Francie možná zakáže ženám nosit burky

Petr Salamon

V lednu francouzský parlament projedná návrh zákona, který by ženám zapovídal nosit tradiční islámský oděv na veřejnosti.

Strana UMP současného francouzského prezidenta Nikolase Sarkozyho chce navrhnout zákon, který má ženám zakázat nošení tradičního islámského oděvu. Podle předsedy poslanecké skupiny UMP Jeana Francoise Copého bude zákon předložen parlamentu ke schválení na začátku přístího roku.

Copé návrh ospravedlnil strachem o rovnoprávnost pohlaví. Návrh zákona je ještě přísnější než jeho dřívější verze, která měla zakázat zahalování tváře na úřadech, například na poštách nebo na radnicích.

Copého návrh by měl být projednán ještě dříve, než budou veřejně publikovány výsledky průzkumu parlamentní komise, která na přání prezidenta Sarkozyho zkoumala soulad burky a niqábu s hodnotami francouzské republiky, tedy se svobodou, sekularismem a rovností pohlaví. Francie je země s největší muslimskou menšinou v Evropě.

Ve Francii se nyní odehrává vážná debata o narodní identitě a imigraci, která se často zaměřuje na integraci šestimiliónové muslimské menšiny do společnosti. Mnozí Francouzi se v rámci této diskuse vyslovili pro zákaz nošení tradičního islámského oděvu na veřejnosti. Sám Sarkozy se letos podle Guardianu vyslovil, že burka není na francouzské půdě vítána.

Guardian France may ban women from wearing burka in public

    Diskuse
    December 28, 2009 v 0.39
    Nechtěl bych žít v zemi, v níž strih a bravu oděvů občanům stanovuje zákon. Myslím, že české pojetí volnosti, rovnosti a bratrství je neskonale liberálnější než pojetí země, která toto heslo poprvé formulovala. Ve Francii je to už několikáté porušení svobody vyznání pro náboženské menšiny. Myslím, že je čas, aby se tím začal zabývat soud pro lidská práva ve Strassbourgu.