Senátor Dienstbier: V ČSSD jde o souboj politiky a peněz

Redakce DR

Senátor Dienstbier nechtěl komentovat případ svého syna v Praze, ale k celkové situaci v ČSSD se pro ČTK vyjádřil: shromažďovat podpisy pod programové vize je podle něj v této fázi kontraproduktivní.

Senátor Jiří Dienstbier (za ČSSD) očekává tuhé boje o novou sociální demokracii v Praze i jinde v republice až do březnového sjezdu, na kterém delegáti zvolí nové vedení včetně předsedy. Půjde o souboj lidí, kterým jde o politiku, s lidmi, kterým jde spíš o peníze, řekl dnes ČTK.

Situaci v Praze nechtěl příliš komentovat, protože „by to mohlo být chápáno jako osobní záležitost". Pražský volební lídr a kandidát na primátora Jiří Dienstbier mladší se totiž pod tlakem vedení pražské ČSSD vzdal pozice vyjednavače o obsazení pražské radnice, který by jednal s občanskými demokraty o vytvoření velké koalice.

V ní i podle mnoha sociálních demokratů nejde o změnu politického stylu, ale o zachování moci politiků napojených na některé podnikatelské kruhy.

Senátor k případu svého syna pouze poznamenal, že si nemyslí, že je odstaven nebo že se nechal odstavit. „Má své pevné stanovisko, s kterým vystupuje, jen tak odstřelit ho nelze, protože to, co on zastává, s tím ho přece schválili za toho lídra," uvedl.

Dienstbier starší připustil, že případ jeho syna má určité podobnosti s případem poslance Jaroslava Foldyny, který jako volební lídr na Ústecku vyhrál tamní ČSSD volby, krajským hejtmanem se ale přesto nestal. „Ale nemyslím si, že s ním zametli, on s sebou zamést nenechá," řekl o svém synovi.

„Víte, to není jenom situace ČSSD v Praze, to je vůbec otázka toho, jestli se do toho března podaří nejen v Praze, ale v celé České republice v rámci debaty o směřování sociální demokracie nastolit nějaká nová politika, která bude znemožňovat takový ty různý praktiky nejrůznějších lidí, kterým jde spíš o peníze než o nějakou perspektivní politiku," uvedl senátor.

Nelíbí se mu, jak začala předsjezdová kampaň kandidátů na funkci předsedy ČSSD. „Teď by se měla vést aspoň do ledna programová debata, třeba i ostrá," uvedl. Shromažďování podpisů stoupenců pod programovou vizi, které zahájil Hašek, podle Dienstbiera povede jenom k napětí a bude to odvádět pozornost od programu.

Sobotkova a Haškova vize by podle Dienstbiera mohly být úvodem do debaty. Takových vizí může být zveřejněna spousta a o všech se může debatovat. Z těchto diskusí by mohlo něco vykrystalizovat. „Jakmile se začne kolem těchto dokumentů shromažďovat podpora, podpisy pro kandidáty dříve, než nějaká ta debata proběhne, tak to myslím, že je kontraproduktivní," dodal Dienstbier.

    Diskuse
    FJ
    January 9, 2011 v 8.49
    Dle Dienstbiera seniora...
    Sobotkova a Haškova vize by podle Dienstbiera mohly být úvodem do debaty.
    Ale nejsou úvodem , jsou vykřičníkem a otazníkem ČSSD dneška a nic jiného od Pyrrhova vítězství v květnu a slov o sebereflexi se nestalo. A jdeme do finále...a možná přijde i kouzelník.
    January 9, 2011 v 10.04
    souboj politiky a peněz
    Zase vítězí peníze (Hulínský) a oportunismus (Hašek). Česká sociální demokracie míří do pekel.
    January 9, 2011 v 10.39
    O co jde?
    Dle mého názoru jde o budoucnost sociální demokracie. Cpát se do nějakého pomyslného středu je též možností, ale spíš je to likvidační. Ke středové politice se hlásí kdekdo, je to takové líbivé, nejsme pravice, ale ani ta levice, s kterou všechny straší média. Ve skutečnosti je třeba vybrat si, pravice, nebo levice. Pokud má ČSSD zůstat levicovou stranou, pak se nesmí bát se tak pro veřejnost prezentovat a začít opravdovou levicovou pilitiku dělat. Ne dělat volební kampaň ve stylu amerických šou, ale pracovat s lidmi, vysvětlovat jim, co jim politika levice může nabídnout. To se ale těžko může povést, dokud v ČSSD budou Hulínští a dokud si pan Hašek bude notovat s pravicí. Nikdo se tu neuchopil možnosti zapojit do politické prezentace širší veřejnost, tak jak se to povedlo volebnímu štábu Obamy. Je to škoda. Z jedné strany je tu ohromná síla peněz, která ovládá mediální prostor a formuje myšlení lidí a z druhé strany tu vcelku není nic, kromě BL ,DR a Nového prostoru. To je moc málo, Právo se také občas chová jako bulvár. Doba je dnes taková, že pokud ČSSD nepochopí kam jít, lidé si budou hledat někoho více nalevo a pak by mohli skončit až úplně vpravo.
    FJ
    January 9, 2011 v 10.59
    Takže vyhrávají
    Peníze a politika už dlouhodobě není o něčem jiném než o penězích, taže vahrávají peníze a zprivatizovala se politika, ale i státní správa v Česku.
    V Česku již je u stran jen jakási retorika , ale obsah politiky není ani levicový a ani pravicový, ale pragmatický. Sociální demokracie byla vždy stranou levicovou. Je jen otázkou je-li toto se svým vedením sociální demokracie ?Je i otázkou jestli žijeme v právním a demokratickém státě. VIP různých stran od Velkého Klauna po všechny místopředsedy a přededy všech stran ukazují, že tento stát není ani právní a ani demokratický. Diktatura peněz, ještě nikdy a nikde nevytvořila demokracii.

    January 9, 2011 v 14.11
    Pane Kopecký,
    počkejme s tím hodnocením ČSSD do jejího březnového sjezdu. Pražská organizace je svým napojením na penězovody známa; ale přesto - téměř třetina hlasů delegátů pražské konference (tedy lidí spíše vybraných současným pražským vedením) pro Jiřího Dienstbiera ml. je velmi příjemným překvapením.
    January 9, 2011 v 16.34
    ad JČ
    Rád bych se mýlil, ale neúnavné hemžení všech těch Škromachů a Urbanů se mi zdá jasně ukazovat, jak to v březnu dopadne. Nejpádnějším argumentem pro delegáty sjezdu bude: všichni proti Praze.
    FJ
    January 9, 2011 v 17.30
    ad JČ a ad JK
    Myslím, že Jiří Dienstbier neměl na mysli jen Prahu . A v březnu??? Inu za kamna vlezem, to se ví již staletí....