Demokracie samozvaných demokratů

Jan Miessler

Ve své obhajobě Bátory před veřejným míněním Klaus navazuje na Masaryka a hájí ideály, na kterých českou demokracii vybudoval. Jeho odpůrci naopak svou kritikou demokracii popírají, i když tvrdí opak.

Jak známo, pan prezident sestupuje ze svého hradního piedestalu relativně zřídka, a to pouze tehdy, když to sám uzná za vhodné. Kauzu Bátory zřejmě během víkendu za sestoupeníhodnou uznal, a tak se v pondělí na první stránce Práva ocitla jeho stať o „malé české hilsneriádě“.

První prezident Československa T. G. Masaryk se na procesu a mediální kampani proti údajnému židovskému vrahovi Leopoldu Hilsnerovi ještě na samém konci devatenáctého století morálně vyprofiloval alespoň tak se to v hodinách dějepisu říká a zároveň proti sobě poštval tehdejší antisemitskou veřejnost. Druhý prezident České republiky Václav Klaus nyní na Masaryka navázal tím, že obhajuje Ladislava Bátory, bývalého volebního lídra jedné lehce nahnědlé strany. Veřejné mínění, kontrolované nejrůznějšími humanrightisty, si proti sobě poštval už dávno, tak co.

Jako jeden z předních českých intelektuálů Václav Klaus dobře ví, v čích stopách pokračuje. Masaryk svého času utrousil, že státy se udržují ideály, z nichž se zrodily. Při pohledu na současné české politické špičky musí být Klausovi jasné, že údržbářem ideálů, které stály u zrodu České republiky, nikdo jiný než právě on být nemůže. Jak sám píše, naše dnešní společnost má stále ještě řadu atributů, které jí — na rozdíl od režimu plukovníka Kaddáfího — umožňují nazývat se demokratická. Zejména ze strany Bátorových odpůrců jí ale hrozí nebezpečí, že by o svůj charakter mohla přijít.

Podle očekávání se hned v pondělí ozvali samozvaní zastánci politické korektnosti s tím, že si pan prezident protiřečí, když s poukazy na demokracii obhajuje člověka, o jehož demokratické esenci mají oni sami vážné pochybnosti.

Zcela symptomatické je to, že tito kritici a samozvaní demokraté zjevně nepochopili, jakou demokracii má pan prezident na mysli a jaké ideály vlastně svou obhajobou Bátory střeží. Jak je to tedy? Je to tak, že pan prezident má na mysli a vlastním perem chrání demokracii s jedním velmi zvláštním charakteristickým rysem: demokracii, která se obejde bez demokratů a vystačí si právě jen s Klausem.

Demokrati (stejně jsou všichni samozvaní) totiž demokracii jenom kazí. Už jenom tím, že se obvykle nedokážou dohodnout, jak by vlastně měla vypadat (naopak Václav Klaus to ví naprosto přesně), ale především tím, že se neustále navážejí do jejího nejvyššího ochránce. A tím ji samozřejmě samozvaně rozežírají.

Režim plukovníka Kaddáfího zřejmě podle Klause v posledních dnech řadu demokratických atributů ztratil. Jeho odpůrce nezastavila ani palba z kulometů, ani letecké bombardování. Zastaví tyhle samozvané demokraty vůbec něco?

    Diskuse
    March 1, 2011 v 9.29
    pseudodiskuse o demokratičnosti
    Technická poznámka (freudovský chybný výkon?): Namísto skutečného příjmení dosud spíše zapadlého českého vlastence, kterého se jiný rádoby český vlastenec zastává, se Vám do článku - podobně jako některým redaktorům ČT - vloudilo jméno čachtické paní.

    Jinak je dost tristní, že včera v trojici s Danielou Drtinovou a Jiřinou Šiklovou působil Ladislav Bátora jako jediný trochu střízlivý účastník (viz: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/211411000370228/?x=80&y=9&index[]=149220). Inu, nepřekonatelná dramaturgie ČT.
    March 1, 2011 v 10.50
    Bátora - Báthory
    Erzsebet Báthory jako výzva postdemokracii - asi freudovské uřeknutí. Přiznávám, že se mi to také přihodlilo.
    JG
    March 2, 2011 v 23.58
    On to zas takový renonc není - madame Bátoryová byla průkopnicí autentického konzervatismu u nás, když se svým soukromým majetkem (což ty děvečky za feudalismu de facto byly) jednala dle svého svobodného uvážení, než ji někdo ze závisti udal a stát do toho začal - jak se tu jeden diskutér poeticky vyjádřil - strkat rypák. Ostatně pan Jakubisko, přítel pana presidenta, o tom nedávno natočil moc dojemný film.
    SH
    March 6, 2011 v 21.51
    ZVOLENCI VERZUS SAMOZVANCI.
    Pomalu mne irituje, že zdejší diskuse se dost často netýkají tématu. Jako kupříkladu tato. Autor textu při tom otevřel velice zásadní téma, téma pojetí demokracie. Používá slovo demokracie bez přívlastků v případě osoby Václava Klause. To je nepřípadné, protože Klaus, ať již si na konzervativce pouze hraje, či v něčem jím opravdu je, uznává pouze demokracii v tom nejprimitivnějším slova smyslu. Považuje za demokraty pouze všeobecnými volbami zvolené osoby a nikoho jiného. V jeho pojetí jsou volby jakousi obdobou „seslání ducha“ voličstva do hlavy vítězného kandidáta. Proto já kupříkladu osobně všem těm poslancům, senátorům, či obecním zastupitelům neříkám jinak, než pejorativně zvolenci. Pro Klause, ale nejen pro něj, ale například i pro jeho nezvedené dvojče Zemana, se volbami vytváří kasta NADOBČANŮ, kteří najednou všemu rozumí, o všem jsou povinni proto rozhodovat a úplně oprávněně si proto sami kupříkladu určují i své platy a další prebendy. Každý, kdo neprošel volbami a chtěl by kecat do věcí veřejných, nemá podle současných mocipánů na něco takového nárok. Je prostě samozvanec, i když ne biľakovský, ale demokratický. Klaus jako politik je diletantem, vzdělával se v politice za pochodu teprve po listopadu. Fakticky se o politiku nikdy nezajímal a veškeré politické znalosti čerpal z Blackwellovy encyklopedie Politického myšlení. Sám se k tomu v roce 1990 přiznal, myslím, že dokonce veřejně. Takže se asi nic nedočetl o společnosti otevřené, občanské, participativní a dalších formách demokracie. Sice něco tuší o jakési přímé, kterou si ale pod tlakem osobních zkušeností spojil s komunistosocialismem. To je základní rozměr jeho chování v politickém prostoru od samého počátku. Abych ale byl spravedlivý, Klaus se stačil naučit, že jedině snad odbory, jejichž reprezentanti jsou také voleni velkým kolektivem, mohou, ovšem jen v přesně stanovených problémech, být vládou vyslechnuti jako reprezentanti veřejnosti, ale už nikdo jiný. Ale pouze vyslechnuti. On osobně je ještě ochoten respektovat jejich nátlak ve sféře mzdové, ale naprosto žádnou jinou iniciativu. To je prosím úplný popis rozměru Klausova chápání demokracie.