Hodně technologů, málo socanů

Lukáš Jelínek

V atmosféře povolebního vyjednávání připomíná Jiří Dienstbier ml. nepraktického mládence z dávných časů. Hodí se sice na předvolební billboardy, ale nikoliv pro formulování povolebních stanovisek. Sotva mohl nevědět, jak se bude tento příběh vyvíjet. Přesto jeho zásadovost nachází sympatie.

Podle TOP 09 je pražská ODS ve vleku podnikatelských skupin. Proč ale se zvoláním, že „král je nahý“, nepřišla ČSSD? Odpověď nemůže pominout podezření, že i ona má máslo na hlavě.

Buď jak buď, občanským demokratům je bližší košile než kabát. Nepotřebují ani pravicovou družbu, ani pražskou vládu rozpočtové odpovědnosti. Jde o politickou a ekonomickou moc, partajní i osobní. Ve vleku podobného uvažování se v hlavním městě ocitla také sociální demokracie, nepotřebující kopírovat celostátní levicově-opoziční zásadovou politiku. Blízkost pražských buněk ODS a ČSSD se znovu potvrzuje. Spolu chyceni, spolu pověšeni, varuje však okřídlené rčení.

Pomineme-li absenci jakékoli sebereflexe modrých (v čem jsou jména možných radních — Udženija, Nosek, Vlásenková, Kabický… — nová?), má přístup ODS jisté racionální znaky. V koalici s ČSSD by byla tahounem, získala by post primátora a většinu v městské radě. Hlavně by se však postarala o to, aby magistrátní průvan, avizovaný Zdeňkem Tůmou či Jiřím Dienstbierem ml., nenazdvihl pomyslný závoj tam, kde by šlo spatřit korupční a klientelistické sítě.

O co však jde ČSSD, která by v koalici nevýhodně tahala za kratší konec? Volební lídr Dienstbier, čtoucí volební výsledky jako poptávku Pražanů po změně, hovoří o čistotě, transparentnosti, návratu důvěry ve vedení metropole. Proto holport s ODS odmítá stejně jako před volbami. Jeho oponenti, a je jich ve vedení pražské ČSSD jasná většina, namítají jednak, že topáci jsou na rozdíl od ódéesáků divní, neotestovaní brouci, jednak že stěžejní je možnost realizovat program, s nímž šla sociální demokracie do voleb.

Zní to hezky: Vše pro zájmy a blaho voličů! Jen by zde nesměla být zkušenost z let 1998—2006. To také vládla velká magistrátní koalice ODS a ČSSD. A nezdá se, že by její výsledky — soudě podle volebních účtů — levicově smýšlející občany nadchly. Ostatně sama ČSSD, když hájila svůj postup, hovořila zpravidla o tom, čemu se jí podařilo zabránit, nikoli co prosadila. A tak sociální demokracie zůstávala v Praze, na rozdíl od jiných evropských metropolí, stranou s tragickou pověstí a směšnou voličskou podporou.

Letos posílila. Nikoli závratně, na to jsou voliči tuze dobrými účetními, aby dosavadním zastupitelům sečetli „má dáti — dal“. Leč Jiřímu Dienstbierovi ml. se podařilo zvýšit zájem jak u skalních sympatizantů levice, tak u těch, co ČSSD dosud nikdy nevolili. Nemluvě o tání ledů při komunikaci s médii.

Na něm má specifickou zásluhu i zastupitel a donedávna místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche, který se před volbami svěřil Hospodářským novinám s tím, jak kuriózně nakládá se svými výdělky v Pražské energetice. Tím se postaral o oprášení informace, jak zajímavě jsou obsazena místa zástupců Prahy v orgánech společností s městkou účastí či městem zřizovaných. Řada papírově opozičních sociálních demokratů si tak přišla ke slušným příjmům. Nebývá také úplně zvykem, aby opoziční strana disponovala uvolněnými (městem placenými) předsedy výborů zastupitelstva.

V čem vlastně spočívala opoziční práce sociálně demokratických zastupitelů v uplynulém období? Podle svých slov vznášeli interpelace…

„V zásadě jsem do strany vstupoval z idealistických důvodů,“ vzpomíná Miroslav Poche. Ono „v zásadě“ doprovozené minulým časem se jeví jako výstižný popis vývoje některých sociálnědemokratických politiků v posledních letech. Třeba si opravdu neuvědomují zkompromitovanost pražské ODS. Třeba jim nedochází rozdíly ve směrování těchto partají. Třeba věří svým slovům, že zametání ulic není ani levicové, ani pravicové a komunální stranické programy jsou totožné. Ovšem na otevřenou předvolební koalici a společnou kandidátní listinu si ČSSD a ODS netroufnou. Technologii moci zvládají na výbornou — díky tomu zůstávají vlivnými aktéry pražského dění a na sebe mohou nabalovat vrstvy věrných, loajálních. Překvapí pak někoho příběhy o náborech černých duší do stranických řad? Vždyť jak lépe prodlužovat status quo? Na pověsti strany u veřejnosti a vlastně ani na jejích volebních výsledcích nesejde.

