Potravinářská komora: Informace o škodlivinách v salámech jsou zavádějící

Jiří Guth

Zda mohou či nemohou být povolené přídatné látky v potravinách škodlivé, se pře Potravinářská komora se spotřebiteli. Lékaři nevylučují, že citlivým lidem tyto látky zdravotní komplikace způsobit mohou.

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) považuje informace, že v balených salámech se vyskytují škodlivé přídatné látky, tzv. éčka za naprosto zavádějící a spotřebitele matoucí.

Reaguje tím na zveřejněné výsledky průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Podle SOS je alarmující, že ze zkoumaných 23 nejběžnějších salámů obsahovaly všechny s jedinou výjimkou nějaké přídatné látky. Většina z nich obsahovala právě éčka, která mohou za určitých podmínek vážně škodit lidskému zdraví. „Mohou mít nepříznivé vlivy například na alergiky, astmatiky, těhotně ženy či malé děti,“ řekl Petr Týfa, šéfredaktor SOS magazínu a autor průzkumu. „Některé z nich se mohou dokonce podílet na vzniku vážnějších onemocnění.“dodal.

Potravinářská komora naopak upozorňuje, že právo nezná žádné škodlivé a zdravé přídatné látky. Existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky dané legislativou. Podle Tiskové zprávy PK ČR je škodlivost vždy posuzována pouze ze subjektivního hlediska, a pokud je nějaká přídatná látka shledána škodlivou do té míry, že by mohla způsobit, že se stane potravina nebezpečnou, je za podpory celé řady studií zakázána.

„V souvislosti s čím dál častějším výskytem nepravdivých informací o přídatných látkách v různých médiích vzniká také řada webových stránek, nabízejících zaručené informace o nich,“ říká tisková mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. „Vzhledem k tomu, že na většině z nich jsou informace, které spíše klamou a vyvolávají ve spotřebitelích paniku, bylo by vhodné, aby se těmito poplašnými weby zabývaly příslušné úřady,“rozčiluje se Večeřová.

Označení „poplašný web“ ovšem jednoznačně odmítá zástupkyně šéfredaktora portálu Nazeleno.cz Jana Poncarová. I tento web příležitostně o éčkách píše. „O žádném z éček, které se objevují v potravinách, nelze říct, že je vyloženě škodlivé nebo zdravé. Někteří lékaři mají podezření, že přídatné látky čili aditiva mohou podporovat alergie, astma nebo ekzémy. Nemyslím si tedy, že by informace o tom, že některá éčka mohou způsobit zdravotní komplikace, bylo zavádějící. Spotřebitelé by měli znát složení potravin, aby se mohli svobodně rozhodnout, co budou jíst a co nikoli,“ řekla Deníku Referendum Jana Poncarová.