Vídeň povede poprvé rudo-zelená koalice

Petr Jedlička

Historické partnerství rakouských sociálních demokratů se zelenými umožnil paradoxně zisk fašizující pravice v říjnových komunálních volbách. Dle pozorovatelů je tato koalice zkouškou eventuální spolupráce na celostátní úrovni.

Radnici rakouské metropole bude v následujícím funkčním období spravovat koalice sociálních demokratů (SPÖ) a zelených. Stane se tak po mnoha desetiletích jednobarevné sociálnědemokratické vlády a měsíc dlouhém vyjednávání. Starostou Vídně zůstane sociální demokrat Michael Häupl, jenž tuto funkci vykonává už šestnáct let. Jeho zástupkyní bude vedoucí zelené kandidátky Maria Vassilakouová, politička řeckého původu. Zástupci obou stran podepsali koaliční smlouvu toto pondělí.

Koalice se chce zaměřit především na pomoc cizincům v integraci do vídeňské společnosti a ekologicky udržitelný rozvoj města.

Vznik spojenectví přitom paradoxně umožnil značný volební úspěch Svobodomyslné strany Rakouska (Svobodných, FPÖ) Hanse-Christiana Stracheho, která se programově řadí ke krajní až fašizující pravici. Svobodní zvýšili v říjnových komunálních volbách svoji podporu z 15 na 17 procent a připravili SPÖ o tradiční radniční většinu. Podle pozorovatelů tak navíc učinili s jednoduchým až povrchním programem, zdůrazňujícím pořádek v ulicích a boj proti přistěhovalectví obecně.

Vídeňští sociální demokraté se naopak v kampani proti represivní politice vymezovali a vůbec poprvé používali argument, že bez cizinců by systém sociální péče ve městě dávno zkolaboval.

I když pak SPÖ získala 44 procenta hlasů a FPÖ 27, starosta Häupl otevřeně prohlásil, že se Svobodnými jednat nebude. Třetí v pořadí skončili rakouští lidovci (ÖVP) se třinácti procenty. Zelení ale dosáhli podobného zisku, a tak hned od počátku platili za nejlogičtějšího partnera.

Die Presse ovšem současně připomíná, že délka vyjednávání dosvědčuje, s jakou energií se menší koaliční partner bral za svůj program.

Na úrovni rakouských spolkových zemí (krajů) vzniká spojenectví SPÖ se stranou zelených vůbec poprvé a je považováno za zkoušku spolupráce na celostátní úrovni. O tu se obě uskupení snažila už několikrát. Rakouští voliči ale vždy odevzdali hlasy v poměrech, ve kterých nemělo potenciální partnerství většinu parlamentních křesel.

V Rakousku vládne od roku 2007 velká koalice.

Další informace:

Die Presse Rot-Grün in Wien: Koalitionspakt unterzeichnet

Die Wiener Zeitung Rot-grüner Koalitionspakt unterzeichnet

Die Wiener Zeitung "So teuer ist das nicht"

    Diskuse
    November 17, 2010 v 7.17
    Maria Vassilakou je mimořádně hloupá, ale to nevadí, oni si ji na radnici ohlídají (dost možná se SPÖ rozhodla pro koalici právě proto).
    November 17, 2010 v 16.43
    To by mě, pane Kopecký, zajímalo podrobněji. Z čeho soudíte, že je Vassilakouová mimořádné hloupá? V jakých otázkách se tak projevuje?
    November 17, 2010 v 17.31
    ad PJ
    Jako taková mi zkrátka utkvěla v paměti všemi svými veřejnými vystoupením od doby, kdy se začala objevovat ve vídeňské organizaci Zelených. - Noviny si neschovávám, takže příkladem budiž její předvolební výrok, kdy se deklaruje jako „trest“ Svobodným (FPÖ): „Co strašlivějšího se může Strachemu stát, než když se migrantka stane vícestarostkou.“ (Tou se ovšem nakonec stala hlavně proto, že ztráty lidovců ve volbách byly mnohem větší než ztráty Zelených.) - Je ale koneckonců jen vývěsním štítem. Zelení musí sami nejlépe vědět, co sledovali tím, když postavili do čela kandidátky Vassilakou a zhruba ve stejné době odstavili svého (vedle Petera Pilze) nejschopnějšího politika Johannese Voggenhubera (1995-2009) v Bruselu.
    PM
    November 18, 2010 v 15.24
    Máte pravdu pane Kopecký
    Migrantka na radnici je jednou z příznivých možností FPÖ, jak úspěšně oslovit vídeňskou pravici.
    April 16, 2012 v 16.06
    Petru Jedličkovi o spoluvládnutí Zelených
    Vzpomněl jsem si na tuto Vaši zprávu dnes, když jsem našel v novinách půvabnou zprávičku:

    Zelení navrhují vykácet stromy ve 4.okrese (Wiedner Hauptstrasse) - lípy ve věku 30-100 let - aby tam mohla být postavena cyklostezka. (Ty jsou ve Vídni, mimochodem, budovány mnohdy na těch nejnesmyslnějších místech, kde sotva kdy někoho na kole potkáte.)
    Jedna verse zprávy např.zde:
    http://www.oe24.at/oesterreich/politik/Gruene-Baum-Mord-fuer-neue-Radwege/62888278
    April 16, 2012 v 17.14
    Díky za upozornění, mrknu na to.