A je to ještě horší. Najdou se sociální demokraté, kteří neváhají vymáchat svůj komunální program v xenofobii. Dostanou od kolegů za uši za oprsklá hesla, avšak červ hlodající v programu, který má od tradičních sociálně demokratických zásad proklatě daleko, nikoho nevzruší. Kdo by se staromódně zdržoval konzistentní programatikou?

V dané atmosféře připomíná Jiří Dienstbier ml. nepraktického mládence z dávných časů. Na předvolební billboardy prima, na formulování povolebních stanovisek pohroma. Sotva mohl nevědět, jak se bude tento příběh vyvíjet. Sotva se nyní může divit nálepkám, že je agentem TOP 09, Schwarzenberga, Tůmy, Bakaly. Že by mohl myslet vážně nápad, aby ČSSD odešla do opozice, mu mazáci nevěří. Nikdo normální by přece do nesmluvní opozice nešel!

Přesto Dienstbierova zásadovost nachází sympatie i v ČSSD. Vladimír Špidla o něm dokonce nahlas říká, že patří k těm, co by se časem mohli ujmout sociálnědemokratického kormidla. Na pozadí sporu o Prahu se projevili i stávající uchazeči o vedení Lidového domu: Bohuslav Sobotka upřednostňuje věrohodnost ČSSD, Michal Hašek autonomii místních buněk při rozhodování. Oba principy jsou kompatibilní, ale mnohé prozrazuje upřednostňovaný úhel pohledu.

Blíží se sjezd, boj o hlasy nabírá na intenzitě, radikálním krokům a větám ovzduší nepřeje. Nejpozději v příštím roce ale bude muset nový předseda ČSSD říznout do živého, pokud možno méně alibisticky než Petr Nečas v ODS. Přes solidní kondici sužuje sociálnědemokratický organismus několik nádorů, bohužel zhoubných: mrtvé duše, velrybáři, klientelismus, xenofobie, bezuzdná touha po moci… Zkusíme-li je lokalizovat, nevyhneme se Bendově Ústecku a Hulinského Praze.

Naštěstí poměry se zvolna mění. Vedou se diskuse, tříbí se názory, karty jsou vykládány na stůl. Zaměňovat principiálnost výhradně za idealismus netřeba: v dlouhodobém měřítku je totiž výhodná. Tak daleko ovšem technologové moci nehledí. Jim stačí vyhrát bitvu a — po nás potopa. Výsledek celé klíčové politické války je ale otevřený. Zatímco ODS má tendenci lidi mimo pevné jádro voličů odpuzovat, gravitační pole ČSSD nelze podle sociologických šetření podceňovat. Kus práce tak čeká na poctivé oranžové straníky i kibice zvenčí.

