Ne základnám zahajuje kampaň proti antiraketovému centru

Hana Holcnerová

Podle mluvčího iniciativy Ne základnám Jana Májíčka je vybudování centra předběžného varování stejně nepřijatelné jako dříve zamýšlený radar. Sociální demokraté proti centru nic nenamítají, bude-li pod NATO. První demonstrace bude tuto sobotu.

Občanská iniciativa Ne základnám chystá zahájení protestní kampaně. Po dlouhodobém úsilí namířeném proti výstavbě amerického radaru v Brdech hodlají aktivisté vystupovat také proti novému plánu na vybudování centra předběžného varování.

O vybudování centra včasného varování na našem území vyjednává Česká republika s USA. O jednání poprvé informoval premiér Petr Nečas letos 30. července.

Kampaň proti chystanému projektu bude spuštěna v sobotu 4. září ve dvě hodiny odpoledne na Václavském náměstí. Iniciátoři kampaně mají připravenou petici požadující uspořádání referenda o umístění základny Národního raketového systému obrany Spojených států v České republice.

V textu petice se uvádí: „Spojené státy chtějí postavit na území ČR protiraketovou základnu, která má chránit USA proti balistickým raketám. Českou republiku ale chránit nebude, naopak ji může vystavit riziku jaderného útoku jiných států.“ Aktivisté připomínají, že se vše děje pouhých patnáct let po odchodu posledních sovětských vojáků z území okupovaného Československa. Domnívají se, že zřízení centra by napomohlo k obnovení studené války v Evropě a vyvolalo by další závody ve zbrojení.

„Není vůbec myslitelné, aby demokratický stát přijímal tak závažné rozhodnutí, jakým je vybudování protiraketové základny jiného státu na vlastním území, bez seriózní debaty. Jediným zodpovědným způsobem, jak rozhodnout, je referendum,“ vyzývají autoři petice, se kterou se obracejí na ústavní činitele a ústavní orgány České republiky.

Petiční archy jsou ke stažení na webových stránkách iniciativy Ne základnám.

Jak letos v červenci informoval veřejnost premiér Nečas, v případě centra předběžného varování se nejedná o základnu ani „supervojenské zařízení", ale spíše o technicko-administrativní objekt. Obsluhu by měli tvořit čeští vojáci, analyzující cíle raket, případně rozsah území, kam by dopadly trosky raket po jejich sestřelení spojeneckou protiraketovou obranou. Centrum má být zapojeno do obrany proti střelám krátkého a středního doletu, která se už delší dobu plánuje v rámci Severoatlantické aliance. Výstavba celého projektu je rozplánována do roku 2020.

USA podle Nečase navrhly, že do projektu investují v průběhu let 2011 a 2012 dva miliony dolarů. Zařízení by podle Nečase shromažďovalo výstupy z družicových senzorů, a pomáhalo tak odhalovat odpálené rakety mířící na území NATO.

Podle mluvčího iniciativy Ne základnám Jana Májíčka je vybudování centra předběžného varování stejně nepřijatelné jako dříve zamýšlený radar.

„Vybudování centra předběžného varování v České republice je obhajováno stejně jako výstavba radaru, jehož nutnost byla odůvodňována íránskou hrozbou, což je podle nás nesmysl,“ uvedl pro Deník Referendum aktivista Jan Májíček.

Podle Májíčka celá řada bezpečnostních analytiků upozorňuje na fakt, že Írán nemá zájem a ani kapacity na to, aby zaútočil na Evropu, natož na USA.

Původně plánovaný radar v Brdech, přehodnocený po nástupu prezidenta Baracka Obamy, měl být součástí obrany proti raketám dlouhého doletu, nový projekt je zaměřen proti střelám krátkého a středního doletu.

Sociální demokraté proti projektu zatím nevyslovili větší námitky. Vadila by jim případná dvoustranná dohoda s USA. Soudí ale, že se o ni nebude ani usilovat. Půjde o věc všech členů aliance a pravděpodobně se pro všechny členské země NATO bude hledat nějaká účast, nějaký podíl, uvedl v reakci na oznámení o novém projektu letos v červenci Lubomír Zaorálek.

    Diskuse
    OW
    September 1, 2010 v 9.44
    Problém?
    No, vzhledem k tomu, že pro p.Májíčka je problém i Člověk v tísni, tak si myslím, že existuje mnoho opravdovějších problémů.
    Ondřej
    September 1, 2010 v 13.37
    Anebo naopak...
    ...pohled na bezpečnostní otázky, v rámci něhož je výstavba radarového centra prosazována, je natolik vážný problém, že by nás neměly od jeho pojmenování odrazovat ani případné výhrady k dílčímu postoji člověka, jež na něj poukazuje dlouhodobě.
    September 1, 2010 v 17.16
    .....způsobem, jak rozhodnout, je referendum
    Je nutné podotknout,že pokud nebude uzákoněno skutečně funkční referendum,které bude realizovatelné v praxi ,tj.bude vytvořeno pro občany a né ve prospěch vládnoucí elity viz http://www.denikreferendum.cz/clanek/4500-vysmech-prime-demokracii-nova-koalice-zavede-pseudoreferendum , nebude mít jakákoliv petice valného účinku.Proto si myslím,že hnutí,iniciativy,občané by měli přesunout úsilí,energii, tak mocně vynaloženou k získávání podpisů na petici,právě k prosazení skutečně kvalitního zákona o obecném referendu, jinak se nikdy nic nezmění.
    Nechci snižovat úsilí hnutí Ne základnám, ale přiznejme si,že kdyby nebylo změn v USA,tak by u nás radar už dávno existoval.
    Pokud Nečasova vláda prosadí jimi navrhovaný zákon o obecném referendu,může se český občan zase jen z povzdálí dívat , jak si to "ti nahoře" pěkně upekli, aby si to nepokazili u kamarádů na západ od nás.
    September 1, 2010 v 17.35
    Referendum
    Jak si může někdo myslet, že by by političtí bosové byli pro něco tak ztřeštěného jako referendum. Jak by mohli o tak důležitých věcech jako je namalování terče na českou kotlinu rozhodovat tak naivní lidé, kteří je zvolili ve volbách?