jak si představuje život v Česku.
    Je to divný způsob financování kultury, o němž si možná Václav Havel i Zdeněk Bakala myslí, že je něčím příkladný a hodný následování - ale ve skutečnosti je snobský a řídí se pravidlem "přihazuj na větší hromadu".
    March 3, 2011 v 11.53
    Petru Jedličkovi
    Říkáte: "je do této polohy spíš stavěn stylem otázek, jež jsou mu kladeny" - to je, s prominutím, přesně situace Hugo Pludka. A ve filmu Občan Havel si přece všechny otázky kladl sám.

    VH měl vždycky nějakou otcovskou figuru, takříkajíc "řídícího důstojníka" - Alfréd Radok, Jan Grossman, Zdeněk Urbánek a jak se všichni jmenovali. Dnes tu očividně nikdo takový není.

    Knihovna, která se k žalu mnohých neoctla na dostatečně důstojném místě, tj. v Klementinu, bude katafalkem tragikomického mýtu jménem Václav Havel. Proč je tak přesvědčen, že vůbec bude v budoucnu někoho zajímat?

    Nicméně, až mu své otázky položíte, budu také velmi zvědav na odpovědi.