Vlk beránkem

Patrik Eichler

Udělat z Žáčka ředitele a z Vlka beránka dokáže i v České republice zřejmě jen jedna instituce. I po dnešním jednání své Rady zůstává Ústav pro studium totalitních režimů symbolem provinciálnosti české společnosti, intelektuální pravice zvláště.

Novým členem Vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů se tuto středu stal kardinál Miloslav Vlk. Zvolen byl členy velké Rady ÚSTR na návrh ředitele Ústavu Daniela Hermana. Herman coby bývalý mluvčí České biskupské konference jistě nemá k Vlkovi daleko. Vlk sám už za ředitelování Pavla Žáčka do ÚSTR, resp. na některé jeho akce docházel. Pokud tedy ÚSTR hledal ikonickou postavu z katolického prostředí, ke které by se mohl přihlásit, jistě nezvolil špatně.

Na místě je ovšem otázka, proč byl do Vědecké rady ÚSTR zvolen kardinál Vlk, a ne — v tomto případě nesporně erudovanější — první ředitel ÚSTR Pavel Žáček. Skoro se zdá, že při volbě členů Vědecké rady — stejně jako před měsícem při volbě Daniela Hermana ředitelem — nehrála roli odbornost, ale politika. Mohla by se třeba uplatnit teze, že ten, kdo není členem Vědecké rady, se nemůže stát jejím předsedou.

Výrok Patrika Bendy: „Na Radě se nás sešlo jen šest, neboť radní Fiala byl nemocný. Hlasovali jsme jednomyslně,“ je pak z hlediska dnešního dění v ÚSTR příznačný. Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala je totiž dlouhodobě rozhodujícím čtvrtým hlasem v Radě ÚSTR polarizované jinak ve dvou tříčlenných skupinách. Bez Petra Fialy nemělo smysl ani se pokoušet vyjednávat o jakémkoli usnesení směrem k Danielu Hermanovi. Toho trojice radních nedávno otevřeně a ostře kritizovala např. za zrušení výběrového řízení na funkci ředitele Archivu bezpečnostních složek.

Řešit dnes situaci v ÚSTR produktivním způsobem zřejmě nejde. Spor, který o jeho budoucnost letos na jaře vedla naše občanská pravice s pravicí konzervativní, ta první — i kvůli výsledku sněmovních voleb — prohrála, a dnes se zdá, že opustí i ty pozice, které v ÚSTR samotném doposud drží.

Dlouhodobě je zachování existence ÚSTR ovšem možné pouze za předpokladu jeho profesionalizace a depolitizace. Nutný je příchod odborníků znalých soudobé historické teorie, což v případě bádání o komunistické minulosti znamená odborníky ze zahraničí. Výrazně by pomohlo, kdyby byla Vědecká rada obsazena významnými zahraničními a českými odborníky a výraznými osobnostmi, které budou určovat obecný směr činnosti instituce. Nebylo by od věci, aby to byla nezávislá mezinárodní komise jmenovaná Vědeckou radou, která by volila ředitele ÚSTR. Třeba bychom se tak alespoň částečně vyhnuli trapným situacím v podobě volby jednoho ředitele na jedno roční období.

    Diskuse
    OW
    September 16, 2010 v 6.08
    Pokud se řekne "A", je třeba říct i "B"
    Kardinál Vlk je vystudovaný historik. Historii - archivářství vystudoval na FF-UK před svými studii theologickými.
    Ondřej
    PE
    September 16, 2010 v 12.48
    To je ale irelevantní, protože do Rady nebyl zjevně zvolen jako historik, ale jako kardinál. Ostatně, kolik historických prací publikoval kardinál Vlk v posledních dvaceti letech? A kolik z nich věnoval moderním českým či středoevropským dějinám.

    Nejen ve Vědecké radě, ale i v Radě samotné by měli zasednout evropsky či světově významní historici (politologové ap.)...
    September 16, 2010 v 18.09
    historik?!
    "On je pamětí národa", pravila Michaela Šojdrová. A to je, třeba uznat, víc než pouhý historik. Vzpomeňme třeba, že nás poučil, že Jan Hus kázal "viklefovské bludy".
    Ostatně soudím, že ÚSTR musí být zničen.
    September 16, 2010 v 19.15
    Co by tam dělali?
    Proč by, pane kolego Eichlere, měli v Radě Ústavu zasedat historici? Tak by to bylo, kdyby šlo o vědecký ústav. Ale k podstatě vědy patří svoboda bádání. Je to conditio sine qua non. Svobodou bádání věda stojí a padá. Bez této svobody je ideologií. A Ústav je podle zákona organizační složkou státu, asi tak jako armáda, policie, tajné služby, prezident, soudy, vláda a parlament. Toto, a ne věda, je oblast, kam zákon Ústav staví. Je to ideologické byro současného establishmentu. A těch pár solidních historiků, kteří se tam dali zlákat pomocí různé motivace, ti tam sténají a naříkají. Myslí, že by to vyřešil jiný ředitel. Asi jako si lidé za minulého režimu mysleli, že poměry se změní, když po odstavení jednoho nastoupí nový generální tajemník ÚV.
    PE
    September 17, 2010 v 10.52
    Nemůže se stát vědeckým ústavem, pokud v ní nebudou zasedat, pokud se nezbavíme politizace/politikářů přítomné/-ých v jeho Radě. Jinak se v postoji k ÚSTR nejpíše nelišíme.