Paradoxní součet volebního roku

Jiří Pehe

ODS šla v roce 2010 od porážky k porážce: ztratila nejvíc poslanců, senátorů, komunálních zastupitelů i statutárních měst. Přesto dnes stojí v čele vlády. Takový stav není dlouhodobě udržitelný.

Po skončení posledních z trojice letošních voleb (sněmovních, komunálních a senátních) nabízí politická mapa České republiky vskutku zvláštní pohled. V čele vlády, opírající se o největší vládní většinu od vzniku České republiky, stojí strana, která výrazně prohrála ve všech třech volbách v roce 2010.

ODS ztratila 16 procent hlasů a 800 tisíc voličů ve volbách do Poslanecké sněmovny ve srovnání s rokem 2006, přesto se nakonec postavila do čela vlády. V komunálních volbách pak prohrála ve většině statutárních měst a celkově ztratila několik tisíc zastupitelů na místní úrovni ve srovnání s rokem 2006. Ve volbách do Senátu ztratila 11 senátorů, jakož i pozici nejsilnější strany v Senátu.

Jinými slovy, ODS šla v roce 2010 od porážky k porážce: ztratila nejvíc poslanců, senátorů, komunálních zastupitelů i statutárních měst. Její trend je i nadále sestupný, přesto si její vedení zatím počíná tak, jako by se nic nedělo. Pokud se strana rychle nezačne věnovat vnitřnímu úklidu, možná v příštích volbách zjistí, že už jí nezbývají žádní voliči.

Druhá největší vládní strana, TOP 09, byla sice v relativních měřítcích skutečným vítězem voleb do Poslanecké sněmovny, ale kdyby nevyhrála v komunálních volbách v Praze, byly by její výsledky na komunální úrovni celkově zklamáním. Ve volbách senátních pak dokonce dokázala přijít i o několik křesel, která jí „darovali“ političtí turisti z jiných stran, když k TOP 09 přeběhli. I TOP 09 tak vykazuje sestupný trend, jakkoliv ne tak strmý jako ODS.

Věci veřejné se ukázaly být skutečnou bublinou, která v komunálních a senátních volbách praskla. Véčkaři evidentně míří do politického propadliště.

ČSSD sice ztratila ve volbách do Poslanecké sněmovny mnoho voličů ve srovnání s rokem 2006, ale jak komunální volby, tak volby do Senátu ukazují vzestupný trend. Strana v roce 2010 vyhrála všechny troje volby, a má nyní absolutní většinu v Senátu, přičemž od roku 2008 také kontroluje 13 krajů. Přesto ale právě ona je v opozici, zatímco vládu vede strana voliči opakovaně vytrestaná.

To není příliš stabilní situace. Vláda nyní už několikanásobně poražených stran, ač disponující 118 hlasy v Poslanecké sněmovně, stojí proti několikanásobně vítězné ČSSD a setrvale stabilním komunistům (ti si v roce 2010 výrazně nepohoršili, ani si výrazně nepolepšili), a tváří se, že má mandát k prosazování tvrdých reforem bez větších konzultací s opozicí. Na své straně, jak naznačují průzkumy, nemá ani většinu veřejnosti.

Je velmi pravděpodobné, že se vnitrostranická nejistota, zapříčiněná porážkami a volebními neúspěchy vládních stran, brzy přetaví do vládní nestability. Reformy, které tato vláda neprosadí v jakési politicko-sebevražedné euforii v příštích měsících, než jednotlivým stranám plně dojde, že riskují svoji vlastní existenci, neprosadí zřejmě už vůbec. Ač to v červnu tak nevypadalo, prezident Klaus bude nejspíš před svým odchodem z funkce asistovat u sestavování ještě jedné vlády.

    Diskuse
    FJ
    November 2, 2010 v 8.25
    Paradoxy jsou tu 21let.
    Stále vítězná ČSSD je v opozici a opravdovou pozici má nyní v senátu, který jakoby nechtěla, dříve a je čas a může ho napomoci zrušit. To je také pradox.Kraje, které zřídila dlouho neřídila a hrála tam maximálně druhé housle.To byl také pradox. Tomu odpovídá i perzonální obsazení odborů krajů až k prostým úředníkům. Navíc v krajích se ustanovily 4 velké koalice. To bylo velkým pradoxem zejména k volební kampani.V komunálních volbách se také různě koaluje. ODS se ke kmotrům přiznala veřejně, ČSSD nikoli. Asi je lepší zatloukat, zatloukat a myšlení úpřímně taky učinit paradoxem.
    Pravdou je i to, že v součtech vítězí pravice a ani součet hlasů ČSSD a KSČm to nepřekonává a ČSSD má kromě ODS ve městech nulový koaliční potenceál, nebo se limitně blížící nule. To už není pradox, ale fakt.
    Hlasy KSČm dokonce pomáhaly i ODS při volbě prezidenta.Padadoxní fakt, připomínající jednotu a boj protikladů anebo spíše protiřečení...
    Poslední pořad Reportéři ČT ukázal třeba Severočekou realitu dnešních dnů. Paradoxně je ČSSD důvěryhodnější a v Severočekém kraji vítězí, ale jak dlouho ještě?? Když paradoxně na kraji "vládne" velká koalice..Jak dlouho ještě může tento paradox fungovat??Může takto být nadějí lidí stojích mimo pašalíky politické třídy, mocnější pradoxně než jedna strany za totality.
    Co však trvale začíná chybět v tomto státě je nezávislá státní správa, každá i ta v provinciích je trvale pod tlakem volených orgánů napříč všemi stranami a seskupeními...Paradoxně zásadní otisk palce na tom měla ČSSD.Někde jsem četl, že politici po 21 letech zrušili třídnost demokratickou cestou a Sametovou revolucí a založili elitní třídu politiků, kde se už ani nerozlišuje, kdo je z které strany...
    Tato vláda se 118 bojuje ve složení TOP09, ODS a VV proti korupci s těmi, co jsou tak čistí, boj proti korupci jistí.....To je asi pradox paradoxů, že jsou teď přechodně důvěryhodní, ti co také velké důvěry nepožívají...
    Paradox součtů však odečítá důvěru lidí v politiku kohokoli v této malé zemi v srdci Evropy, které je ohroženo infarktem z nezdravé ekonomiky, demokracie a stále se zvyšující korupci, který paradoxně léčí Německo a ještě přibírá k tomu naše lékaře, aby léčili srdce německých pacientů, aby z naší politické scény neměli infarkt.
    November 2, 2010 v 9.16
    Pane Pehe,
    pravice nijak v roce 2010 neprohrála, jen se rozdělila do dvou stran - ODS + TOP09. Celkové počty pravicových voličů neklesly (do Parlamentu ČR například výrazně stouply).

    Pokud by se rozdělila i levice, např. kdyby vznikla další nová levicová strana vedle ČSSD, také by pak ČSSD nejspíš početně ztratila (hlasy levicových voličů by se nejspíš rozdělily mezi dvě strany s nižším počtem pro každou z nich a bylo by pro tyto představitele 2 menších levicových stran obtížnější získat i senátorské posty).

    Tolik dodávám k objektivitě.
    FJ
    November 3, 2010 v 8.10
    118 je nejtvrdšímk vítězstvím pravice za 21 let...
    Myslím, že je možno počítata i VV k pravici a to je těch 118 a ČSSD opravdu měla Pyrrhovo vítězství a i v součtech, na tom levice už dlouho nebyla tak špatně.