Na vedení lékařských odborů bylo podáno trestní oznámení

ČTK

První trestní známení na vedení Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů kvůli akci Děkujeme, odcházíme přijalo oddělení policie v pražských Dejvicích. Podal ho Petr Kotaška, podle kterého odbory jednají bezohledně na úkor státu, nikoli stát na úkor lékařů.

Policie v Praze 6 ve čtvrtek obdržela trestní oznámení na vedení Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) včetně jeho šéfa Martina Engela v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme. První trestní oznámení na iniciátory akce podal Petr Kotaška kvůli podezření na vydírání, organizování a podněcování nepokojů či obecné ohrožení, uvedl dnes server iDNES.cz. Serveru to potvrdila mluvčí policie Eva Miklíková.

Odbory jdou bezohledně, bez koncepce a znalosti situace druhé strany, za svým cílem pro menší skupinu lidí. A to na úkor státu a jeho řadových občanů, řekl serveru důvody podání oznámení Kotaška. To, jak organizátoři akce Děkujeme, odcházíme vyhrocují situaci do krajnosti bez ohledu na cokoliv, považuje za nezodpovědnost vůči pacientům a sobeckost.

Kotaška se domnívá, že iniciátoři akce a odboráři porušili zákon hned několikrát. Oznámení o trestném činu je podáno „za organizování a podněcování nepokojů a obecného ohrožení, za ohrožení zákonem daného zajištění základní zdravotní péče, za jednání s náznakem vydírání ku neprospěchu jiných skupin lidí, za zneužití humánních principů lidské a demokratické společnosti, za vzetí pacientů jako obranných štítů vůči protivníkovi — tedy vládě a společnosti, a nakonec za znevážení neboli porušení Hippokratovy přísahy."

Mluvčí policie serveru upřesnila, že oznámení dorazilo na místní oddělení do pražských Dejvic. „Policie musí prověřit, zda bude případ přidělen někomu z tamního oddělení nebo z kriminální policie. Oznámení musíme prověřit a prozkoumat všechny okolnosti. Též zjistit, zda oznámené činy naplňují znaky trestného činu," řekla iDNES Miklíková s tím, že nemá informace o tom, že by se na policii hromadila podobná trestní oznámení.

O žalobách a oznámeních neví ani odborářský advokát Martin Elgel. „Obávám se, že nějaká trestní oznámení pravděpodobně podána byla, ale nevím o tom. Po novém roce jsem v tomto kontaktován nebyl," řekl serveru Elgel.

Podle serveru iDNES.cz další trestní oznámení chystá advokát Kolja Kubíček, který už na porušování zákona dříve upozornil. To by mělo na policii mířit už v pondělí.

Výpověď podalo asi 3800 ze zhruba 20 000 nemocničních lékařů.

    Diskuse
    JN
    February 5, 2011 v 7.41
    Nová taktika protagonistů zlodějů, a neb jak zahltit policii ČR
    Vůbec by mě nepřekvapilo kdyby police ČR, byla zahlcena, " takzvaně pseudokauzami", a tím byla zpomalena řešení kauz týkajících se vládních úředníků a vlády, a její kriminální činnosti. Asi by to nebyla ani nová taktika. Policie by měla, vždy s každým podaným trestním oznamením požadovat potvrzení o zdravotní" především psychické" způsobilosti i s kopii osvědčení lékaře který toto osvědčení stěžovateli vydal. Celý národ ví že lékařská komunita je řadu desítek let podhodnocena. Zatím co vlády okrádají národ i včetně lékařů o nemalé částky, najdou se exoti kteří se opováží požadovat šikanování postižených. Zvrácenost jedinců prostě nezná mezí. Pokud by takováto oznámení podával, dle potvrzení psychiatra, zdravotně zdatný jedinec, mělo by jít o maření vyšetřování, a pohrdání úřadem policie. Nehledě na to že by se měly náklady na prošetření účtovat podobným individuím.
    February 5, 2011 v 9.40
    Souhlasím. Jsem překapen, jak dalece je vládní taktika promyšlená. Perfketně se jim podařilo ve veřejnosti oprávněnu frustraci přenést na lékaře. Dočítám se třeba, že řadoví lékaři, kteří odcházejí (snad dokonce ti mladí narození kolem r. 1985?), mohou za to, že neproběhla reforma zdravotnictví! Mistrně lze využít jednak frustraci lidí z polistopadového vývoje a navíc k tomu přidat ještě frustraci z toho, že často my a naši blízcí můžeme onemocnět vážnou nemocí, se kterou je těžké něco dělat. Tohle všechno lze krásně využít a najít skupinu viníků - teď lékařů. Na koho budeme útočit příště? Na učitele, že nás a naše děti špatně vychovali?
    February 5, 2011 v 9.50
    Zdalipak už pan Petr Kotaška obdržel zálohu na náklady případného trestního řízení?
    Bohužel se ukazuje, že se to lékařům tak úplně nepovedlo, požadavky jsou oprávněné, ale měli si od začátku dát více práce se získáním větší podpory napříč veřejností. Možná i dali a něco jsem přehlédl, ale tady mají prostě slabé místo, ať už za to může kdokoliv. Minimálně měli mít na své straně sestry (mnohé mají, to vím, ale je to málo vidět).

