Klaus odmítl jmenovat Mareše velvyslancem. Šaradín: Překračuje pravomoce

ČTK, Jakub Patočka

Podle dnešních Hospodářských novin Klaus odmítl jmenovat velvyslancem na Ukrajině Petra Mareše. Pavel Šaradín soudí, že Klaus opět překračuje své ústavní pravomoce.

Prezident Václav Klaus odmítl jmenovat bývalého předsedu Unie svobody a exministra Petra Mareše velvyslancem Česka na Ukrajině. Informaci dnes přinesly Hospodářské noviny (HN).

Klaus i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už o víkendu připustili, že o nové velvyslance vedou spory. Shoda podle všeho panuje jen u jména Petra Gandaloviče, který by měl českou diplomacii zastupovat v USA.

Klaus už v sobotu řekl, že jednal se Schwarzenbergem a předsedou vlády Petrem Nečasem o „balíčku" osmi velvyslanců. „Problém je, že spor se vede o některé jiné jméno uvnitř toho balíčku, a já jsem sice proti, ale pan ministr zahraničí by byl strašně rád, kdyby byl schválen celý ten balíček najednou, a ne abychom vyzobávali jednotlivce," řekl Klaus.

„Ještě jsme nenašli úplné souznění, to je pravda," poznamenal Schwarzenberg. Vysoce postavené zdroje z diplomacie HN potvrdily, že spor se vede kvůli jménu exministra Mareše, který v současné době vede ambasádu v Nizozemsku.

Podle ústavy prezident pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí, nicméně zahraniční politika je v kompetenci vlády. Politolog Šaradín soudí, že Klausův postup je sice v souladu s literou ústavy, ale v rozporu s jejím duchem: „Už zase by chtěl ministry zkoušet z angličtiny,“ podotkl dnes pro DR.

Přesné důvody, pro které ho Klaus nechce vyslat do Kyjeva, nejsou známy. Podle HN ale hlava státu nevychází s politiky, kteří vedli Unii svobody, stranu, která kdysi vznikla odštěpením od ODS. Navzdory tomu, že se tedy podle všeho jedná o Klausův osobně motivovaný vrtoch, ministerstvo hledá za Mareše náhradu.

„Nevzpomínám si, že by Havel někdy někoho odmítl jmenovat, snad za Kavanovy éry nad nějakým jménem dělal drahoty,“ připomněl Šaradín, že dělení ústavních kompetencí se určuje také zvyklostmi. Vládním politikům se podle všeho vymstilo, že Klause nechali kardinálně překročit jeho pravomoce v průběhu schvalování Lisabonské smlouvy.

Na kom se Klaus a Schwarzenberg zatím shodují, je Petr Gandalovič. Bývalý místopředseda ODS a exministr pro místní rozvoj a zemědělství se má stát příštím velvyslancem České republiky ve Spojených státech. Během cesty ze summitu OSN o něm Klaus i Schwarzenberg řekli, že je vážným kandidátem.

    Diskuse
    SH
    September 27, 2010 v 10.03
    Duch Ústavy.
    Ústava ČR je kombinací ustanovení dvou právně rozdílných pozic. Některé články jsou spíše deklarativní a jiné už patří do pozitivního práva. Ducha Ústavy tvoří ony deklarace. V ostatním je potřebné dodržovat věcná ustanovení.
    Je neúnosné, aby měl prezident, v některé oblasti nějaké kompetence a při tom o nich nemohl vést debatu s kontrasignatářem. Ústava mu dává kompetenci, cituji: „pověřovat a odvolávat vedoucí zastupitelských misí“, konec citace. Čili nikoliv být vykonavatelem přání ministra zahraničí.
    September 29, 2010 v 8.48
    Petr Mareš není dipolomat a nikdy se velvyslancem stát neměl, tenkrát do Nizozemí šlo o politickou nominaci - jenomže tyto politické důvody už pominuly.

    česká Ústava je špatná, šitá horkou jehlou a už dávno měla být napsána nová, lepší.

    s Duchem Ústavy se obcuje, jak se to komu hodí (třeba když chce nadávat na Klause)