Ministr zdravotnictví považuje situaci s lékaři za výbušnou

Hana Holcnerová

Lékařská komora mobilizuje lékaře i veřejnost v souvislosti s návrhy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Kromě toho jedná s ministrem zdravotnictví o standardech zdravotní péče.

V pátek proběhne jednání grémia ČLK za účasti ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který lékařům účast slíbil už před třemi týdny, nejedná se tedy o aktuální reakci na Drábkovy návrhy.

Před zahájením grémia ministr Heger v České televizi ohodnotil situaci kolem platů zdravotníků jako výbušnou. Řekl, že lékaři si zasluhují vyšší platy, nicméně snížení tarifních mezd považuje pouze za záminku k eskalaci situace.

Heger chápe, že mu lékařské odbory vyčítají, že dostatečně neprosazuje zájmy lékařů, nicméně upozornil, že je schopen postupovat pouze úměrně situaci, ve které se jako ministr nachází.

Milan Kubek by s ministrem v pátek rád diskutoval také o úhradových standardech zdravotní péče, na které lékaři i veřejnost čekají už řadu let.

Ministr Heger má podle svých slov v České televizi připraveny rámcové teze návrhu zákona, který by tuto problematiku upravil. Půjde o definování úkonů, které nebudou hrazeny ze systému veřejného pojištění, čímž se pacientům otevře cesta k možnému připojištění nadstandardu.

    Diskuse
    SH
    September 8, 2010 v 17.17
    Ale, ale.
    Jsem hluboce přesvědčen o tom, že to nejsou v žádném případě lékaři, kdo je odměňován nejhůře. A tak jim radím to, co liberálové radí každému propuštěnému dělníkovi. Založte si vlastní firmu. Kdo chcete být bohatí a nestačí vám standard, tak se staňte soukromými lékaři. Pak teprve uvidíte. A vůbec. Kdo chce být bohatým, ať nestuduje medicínu, která byla od nepaměti vždycky především sférou pomoci nejubožejším.