Drobil odstoupí, vinu ale popírá

ČTK

Ministr životního prostředí a místopředseda ODS ve středu po poledni oznámil, že odstoupí ihned poté, co bude schválen státní rozpočet. Vinu ale popřel a premiér se ho opět zastal.

Místopředseda ODS Pavel Drobil odejde kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) z funkce ministra životního prostředí. Oznámil to ve středu po poledni na tiskové konferenci. Rezignuje, až bude schválen státní rozpočet. Premiér Petr Nečas (ODS) předá Drobilovu rezignaci prezidentu Václavu Klausovi poté, co se vrátí z evropského summitu, který končí v pátek. Premiér Drobilovi vyjádřil svou důvěru.

Nečas a Drobil předstoupili před novináře po zhruba dvouhodinovém jednání představitelů koaličních stran s prohlášením, že Drobil svůj odchod nabídl premiérovi už v pondělí. „Jsem přesvědčen, že (Drobil) neudělal nic nezákonného ani neetického, jeho jediné pochybení je manažerského typu, špatný výběr lidí, jejichž charakterové vady neznal a které se teď v plné nahotě projevily," prohlásil premiér.

Opoziční sociální demokracie dnes kvůli kauze oznámila záměr vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Bohuslav Sobotka na plénu sněmovny po oznámení Drobilova odchodu v médiích žádal premiéra o další informace.

Místopředseda sociálních demokratů Milan Urban novinářům řekl, že jeho spolustraníci se ještě musí poradit, on osobně si však myslí, že hlasování o nedůvěře vládě již není akutní. Klub ČSSD se k této otázce sejde ve čtvrtek ráno.

„Poté, co pan Pavel Drobil vyvrátí všechna mediální nařčení, tak chci říci, že s ním jednoznačně jako předseda vlády nadále počítám," uvedl premiér.

Také Drobil prohlásil, že nepochybil v ničem jiném než v personálním výběru spolupracovníků. „Rozhodl jsem se žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany," vysvětlil svůj odchod z vlády.

Nečase ale prý v pondělí požádal, aby mohl odejít až po vyřešení „personální situace" na SFŽP. Nechtěl prý připustit, aby „lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra, dále mohli v tomto resortu pracovat".

Nečas mu vyhověl a požádal jej, aby ve funkci zůstal ještě do vyřešení úterního jednání vlády, která se zabývala problematikou obřího ekotendru a také do schválení rozpočtu na příští rok. Tím se poslanci zabývají právě dnes.

Nečas zároveň zdůraznil, že musí začít důsledné a do detailů jdoucí vyšetřování, které bude respektovat princip „padni komu padni". „Pokud někdo porušil zákon, má být obviněn, má být postaven před soud a má být potrestán," prohlásil premiér.

Drobil podle MfD žádal ředitele SFŽP Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry.

Ministr pouze uznává, že pochybil výběrem svých spolupracovníků, jinak jakoukoli vinu popírá. Drobil již v úterý oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

    Diskuse
    Vypadá to jako krok, který by mohl o malinko zlepšit zdejší politickou kulturu. To je samo o sobě pozitivní.

    Otázka je, zda to není obětování pověstného pěšáka, v tomto případě možná poddůstojníka... Z tohoto hlediska je to takticky prozíravé...
    December 15, 2010 v 15.37
    přepis
    zvukového záznamu rozhovoru (odstoupivšího) ministra Drobila s (odvolaným) ředitelem SFŽP Michálkem:

    http://data.idnes.cz/soubory/domaci/89A101215_TON_SCHUZKA_DROBIL_MICHALE.PDF

    * Stojí za přečtení už kvůli jazykové kultuře. (Ten člověk absolvoval Právnickou fakultu v Brně!!!)
    O kultuře politické ani nemluvě ...
    LV
    December 15, 2010 v 17.35
    Politická kultura?
    O politické kultuře toho pána, stejně jako celé vlády a drtivé většiny české politické a hospodářské elity - po zkušenostech - nemám nejmenší iluze. Spíše bych se zaměřil na tu druhou možnost a být investigativním novinářem, už dávno bych se zajímal o finanční zdroje politických stran, k čemuž směřuje i tato kauza. Ovšem chápu, že to může být pro novináře nebezpečné a že se nejspíš spokojí s první tezí (výše). A před vánočními svátky se bude také lépe psát o politické kultuře, která je na vzestupu...