    Člověk pak napadá, jestli v tom všem nesehrál roli kus stavovské pýchy (my vyšší střední třída, přece nejsme jako ostatní odboráři).
    JN
    February 5, 2011 v 13.40
    Lékaři a národ
    Nedovedu si představit že bych neměl stát za lékaři, přezto že jsem ze zcela jiného oboru a podíl mých daní jde také na jejich mzdy. Nedovedu pochopit že lidé kteří mohou být i závislí na jejich pomoci ze dne na den, mohou si oproti lékařům žít v luxusu, a výše zmíněným způsobem se jejich oprávněným požadavkům vysmívat. O co jde vládě ? Můžete se vsadit že jim nejde již o to aby lékaře brzdila. Jde jim o to aby znehodnotili nemocnice a tím dosáhli laciné privatizace objektů. Vláda v posedlosti šetřit nejspíše zaváhala když z úsporných důvodů nezrušila policii. Neměl by kdo vyšetřovat jejich mafianské kauzy, a neměl by je kdo zatýkat. Na druhou stranu se i nacismus snažil šířit propagandu života v blahobytu v koncentračních táborech. Ještě jedna rada vládě, jak ušetřit. Ať najmou na místa lékařů HROBAŘE. V této profesi není nárok na kvalifikaci a zmenšili by zástupy nezaměstnaných. Kdo z veřejnosti nechápe že lékaři bojují nejen za sebe ale i za slušnost a důstojný život všech slušných lidí ? Nebo máte snad pocit že studenti v roce 1989 bojovali zrovna za současný stav společnosti ?
    February 5, 2011 v 17.22
    Martin Škabraha:
    Média vyčítají lékařům, že si najali PR-agenturu, teď se ukazuje, že to bylo málo. Většina sester s akcí sympatizuje a podporuje ji, 7.2. by měla být předána petice s jejich podpisy, které se přes týden sbírají po všech nemocnicích. Bohužel paní Jurásková mluví za sestry, aniž by měla jejich podporu. Je to problém mediální a vláda má v této oblasti tak obrovskou moc, že ji LOK zřejmě podcenil. Dostali se do skluzu někdy v prosinci a už ho nemohli dohnat. Kampaň je ohromná, za podpory většiny nejsilnějších televizních stanic a novin jsou v tandemu rovněž lékařské špičky typu Pirk a Hoschl, kteří jako vrchol profesní nekolegiality obcházejí média a moralizují a dehonestují protestující lékaře. Slyšet z úst slova prof. Hoschla o tom, že by se mladí lékaři (s nástupním platem asi 14 tis. čístá ruka) měli naučit být spokojeni s méně penězi - chce se mi z toho zvracet. To říká člověk, který má minimálně stotisícový příjem, jezdí po konferencích a běžnou práci v terénu za něho dělají lékaři - dělníci (otroci). Vážím si přednostů klinik a profesorů, kteří tuto akci podporují, naštěstí to není jen prof. Pafko.
    SH
    February 5, 2011 v 19.28
    Vláda to má jednoduché.
    Klidně může lékařům přidat třeba i deset miliard. Ale získá je od pacientů, protože nikdo, dokonce ani samotní lékaři, nemají skutečný zájem zlepšit hospodaření, viz připisování neprovedených výkonů a jiné jejich podvůdky. Všechny ty vládní sliby nakonec zaplatí ti, co chodí k lékařům nejvíce, důchodci. Všichni ti nekritičtí sympatizanti lékařů, přemluvte proto dědy a báby, ať sáhnou hlouběji do peněženek, zdraví je přece to nejcennější, co ještě mají, ne?!. Jinak to nevidím.
    February 5, 2011 v 20.18
    Požadavky lékařů jsou spojeny s voláním po reformě. To ale neznamená nutně k vyšší spoluúčasti. V systému je jenom za loňský rok navíc 14 miliard. To v pohodě uspokojí všechny pracovníky ve zdravotnictví. Označovat řadové nemocniční lékaře za podvodníky ve chvíli, kdy jsou v přímém střetu s touto vládou, tak to se vám povedlo...