Důchodová reforma se blíží, Věci veřejné ve všem ustupují

Dušan Radovanovič

Věci veřejné netrvají ani na garančním fondu, ani na odmítnutí povinnosti spořit do rizikových soukromých fondů. Naopak opoziční ČSSD ústy Vladimíra Špidly opět zdůraznila, že nikdo nesmí občanovi vnucovat zákonem riziko.

Na čtvrteční poradě ekonomických ministrů se řeší především připravovaná důchodová reforma. Původně se zdálo, že reforma penzí bude představovat jeden z největších koaličních střetů, kriticky se k řadě návrhů ODS a TOP 09 stavěly především Věci veřejné.

Zástupci Věcí veřejných však ještě před jednáním naznačili, že jsou ochotni ve většině sporných bodů ustoupit. Podle jednoho z hlavních představitelů strany Víta Bárty VV již netrvají ani na tzv. generačním fondu. Do něj měli lidé odvádět peníze podle počtu dětí, zvýhodňoval by tedy početné rodiny.

„Není to pro nás fatální, může jít o jiné zvýhodnění pracujících rodin s dětmi," uvedl Bárta. Jeho slova potvrdil i jeden z hlavních vyjednavačů VV Pavel Rusý. „Garanční fond není něco, co bychom teď za každou cenu prosazovali," uvedl Rusý.

Bárta si prý umí představit, že by pracující rodiny s dětmi byly zvýhodněny například slevami na dani. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si podle svých slov chce nejdříve počkat na oficiální stanovisko véčkařů, naznačil ale, že dohoda je možná.

Patrně ještě závažnější obrat v postoji Věcí veřejných představuje jejich náhlá ochota podpořit povinné zavedení komerčního spoření na penze. To dosud nejmenší vládní strana ve shodě s odbory odmítala. Podle Bárty ale již takový postoj neplatí.

„Ale komerční pilíř by neměl být příliš velký. Čím více by si lidé na důchody spořili povinně ve fondech, tím více bychom museli upravovat některé daně," dodal pro server iDNES.cz Bárta.

Povinné komerční spoření dosud prosazovala pouze TOP 09, mělo by se týkat lidí mladších čtyřiceti let. Zdrženlivá v tomto ohledu byla i ODS, která dávala přednost pouze komerčnímu spoření dobrovolnému. I ona však naznačila, že je radikálnější variantě ochotna ustoupit. Podle koaličních stran by měl existovat jeden fond s velmi konzervativní strategií, která by omezila nevyhnutelné riziko, že lidé o ukládané úspory přijdou.

Povinné spoření do soukromých fondů zároveň opakovaně kritizovali sociální demokraté, stát podle nich nesmí občanovi vnucovat zákonem riziko. „Nikdo není schopen zajistit tak dlouhodobou stabilitu a rozsah nutné garance je tak obrovský, že ji stát nemůže poskytnout,“ uvedl za ČSSD Vladimír Špidla.

Podle Špidly není potřeba průběžný systém zásadním způsobem měnit. „Průběžný systém je financovatelný po dobu jedné až dvou generací, tedy po dobu, na kterou teď dohlédneme,“ zdůraznil Špidla.

Uvažovat o více než dvě generace dopředu je podle Špidly nesmysl, jelikož nelze odhadnout, jak bude společnost vypadat. Zároveň připomněl, že současný deficit vznikl ze dvou třetin snížením odvodů do systému.

Názor Vladimíra Špidly podpořil v pondělí na debatě think-tanku CESTA také hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Ten připomněl, že Česká republika vydává na důchody zhruba sedm procent HDP, což je téměř o polovinu méně než sousední Německo nebo Polsko.

Podle demografických projekcí bude mít česká populace až v roce 2050 podobnou strukturu jako má dnes Německo. „Německo přitom není země, která krachuje. Obtížné věci jsou zvládnutelné při dobré politice," soudí Mertlík.

    Diskuse
    JN
    February 12, 2011 v 5.26
    Co s českými důchodci
    Zatím co si v západních Evropských demokraciích užívají důchodci kromě úcty za to co vytvořili v minulosti, i slušné životní úrovně, v česku se hledá cesta jak to těm důchodcům co nejvíce zkomplikovat. Tak připomíná tento horký brambor, spíše grotesku než skutečnou koncepci a vizi. Jsou snad sousede hloupí. Podle českých liberálu nejspíš ano a vše co tito sousedé dělají je málo české. Faktem již nejspíše zůstane, že za současně nastavených nových zvyklostí, není pro české důchodce ani jedna cesta zárukou klidného stáří. Jak jsme mohli zjistit, typicky české specifikum všehoschopných s dlouhými prsty, neuhlídá ani Kalousek, ani nikdo jiný. A s rozvráceným resortem justice a práva, vnitro nevyjimaje, těžko pak nějakou vizi a koncepci propagovat. Kdo si pak pomoci korupce včas nenakrade z veřejného, ten je považován za přítěž a povaleče. Dokud bude korupční zlodějna výnosnější než podstivá práce, dokud občané nepochopí že úspěch není jen o propojení hospodařských mafií, a to i na te supatomární úrovni, nepodaří se nic nového vymislet. Opět se budou lidé chovat jen tak že něco i bez zájmu dělat musí, protože cíl a výsledek jim nepřinese povzbudivé výsledky. Nakonec to dopadne tak že si ti zloději budou muset najit jinou dojnou krávu, třeba v zahraničí. Takto je budována pověst čechů v zahraničí v současnosti. S poslední větou pana Mertlíka určitě souhlasím, avšak jak změnit moralní paskvil ? protože bez toho ty věci zvládnutelné nejsou, byť i ty jednodušší
    FJ
    February 12, 2011 v 14.28
    Drábek a jeho parta
    Se pouštějí do stavby jednoho z posledních polistopadových tunelů bez jakýchkoli náznaků, byť sebemenších rozpaků. Termín spálené země se začíná z kdysi metafory dostávat do podoby reality dnešních dnů ,kde místo pšenice a rodných širých plánů se začernalo fotovoltaikou také s pěknou tunelařinou na kapsy obyčejných lidí a i voda , co si hučí na skalinách už patří někomu jinému. Prostě .... Kde domov můj, na který se chystá ve stále větší míře zabušit ruka exekutora s mocí takřka neomezenou a téměř bez nástrojů dovolání a nápravy, kdy je také na na rozcestí i třeba zdravotnictví..To je to, co jsme chtěli?? Já teda ne, a neznám příliš lidí , kteří by to chtěli, možná 1 až 2 ze sta....
    Se Špidlou a Mertlíkem a jinými, co jsou proti leze jen souhlasit a k argumentům je možno přidat i to, že v době privatizačního šílenství do roku 1998 se zapojilo cca 300mld. Kč z důhodového fondu do rozpočtu, aby se lépe dařilo po tunelážích nevídaných a maskoval se bilanční propad, pak sunutý na ČKA.