Kohák, nebo Hulinský?

Jan Štern

Odchod Jiřího Dienstbiera z vyjednávacího týmu ČSSD ukazuje, že vývoj v sociální demokracii budou nadále určovat spíše lidé jako je Petr Hulinský nežli osobnosti typu Erazima Koháka.

S napětím jsem sledoval, jak dopadne anabáze Jiřího Dienstbiera ml. coby volebního lídra ČSSD v Praze. Před volbami sliboval, že v případě volebního úspěchu nedopustí pokračování korupčních poměrů na magistrátu, které tam zavedla vládnoucí ODS. Logicky z toho plynulo, že pokud mu to volební výsledek dovolí, vyhodí dosud vládnoucí ODS od vlády do opozice. Lidé mu uvěřili a ČSSD dosáhla historicky nejlepšího výsledku v Praze. Skončila sice těsně třetí, ale spolu s novou politickou silou TOP 09 byla schopná svůj předvolební slib splnit. TOP 09 ale jasně dala najevo, že dává přednost ODS, pokud ta se zbaví zdiskreditovaných politiků. ČSSD tím přišla o jediného možného partnera, s nímž by mohla své předvolební sliby splnit, a celkem logicky člověk čekal, že odejde do opozičních lavic.

Jenže jaké překvapení, ČSSD se do opozičních lavic vůbec nehrnula. Naopak čile se rozjela jednání s ODS o společné vládě na radnici. Zpočátku to vypadalo jako jen taková hra ODS, kterou si chtěla vynutit na TOP 09 lepší vyjednávací podmínky. Tomu by nakonec člověk rozuměl. Ale časem se ukazovalo stále víc, že nejde o žádné taktizování, ale o regulérní vyjednávání koalice na radnici. V této chvíli Jiří Dienstbier ml. poprvé prohlásil, že pro něj osobně nepřipadá koalice s ODS v úvahu, protože by tím porušil slib daný voličům. Načež se v pražské ČSSD zvedla vlna kritiky proti Dienstbierovi a ukázalo se, že většina funkcionářů pražské ČSSD míní koalici s ODS smrtelně vážně.

Když jednání s ODS pokročila ještě dál, Jiří Dienstbier ml. se opět ozval a potvrdil, že svůj negativní postoj ke spolupráci s ODS míní vážně. V tu dobu se situací v Praze začalo zabývat i vedení ČSSD a jednu chvíli to vypadalo, že aspoň pražskou ČSSD pokárají za porušení předvolebních slibů, což poškozuje celou ČSSD. K mému úžasu se tak nestalo a úřadující předseda ČSSD Sobotka byl se svým návrhem vyjádřit nesouhlas s postupem pražské organizace ve vedení přehlasován. Jinými slovy, vedení ČSSD otevřeně a bez skrupulí dalo najevo, že praktiky předvolebních triků na voliče jsou tolerovány. Slyšel jsem na tiskovce Michala Haška říkat, že vedení nebude dávat krajům knížecí rady, jak si mají počínat v povolebním vyjednávání. Hned poté Jiřího Dienstbiera ml. vyhodili z vyjednávacího týmu pro sestavení vlády na radnici, a cesta ke koalici s ODS se otevřela.

Jakub Patočka napsal před časem, že ČSSD si musí vyjasnit, zda je stranou Erazima Koháka, nebo Petra Hulinského, protože ani s největší dávkou fantazie si nelze představit, co ti dva mají společného. Patočka dále napsal, že nejde o nic jiného než o to, zda se do ČSSD lidé hlásí, aby zabránili kořistnictví v politice, nebo zda tam chtějí jít kořistit. Nejen vývojem v pražské organizaci, ale i postojem svého vedení dala ČSSD celkem jasně najevo, čí stranou skutečně je. Vzhledem k tomu, že Michal Hašek, který se razantně postavil za postup pražské ČSSD, je jeden ze dvou kandidátů na post budoucího předsedy ČSSD, a vzhledem k tomu, že má podle pozorovatelů větší šance na zvolení než jeho protikandidát Sobotka, protože za ním stojí drtivá většina hejtmanů a krajských funkcionářů, vypadá to na to, že budoucnost v této straně má Petr Hulinský. Erazim Kohák a jemu podobní mu pak mohou v lepším případě dělat pěknou stafáž zase před nějakými dalšími volbami.

    Diskuse
    November 9, 2010 v 8.54
    Tragikomedie...
    Ohledně Prahy mám na jazyku jedinou myšlenku:

    "Proletáři všech zemí, spojte se!" (??!)

    Aneb:

