Případ paní Vesecká

Ondřej Vaculík

Renáta Vesecká měla být odvolána už dávno. Nepochybně totiž překračovala rámec svých pravomocí. Tím, jak se případ protahuje, stává se z ní štvaná oběť a člověku by té ženy přišlo málem i líto.

O tom, že nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká překročila rámec svých pravomocí a ovlivňovala případnou žalobu v kauze Jiřího Čunka, předsedy lidovců podezřelého z korupce, není pochyb. Její jednání někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová dokonce přirovnala k justiční mafii. Tehdy na Renátu Veseckou padlo podezření, že výměnu státního žalobce provedla v politickém zájmu případ vlastně nevyšetřit, k obžalobě nedospět, a to se pak i stalo. Možná opravdu nebyla v žádné justiční mafii, ale pouze z důvodů nám neznámých podlehla politickým tlakům, což je v rozporu s postavením státního zástupce, zvláště toho nejvyššího. Tehdy, když bylo její pochybné jednání ve věci Čunek i doloženo, měla být odvolána bez ohledu na toho, kdo naopak měl zájem, aby ve funkci zůstala, což byl zase politický tlak. Objektivně pochybila, a co její chyba způsobila nebo nezpůsobila, je druhá věc. Neměla připustit možnost nechat se politicky ovlivňovat. To je věc etiky. A mohla se vrátit do nižší funkce šéfky královéhradeckých žalobců. To za předpokladu, že by s justiční mafií opravdu ve spojení nebyla.

Jenže tohle ministři spravedlnosti a vlivní politici paní Vesecké nedopřáli. Ponechali ji ve funkci. S nejvyšší státní zástupkyní se už několik let jedná jako s rukojmím jakési vyšší politicko-justiční mafie, stala se mediálně přitažlivou figurou ve vyšší hře, kdy nikdo — a zejména ona ne — neví, kdy, jak, kam a kdo s ní bude táhnout. Po letech pánského šachu zaměřeného na „garde“ se hra možná chýlí ke konci, i když ne tak úplně. Renáta Vesecká sice již byla k 1. lednu 2011 odvolána z funkce nejvyšší státní zástupkyně, ale vůbec není jasné, co se s ní ještě bude dít, zda se vrátí na své původní místo na vedoucí post královéhradeckých žalobců. Ministr spravedlnosti Pospíšil, který před několika dny připustil, že by se do tohoto úřadu vrátit mohla („nechci v tuto chvíli říci, že bych ji jmenoval, ale je to jedna z úvah“), to nyní vylučuje. Český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman, který ji od 1. ledna příštího roku střídá ve funkci, to ponechává bez komentáře: „Nebylo by fér se k tomu nyní vyjadřovat.“ Přitom se na druhé straně nechal slyšet, že Vesecké žádnou funkci nesvěří, protože se obává, že by ho to hned na začátku znedůvěryhodnilo. — Myslím, že tady všichni cítíme, jak je to celé „férové“.

Z dlouhodobého tance politiků kolem Renáty Vesecké jsem pochopil, že její případná spolupráce s justiční mafií není nic proti mafiánským způsobům, jimiž byla tu sesazována a tu zase udržována ve funkci. Dny obav a nejistoty, kdy již téměř letěla, a zase falešná naděje, že se na ni zapomnělo, že její proces ustrnul, vyčerpal se, spisy zůstaly na stole úředníka, jenž přestal chodit do práce, možná zemřel a k aktům podivuhodného procesu „Vesecká“ se nikdo dlouho nehlásil, až proces znovu vzplanul v nové horečnaté péči.

Kdo byl o vině paní Vesecké přesvědčen a divil se, proč nebyla z funkce odvolána, nyní pod dojmem jejího procesu začíná být na její straně, protože už ji vnímá jako oběť nějaké hroznější politicko-justiční mafie. Kam se hrabe případ Čunek. Teprve teď vidíme, že její uhrančivě vytřeštěný pohled není mafiánský, ale podobá se pohledu štvaného zvířete.

Ačkoli mně svým neurotickým vystupováním v televizi byla rovnou nesympatická, přál bych jí nyní to, čeho se nedostalo Josefu K., tj., aby jí ti pánové, co rozhodují o jejím osudu, už dali pokoj, aby o ní ani nemluvili, vždyť cokoli o ní vysloví, je nikoli z politického, ale z lidského hlediska dosti strastiplné.