    Diskuse
    November 4, 2010 v 7.56
    Bendovo Ústecko a Hulínského Praha
    jsou hlavním důvodem, proč řada kritických občanů a přesvědčených demokratů nevolí sociální demokracii, i když se domnívá, že současná asociální neoliberální politika nikam nevede. Říkají, že sociální demokracie je stejně zkorumpovaná jako ODS a vcelku poprávu poukazují na tyto dva pány a řadu dalších, kteří jsou na ně navázáni. Sociální demokracie sice posbírá nějaké hlasy zklamaných nespokojenců, ale pokud nezačne dělat zásadnější opoziční sociálně demokratickou politiku, k níž bude patřit odstřižení se nejen od zkorumpovaných bosů, ale hlavně od dobře zaplaceného mlčení k lumpárnám, přispěje jen k všeobecnému pocitu, že politika je svinstvo a jediný rozdíl mezi soc.dem. a ODS je v sociální rétorice, ne společenské a politické praxi.
    Tak například já se považuji za sociálního demokrata, ČSSD jsem však naposledy volil - pokud dobře počítám - před osmi lety...
    November 4, 2010 v 9.56
    i Zaorálek
    včera v diskusi u Pehehe (pro jistotu dvakrát) opakoval Špidlovu červnovou tezi, že v dohledné budoucnosti socani mohou "zmizet".
    Takovými obavami se pochopitelně Hulínský nemá žádný důvod zdržovat.
    FJ
    November 4, 2010 v 12.53
    Praha je v zorném úhlu.... , jak pracovat a přežívat ve stínu??
    Ale co jinde. I politika by měla být o práci o idejích a o invencích a i jinde než v Praze a jistě i zásadách a znalostech. Jak třeba pracuje ČSSD v terénu?? Co se členy, dlouhodobými, kteří vyhovují technologům a za 6 let třeba promluví 2x třeba na UVV. Na provinciích pak informují, s kým na UVV seděli a ono to stačí, jak v takovém řídícím a intelektuálním klimatu pracovat??. Kolik se sestaví kandidátek v krajích mino krajská a okresní města??
    Třeba postoj k ČSSD k MDA a DTJ, je více než macešský a na provinciích jsme téměř v ilegalitě ve vztahu provinční oligarchii ČSSD , která je názorově vyprahlá , bez invencí a naučená se mobilizovat, jen něco za něco a je jí milejší jakákoli prebenda, než si zalistovat v programových dokumentech ČSSD??
    Je určitě krásná zásadovost J.Dienstbiera, ale ten si ji může dovolit svítí na něj reflektory, ale boj s tupými lotry a někdy jen tupci je vyčerpávajíci a smečka má často převahu, vede až k osobní likvidacím jedinců. Demoracie je věc jedna , praxe je věc druhá.
    Kdy že to ta ČSSD vykolejila ze svých tradic?? Vidím to tak někdy v období oposmluvy po volbách 1998 a pak v roce 2002. Tenkráte byla ještě šance jíti správným směrem a nebo se vrátit. Bratrstva se intenzivně začala rodit a bratřit po roce 1998.
    Teď nám zůstavají soliteři typu Dinstbier, kterého pak plácají po ramenech často tvůrci a původci vzniku bratrstev. ČSSD přece není jen Praha. Myslím, že to v příspěvku stručně vyjadřuje M.Škabraha, tenkráte než si zvolilo vedení cestu byla volitelná pro širší i odborně zdatnější veřejnost.. To, že socani mohou zmizet není Špidlovou tezí, ale faktem, možná se bude divit , ale na mozajce osudů i on přiložil k tomuto směru dosti kamínků. Mohou zmizet nebo mizet, ala způsob lidovci, kde část těch nejlepších se podílela na vzniku TOP09, kde se tak pěkně recyklují recykláty , zejména si zaslouží obdiv třeba mimo hlavní proud TOP09 zaslouží V.Parkánová, která ukazuje ,jak se prosadit vždy a všude i s tím málem. Myslím, že i ona by mohla být tématem na diplomku z politologie, či filosofie.

    November 5, 2010 v 10.31
    vykolejila ze svých tradic??
    panu Jonášovi:
    Ona zas tak moc nevykolejila: kdyby tradice ČSSD byly vždy opravdu socialistické, nebyl by Šmeral musel zakládat KSČ. Tradice reformistická, která slavila úspěchy po válce, už dnes není nosná, protože zůstává přísně defensivní.
    SH
    November 18, 2010 v 16.27
    Mafiánství stran.
    V období, kdy se strany a především socialistické, začaly měnit z masových na soubor několika tisíc aktivních členů, vznikla šance na jejich mafiánství. Velká většina oněch aktivistů nabyla totiž přesvědčení, že za svou práci pro stranu a především za její úspěch v boji o moc, oprávněně zasluhují odměnu. Dalším prkem mafiánských sklonů politických stran je instituce vůdce, jež je podvodně zneužívána po každých prohraných volbách. Strana svede neúspěch na jedince a jinak se nic nemění. Pro ČSSD se pak stal kritickým skokový nárůst volební úspěšnosti za Zemana. Tehdy strana do sebe doslova nasála mnoho „nesocanů“ a dokonce mnoho ani ne tak „technologů moci“, jako lidí ochotných veřejnou funkci či službu některému z jejích nositelů, zneužít k osobnímu prospěchu.
    FJ
    November 19, 2010 v 8.13
    díky za poznámku..

    od pana Kopeckého:
    Ano Šmeral a jeho cesta byla docela odpovědí na podobné zlomy kapitalismu a završení kapitalismu 19. století a přechod do 20. století, a následné století dvou světových válek a polarizaci světa.
    Naše MDA se zabýval poměrně podrobně Šmeralem, k jeho 130.výročí narození. Třeba ČSSD se ke Šmeralovi chová více než macešsky, přesto, že byl jejím velmi mladým a nadějným předsedou, ale dvě křídla sociální demokracie, z nich to větší 67.7% se podílelo na založení KSČ. Která však ve své době vznikla a vznikala na bázi nejvdělanějších lidí a nejen v Československu. Země Sovětů pak se i se svou revolucí , nebo právě s ní se pokusila dělnické hnutí ztěleňované KSČ zproletarizovat a výsledkem byl Gottwald, hoši z Karlína úbytek radikálních sociálních, ale intelektuálně zdatných soc. demokratů z tehdejší KSČ z 350000 snížit na 25000, do roku 1929.
    Je pravda, že reformismus je neefektivní svou defenzivou, která často nemá ani ideologickou a ani materiální podporu, pouze vychází z jakýchsi vzpomínek na budoucnost, kterých jsou schopni v době osvíceneckých chvil technologové výše zmínění a jeich spolupracovníci.