USA se stále zdráhají zaujmout postoj k odstoupení Mubaraka

ČTK

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v neděli podpořila dialog egyptské vlády s Muslimským bratrstvem. Přesto stále není jasný postoj Washingtonu k hlavnímu požadavku opozice, odstoupení prezidenta Husního Mubaraka.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v neděli podpořila dialog egyptské vlády s Muslimským bratrstvem. Tato v Egyptě dosud zakázaná strana chce dle své staré, leč stále formálně platné charty vytvořit stát na zásadách islámu, ale nehodlá prý utlačovat ženy ani vypovědět mírovou smlouvu s Izraelem. Komentátoři poukazují na to, že z výroků amerických politiků není jasný postoj Washingtonu k hlavnímu požadavku opozice, tedy k okamžitému odstoupení prezidenta Husního Mubaraka.

K situaci v Egyptě se pro agenturu AP vyjádřil také bývalý český prezident Václav Havel. Varoval před automatickým srovnáváním událostí v Egyptě s vývojem ve východní Evropě v roce 1989. Řekl, že sám se z té doby poučil, že demonstrace proti zavedeným vládcům musí být rychlé, nemají-li přerůst v násilí. Kdyby prý revolta ve východní Evropě netrvala týden, ale měsíc, její výsledek by asi byl jiný a mnohem horší. Zásadním faktorem je čas. Čím déle to trvá, tím větší je nebezpečí z nastolení mnohem horšího diktátu než je ten Mubarakův, prohlásil Havel.

K situaci se vyjádřil také bývalý sovětský ministr zahraničí a pozdější gruzínský prezident Eduard Ševarnadze, který pomáhal při otevření sovětského režimu za Michaila Gorbačova. Podle něj by bylo chybou naléhat na rychlé Mubarakovo odstoupení. Mubarak byl cenným spojencem Západu, a měl by mít právo dokončit svůj mandát, řekl.

Komentátoři připomínají, že USA sice oficiálně říkají, že Mubarak musí rychle umožnit předání politické moci, ale k jeho odchodu se zatím jednoznačně vyjádřili jedině vlivní senátoři a bývalí prezidentští kandidáti John McCain a John Kerry. Sám McCain na mezinárodní konferenci v Mnichově v sobotu zopakoval, že Mubarak musí odejít okamžitě.

Clintonová k tomuto tématu pomlčela. Z jejích výroků, v nichž v Mnichově uznala právo viceprezidenta Umara Sulajmána vyjednávat s opozicí o předání moci, vyplývá, že netlačí na Mubarakův odchod hned teď.

Ještě víc než to Egypťany znepokojil bývalý americký velvyslanec v Káhiře Frank Wisner, jehož prezident Barack Obama vyslal tento týden jednat s Mubarakem. V sobotu prohlásil, že Mubarak by měl zůstat v úřadě a řídit předání moci. Doporučil také, aby si politici dávali pozor na to, co říkají. Výzvy po odstavení Mubaraka z ciziny prý budou mít negativní důsledky. Clintonové úřad se od toho okamžitě distancoval s tím, že se Wisner vyjadřoval jako soukromá osoba.

Analytikové interpretují výroky Američanů jako snahu zorientovat se v rychle se měnící situaci. Washingtonu jde určitě o to, aby Egypt zůstal stabilní zemí a aby jeho cesta k demokracii nevykolejila ostatní spojence. „Administrativa se snaží vyrovnat s mnoha věcmi. Mubarakův odchod je jen jedním z aspektů širší akce, v níž jde o volby, předání moci a o ústavu," řekl odborník na Blízký východ Robert Danin.

To, že by se Washington smířil se Sulajmánem a vybízel k ponechání Mubaraka v úřadě do konce mandátu, se egyptské opozici nelíbí. Jeden z jejích představitelů Muhammad Baradej to označil za „zásadní krok zpět", který může vyvolat další protesty.

To, že dnes Clintonová podpořila vyjednávání s Muslimským bratrstvem, by mohlo opozici zklidnit. „Dověděli jsme se, že se bratrstvo rozhodlo zúčastnit se rozhovorů, které podporujeme. Čekáme na zprávy o vývoji tohoto dialogu a řekli jsme velmi jasně, co si přejeme," řekla ministryně s odkazem na požadavek přehledného předání moci, do něhož budou zapojeny všechny politické síly Egypta.

    Diskuse
    SH
    February 8, 2011 v 19.39
    Globální vladař?
    Proč v nás pořád přetrvává přesvědčení, že USA se vždycky musí jednoznačně vymezit k situaci kdekoliv na světě? Copak souhlasíme s tím, že k zajištění národních zájmů Američanů se musí USA angažovat kdekoliv na planetě?!
    February 9, 2011 v 17.12
    Naprosto souhlasím
    February 9, 2011 v 17.23
    Ale ...
    v tomto případě jde spíš o to, že USA alespoň oficiálně zakládají svoji zahraniční politiku na určitém normativním éthosu. Z toho vyplývá i požadavek na jasnou deklaraci postoje k situaci v Egyptě.

    Svou roli v tomto případě dále hraje i mnoha znalci sdílená hypotéza, že kdyby USA pohrozily zastavením vojenské pomoci, egyptská armáda by Mubaraka obětovala.
    February 9, 2011 v 20.12
    Vzkaz revoltujícím občanům Egypta pak zní asi takto:

    “Ano, o svobodě, demokracii a lidských právech hovoříme často. Pokud jste však nabyli dojmu, že se to týká i vás, pak se jedná o nedorozumění.“
    (http://blisty.cz/art/57196.html)
    February 9, 2011 v 22.52
    To je, pane Kopecký, právě ten způsob podání, na nějž jsem narážel v textu Egyptské poznámky. Je zjevné, že se Obamova vláda nechce vyjádřit tak, jak by to příslušelo étosu, se kterým nastupovala. Ale ten obsah jednání, která američtí diplomaté s mubarakovci už dva týdny vedou, přece neznáme. Nevíme, co domluvili se Sulejmánem. Nevíme, co řekli prezidentovi, ani co Baradejovi, a ani co ministru obrany. Vždyť to nakonec mohl být přeci i Obama, kdo zakázal režimu, nebo egyptské armádě, rozprášit demonstrace střelbou. Takto si přečíst sobotní zprávy na BBC, a pak je shrnout to nejjednoduššího dojmu, co při tom člověka napadne, to mi přijde dost zbytečné.
    ??
    February 10, 2011 v 11.49
    Rychlost je zárukou?
    poslední dobou mám nepřekonatelnou nechuť setkat se s názory V. Havla na cokoli,protože se nejspíš stává protagonistou dramatu absurdnějšího, než kdy napsal ..
    February 10, 2011 v 13.47
    ad AH
    Havel protagonistou? Necpe se spíš někam mezi Rosencrantze a Guildensterna? To uvidíme, až si ho všimnou osvětlovači.
    February 10, 2011 v 19.21
    PS
    Vývoj v Egyptě jde stále dál a s ním se mění i rétorika Washingtonu. Zde jsou poslední tématické zprávy:

    http://www.denikreferendum.cz/preview/articles/8941

    http://denikreferendum.cz/clanek/8928-demonstrace-v-kahire-doplnily-stavky-protestovalo-se-i-na-jihu
    JG
    February 11, 2011 v 13.28
    Taky jeden pohled (aneb jak je to vlastně s těmi informacemi, když se ve světě opravdu něco děje):
    http://jilm.cz/politika/proc-jsou-ceska-online-media-tak-spatna/