Zdá se, že mocným politickým pánům vůbec nejde o spravedlnost ani o výkon funkce nejvyššího státního zástupce, ale právě o Renátu Veseckou jako osobu, ženu, oběť. Obávám se, že proces s Veseckou jim přináší zvláštní vzrušení, proto v něm nemohou ustat. Na jedné straně v paní Vesecké stále udržují jakousi naději, a na druhé straně ji nemilosrdně táhnou za město do opuštěného lomu, aby ji v jakémsi politicky chlípném obřadu, o němž my nic netušíme, položili na lopatky. První: Nechci v tuto chvíli říci, že bych ji jmenoval, ale je to jedna z úvah. Druhý: Nebylo by fér se nyní k tomu vyjadřovat. — Ten zvláštní běs, když Renáta Vesecká je a zároveň už není ve funkci, pány asi obzvláště vzrušuje. Jiné vysvětlení nenacházím.

Divím se ženám, že jim tenhle způsob mužské odpravy ženy nevadí, že už dávno proti „procesu Vesecká“ neprotestují a nevyžadují po politicích, aby se k ženám chovali slušně a neupírali jim normální lidskou důstojnost, na niž má právo i ten, kdo má právem být zbaven funkce.

Ale možná nás paní Vesecká ještě překvapí, ani bych se nedivil, kdyby nás muže, až jí v tom nebude bránit žádná funkce, spravedlivě… (netřeba dopisovat).

    Diskuse
    FJ
    November 2, 2010 v 8.54
    Justice ve Česku , je co???
    Platy mají proti těm, co na to masově odvádějí daně královské.Paní Vesecká má krásné oči, ale v jejím případě nebyla spravedlnost slepá není ani u jiných , co se tak úspěšně brání snižování platům, aby byli núplatní, ale.....
    Paní Veseckou však není třeba litovat jestli tlakům se nedovedla bránit a učinit jim hráz, tak co má dělat na místě, které mělo být výsostně nězávilé a i tak bylo a je honorováno.
    Když dělník ve fabrice udělá zmetek, je propuštěn, proč za zmetky, jež ovlivňují celou společnost je stále tak dobře placeno jednáno s nimi v jako bavlnce a ještě by měli vzbuzovat lítost??? Hledá se jim uplatnění...
    Paradoxem, je třeba světové krize způsobojí politici a finační oligarchie a ti se stále mají lépe?? Mají i své poddané a služebníky, typu nejvyšší státní zástupkyně, co neváhala třeba odvolávat nepohodlné bez uzardění, aby se jim dařilo dobře nebo spíše výborně....

    JS
    November 2, 2010 v 9.30
    Nechápu
    Tento příspěvek jsem vůbec nepochopil .Asi na autora zapůsobil "pohled štvaného zvířete". Renata Vesecká není žádná oběť. Kdykoli mohla odstoupit. Slušný člověk by to udělal. Štvané zvíře je v tomto případě jedině spravedlnost a prestiž justice.
    November 2, 2010 v 13.10
    lítostí bych šetřil
    "Pochybné jednání" v "politickém zájmu" je klasická korupce. Když osoba pověřená střežit zákonnost jedná přímo proti principům právního státu, signalizuje vybraným lidem, že smějí porušovat zákon beze strachu ze sankcí.
    Držitel Opencard, jehož kartu revizor v tramvaji díky technické chybě správně nepřečetl, zaplatil pokutu (dnešní zpráva). Má snad to, zda takto odhalený "černý pasažér“ je muž nebo žena, také co dělat s upíráním lidské důstojnosti?
    Tahat do toho Kafku je podivné.
    FJ
    November 3, 2010 v 8.46
    Taky nechápu
    J.Samek a J.Kopecký to vystihují přesně. Korupce nemusí být jen v penězích, ale za podíl na vlivu , ač na to osoba evidentně nemá, ale prostředky měla pěkné a odvolání ve vldě bojující proklamačně proti korupci, to mělo být jeden z prvních kroků. Účelovost v Justici je katastrofa. Osobně mne justice děsí i v tom, že řadaa soudců je z těch, co vedli politické procesy do roku 1989.
    Paní Vesecká udělala oběť z Justice a spravedlnosti, proto taky přeci sakra se ta funkce jmenuje "Nejvyšší státní zastupce,-kyně" ještě pak odvolával Číže a další, to jsou oběti...