Ústavní soud je škrty osekán na kost, řekl Rychetský Nečasovi

ČTK

Ústavní soud by podle úvahy ministra spravedlnosti Pospíšila možná v budoucnu kvůli úsporám mohl přestat odůvodňovat svá rozhodnutí u těch stížností, které odmítne bez projednání. Předseda soudu Pavel Rychetský další možnosti úspor nevidí.

Další škrty v rozpočtu Ústavního soudu (ÚS) by ovlivnily rychlost rozhodování a snížily standard ochrany lidských práv. Vyplynulo to z pondělního jednání předsedy soudu Pavla Rychetského s premiérem Petrem Nečasem (ODS) při jeho první návštěvě soudu ve funkci předsedy vlády. Nečas uznal, že soud je vytížen na hranici možností.

Exekutiva řeší, jak soudu ulehčit. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by například soud podle některých úvah nemusel odůvodňovat usnesení, jimiž odmítá stížnosti bez věcného projednání.

„Ústavní soud je ročně zavalen 3 500 žádostmi o rozhodování, to když spočítáte na den a na ústavního soudce, to je kvantum věcí. (...) Tady je vidět, že nalezení nějakého mechanismu, kde bude možné se rychle domoci spravedlnosti, je skutečně věcí, nad kterou se musíme vážně zamýšlet a diskutovat ji na odborné, nikoliv politické úrovni," uvedl Nečas.

Ústavní soud musí v poslední době podobně jako další státní instituce hledat úspory ve svém rozpočtu, další škrty se očekávají v rozpočtu na příští rok. Podle Rychetského dosavadní a bezprostředně plánované škrty ještě neovlivní rozhodování soudu. Možnost dalších úspor v budoucnu však už Rychetský nevidí.

„Otevřeně říkám, že je to už naposled, že už to je ,na kost', že další ořezávání našeho rozpočtu by mohlo mít vliv a mělo vliv na dosaženou úroveň standardu lidských práv, který poskytujeme," řekl Rychetský.

V roce 2008 měl Ústavní soud podle svých webových stránek rozpočet 148,626 milionu korun. O rok později to bylo 161,715 milionu korun. Údaje pro letošek zatím na webových stránkách soudu nejsou k dispozici. Jednání o rozpočtu na příští rok dosud neskončila. Podle mluvčí soudu Jany Pelcové však lze očekávat, že soud bude muset šetřit, omezí se investice a je pravděpodobné, že soud propustí některé zaměstnance.

Jednou z možností, jak uvolnit soudu ruce, je podle Pospíšila to, aby ústavní soudci neodůvodňovali rozhodnutí, jimiž odmítají stížnosti bez projednání - například pro zjevnou neopodstatněnost, nepříslušnost nebo kvůli formálním vadám. Pospíšil uvedl, že jde zatím o akademickou debatu, která je na úplném počátku. „Nebráníme se diskusi o tom, kde bychom mohli soudu na základě změny zákona o Ústavním soudu pomoci, aby měl více času pro rozhodování o meritorních věcech, kde jeho rozhodnutí ovlivní práva a povinnosti účastníků," řekl ČTK Pospíšil.

    Diskuse
    SH
    September 9, 2010 v 16.22
    Trochu z jiného směru.
    Jednoznačně bych dával přednost snížení rozsahu agendy ÚS, čímž by se ušetřilo zásadně. Měl by být pouze úřadem dohledu nad ústavností a nehrát si na soud, který i v soustavě obecných soudů je nejvyšší stolicí.
    September 10, 2010 v 10.37
    ad SH
    1) Myslím, že se mýlíte, když říkáte, že si Ústavní soud na něco hraje. To je předsudek, který čeští politici občanům nabízejí a tetelí se štěstím, když to občané spolknou.
    2) To, že ÚS dostává na stůl tisíce spisů, které tam nemají naprosto co pohledávat, je způsobeno nekvalitní legislativní přípravou v době jeho zakládání.
    3) Klausovo vystoupení je naprostou nehorázností. To už u něj sice dnes sotva někoho může překvapit, ale přesto je nutné zdůraznit, že právě člověk, který v minulosti ("špinavé peníze") okázal tolik neúcty k právu, by měl být v tomto punktu zdrženlivější.
    K jeho aktuálním atakům se dobře a věcně vyjadřuje Jiří Přibáň ve svém článku "Prezidentovy omyly".(LN 9.9.2010, str.12).
    September 10, 2010 v 10.39
    dodatek
    a dnes zde v DR Pavel Šaradín.