Potraviny na českém trhu žádné dioxiny z Německa neobsahují

ČTK, Jiří Guth

Kontroly potravin v České republice žádné dioxiny neodhalily. Ministr zemědělství teď v souvislosti s aférou uklidňuje spotřebitele, agrární komora hájí zájmy zemědělských podnikatelů, Petr Havel evropský volný trh a Miroslav Šuta lidské zdraví.

Všechny vzorky masa a vajec, které v souvislosti s nálezem dioxinů v masných výrobcích a vejcích ve Spolkové republice Německo kontrolovaly česká Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vyhověly maximálním limitům pro dioxiny. Podle informací německé strany do ČR žádné ani potenciálně závadné potraviny nebyly vyvezeny.

„Potraviny na českém trhu jsou podle všech dosavadních kontrol bezpečné,“ vyjádřil se ministr Ivan Fuksa. Ministr oznámil, že se kontroly budou provádět i v následujících týdnech. Dozorové organizace se zaměřily na všechny zásilky, které proudily z Německa v inkriminovaném období listopadu a prosince. Zákaz dovozu německých výrobků podle ministra v tuto chvíli nepřichází v úvahu. 

Negativní výsledky kontrol i v dalších členských státech a také skutečnost, že k samostatným krokům sáhlo jen velmi málo zemí, dávají vysokou míru záruk, že spotřebitelé mimo Německo se nemusejí zneklidňovat.

České kontrolní orgány se nesoustřeďují jen na potraviny, ale sledují také krmiva. S ohledem na události v Německu provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) okamžité kontroly výroben olejů, které jsou u nás registrovány jako krmivářské provozy. Kontroly jsou zaměřeny i na správné postupy skladování a nakládání s krmnými oleji.

„V tuto chvíli není ohrožena potravinová bezpečnost České republiky. Byla-li by jakákoliv indikace, tak přistoupíme k okamžitým opatřením. Opatření Státní veterinární správy Německa jsou ale nyní dostatečná,“ řekl Radiožurnálu Karel Tureček, náměstek ministra zemědělství pro komoditní úsek.

V Německu aféra pokračuje

Německá ministryně pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitelů Ilse Aignerová je pro tvrdý právní postih viníků dioxinové aféry. Případ, kdy byl tuk v krmivu pro hospodářská zvířata kontaminován nebezpečnými dioxiny a ty se poté dostaly i do potravin, se musí důkladně prošetřit, řekla ministryně nedělnímu listu Bild am Sonntag.

Vyšetřování v Německu ukázalo, že se nadměrné úrovně dioxinů vyskytly ve vejcích a kuřecím mase. Úřady v Německu proto minulý týden zablokovaly prodej drůbežího, vepřového a vajec z 4 700 farem a několik zemí zakázalo dovoz německých zemědělských produktů. Do neděle ale úřady v prověřování situace pokročily a uzavřené farmy opět otevírají. Dolní Sasko například uvádí, že ze 4 400 uzavřených farem jich zůstalo pod zákazem kvůli dalším testům jen 1 470.

Mluvčí Evropské komise Frederic Vincent popřel, že by slovenské ministerstvo zemědělství zakázalo dovoz vepřového a drůbežího masa a vajec z Německa. „Slovensko žádný dovoz z Německa nezakázalo,“ řekl Vincent. Podle něj tak učinila pouze Jižní Korea, ale její krok byl nepřiměřený.

Slovensko minulý týden dočasně pozastavilo prodej některých potravin německého původu a v současnosti čeká na výsledky jejich laboratorních testů. Ty by měly být známé do středy 12. ledna, do té doby musí zboží zůstat ve skladech. „Platí dočasný zákaz prodeje a uvádění do oběhu zboží potravinářského původu pocházejícího z Německa, zejména vejce, drůbeží maso a vepřové maso,“ řekl v pondělí novinářům ministr zemědělství Slovenské republiky Zsolt Simon.

V České republice vyzvala k zákazu dovozu masa a vajec z Německa ve čtvrtek 6. ledna Agrární komora ČR. O tom ale může rozhodnout jen Evropská komise, a ta k tomu neměla a nemá žádné důvody.

Komu to prospívá?

„Dioxiny patří mezi vůbec nejnebezpečnější látky, které známe,“ řekl České televizi toxikolog Miroslav Šuta. „Zákaz prodeje může být rozumné dočasné opatření, dokud nejsou známé výsledky kontrol. V Německu jsou ale tisíce farem, které kontaminovány nebyly, takže chtít paušálně zakázat dovoz je motivováno spíše obchodními zájmy producentů v České republice,“ dodal Šuta. „Podle novinářů z německého časopisu Der Spiegel může být dioxinová aféra jedině důsledkem důmyslných kriminálních machinací,“ upozornil Miroslav Šuta v pondělí 10. ledna.

Agrární analytik Petr Havel hodnotí celou aféru z liberálního hlediska. „Pokud si mají z aféry odnést něco politici a dozorové orgány, pak jistě ne řešení typu zpřísnění veterinárního dozoru nebo uzavření hranic. Výsledkem by totiž bylo více škody než užitku,“ napsal na svém blogu Havel.

„Například zpřísnění dozoru nad výrobou potravin by se nutně muselo promítnout do růstu nákladů na jejich výrobu, v důsledku tedy v tlaku na další růst cen potravin a v dalším důsledku snížení konkurenceschopnosti evropské i tuzemské potravinářské produkce. Tím by se ještě více otevřel prostor pro dovozy potravin z neevropských zemí, kde jsou nároky na výrobu potravin nižší (a i díky tomu jsou obvykle levnější), takže spotřebitel by ve finále kupoval rizikovější zboží.

Na druhou stranu by bylo žádoucí více věřit německé straně, že má vše pod kontrolou a že se kontaminované potraviny s výjimkou dvou zásilek vajec do Holandska nedostaly za hranice našich sousedů. V ČR jsme bohužel příliš zvyklí nevěřit nikomu, protože vycházíme z reálné, ale pouze tuzemské praxe. V takzvané západní Evropě se ale přece jen lže méně než u nás…,“ uzavírá Havel.