    "Kmotři všech stran (ODS + ČSSD) - spojte se!"
    :-((
    ...
    MN
    November 9, 2010 v 14.09
    ČSSD = ODS?
    Už před volbami se podařilo společnými silami vytvořit dojem, že ČSSD je vlastně stejná jako ODS a tím pádem není koho volit, resp. je lepší volit kohokoli jiného, což nakonec hodně lidí udělalo. Nezdá se mi, že to bylo dobře. A vypadá to, že kampaň pokračuje, tentokrát díky vyjednávání o koalici na pražském magistrátu. Nevím také, proč by najednou měla být ČSSD stranou pana Hulinského. (Pokud vím, ve vedení strany není.) A zabraňování "kořistnictví" v programu ČSSD také není, od toho snad máme kriminální policii. Výraz "kmotr" se stal stejně frekventovaným, jako "Řecko" před volbami do parlamentu. Ostatně koalic ČSSD-ODS jsou na komunální úrovni desítky. Nebo má snad všude ČSSD odejít do opozice?
    November 9, 2010 v 19.38
    ad Miroslav Novák
    ČSSD jistě všude do opozice odcházet nemusí, ale jestliže vyhrála volba i díky určitému slibu a teď ho jednoznačně porušuje, aniž by šlo o dílčí ústupek (jde o zásadní, principiální věc), tak je opozice legitimnější volbou. A ten obrat "strana Petra Hulinskeho" je samozřejmě myšlen jako určitý symbol, argument, že PH není ve vedení je trochu mimo... Totéž ostatně spojení "strana Erazima Koháka" - ostatně jakou jinou moc může mít Kohák než právě symbolickou (a to je právě ten problém).
    MN
    November 9, 2010 v 23.42
    Pro MŠ
    K těm vyhraným volbám, ČSSD pražské volby nevyhrála, získala 14 mandátů, tedy jen o 2 více než v roce 2006, zatímco ODS a TOP09 (přes vzájemnou nevraživost přecejen rodné sestry) dohromady 46 mandátů, tedy o 4 více. Takže vliv volebního lídra nelze přeceňovat (zvláště po jisté otočce veřejného mínění po parlamentních volbách). Mimo jiné Hulinský získal ještě o něco víc hlasů než Dienstbier. K těm volebním slibům - nemám představu, jak bude v opozici ČSSD lépe bránit pokračování korupčních poměrů na radnici.
    Ještě ke komentáři Jana Šterna (jinak mého vrstevníka s podobnými názory). Závěr o buducnosti ČSSD (strana PH), odvozený na základě (vynuceného) postoje vedení ČSSD k pražským jednáním, se mi zdá příliš zkratkovitý. Samozřejmě, nějaký závěr být musí. Někdy ovšem snaha o barvité líčení zavání demagogií:
    "Jenže jaké překvapení, ČSSD se do opozičních lavic vůbec nehrnula. " - no to je opravdu překvapení...
    "K mému úžasu se tak nestalo a úřadující předseda ČSSD Sobotka byl se svým návrhem vyjádřit nesouhlas s postupem pražské organizace ve vedení přehlasován." - zázraky se stávají!
    "Jinými slovy, vedení ČSSD otevřeně a bez skrupulí dalo najevo, že praktiky předvolebních triků na voliče jsou tolerovány." - ale fuj!
    "Nejen vývojem v pražské organizaci, ale i postojem svého vedení dala ČSSD celkem jasně najevo, čí stranou skutečně je." - no přece Petra Hulinského!

    FJ
    November 10, 2010 v 9.18
    ano je to strana P.Hulínského...
    Nesledoval jsem s napětím, ale bez napětí, jen bylo otázkou kdy a jak? P . Hulínský je navíc předsedou ČSSD pro Prahu, tak je v politickém žebříčku výše a je představitel a reprezentant ČSSD za Prahu. Na vedoucích stranických postech není místa pro Rychlé šípy a Otakary Losny. Taky proč by Praha měla být vyjímkou??
    M.Novák to správně popisuje.
    Podle P. Jánského v dnešních Britských listech
    Petr Hulinský sedí v PRE Distribuce za 1 450 500.-, Pražské energetické za 1 692 800.- a Pražské teplárenské za 3 619 250.-. Celkem za 6 732 500.- ročně.
    Z toho soudím, že Petr Hulínský nechce v Praze odejít do opozice hlavně proto, že by přišel o uvedené prebendy.
    FJ
    November 11, 2010 v 11.58
    no, toto...
    Ale P.Hulínský právě nemá kam odcházet, on v opozici byl....Jak si asi stojí, či stáli koaličníci.???
    November 16, 2010 v 6.54
    přichází mafie s lidskou tváří?
    16.11.2010:
    Přibližně o půl čtvrté ráno stvrdili zástupci ODS a ČSSD koaliční smlouvu, která jim zajišťuje na další čtyři roky vládu nad Prahou. Lidovým novinám to potvrdil důvěryhodný zdroj.
    FJ
    November 16, 2010 v 8.35
    Už je to tady...
    V předvečer listopadu, tedy odkazu Velké listopadové revoluce . Jaký důkaz demokracie. takže se překvapení nekonalo a je to.
    SH
    November 19, 2010 v 16.11
    Proboha vzpamatujte se.
    Základním omylem každého opravdového politika je, že už před volbami vykřikuje, s kým do koalice půjde a s kým ne. Odporuje to minimálně dlouhodobé politické zkušenosti vyřčené sloganem, nikdy neříkej v politice „nikdy“.
    Není vůbec podstatné, zda ČSSD by měla být v opozici, či ne. Konec konců ten Hulínský si přišel na velké peníze jako opoziční zastupitel. Podstatné je, zda ČSSD konečně přijme zásadu, že zastupitelé nebudou smět mít tak vysoké příjmy v těch různých radách. A to zdaleka ne jenom v Praze.
    A nakonec poznámka pro první příspěvek v této diskusi. Kmotři všech stran jsou spojeni již celá staletí, dokonce déle, než politické strany existují. Musí se změnit systém tak, aby ve funkcích „správy věcí veřejných“ neměli privilegium dávající jim šanci hrabat pro svůj prospěch. Nad takovým systémem přemýšlejte.
    + Další komentáře