Jiří Dienstbier: Veřejný prostor je antilevicový

Hana Holcnerová

Podle senátora za ČSSD a zakladatele české zahraniční politiky ve svobodných poměrech a bývalého kolegy Anny Šabatové z vedení Charty 77 se na volbě ombudsmana ukázalo, že veřejný prostor je dnes u nás antilevicový.

Senátní klub ČSSD podporoval při dnešní volbě kandidátů na ombudsmana někdejší zástupkyni Otakara Motejla Annu Šabatovu. V čem vidíte příčinu její prohry?

Lidé z ODS a někteří další z jiných pravicových stran mají vnitřní pocit, že Anna Šabatová je příliš levicová, k tomu dcera Jaroslava Šabaty, manželka Petra Uhla a signatářka Charty 77. Její osobní zázemí ji dnes diskvalifikovalo přesto, že o jejím zázemí odborném nemohl mít pochyby nikdo z volitelů.

Jak si vysvětlujete, že v první volbě letos v červnu Anna Šabatová v Senátu uspěla?

ODS tehdy neměla jasného, odborně zdatného protikandidáta. Pravice nebyla jednotná, což umožnilo volbu Anny Šabatové.

V čem byla při dnešním hlasování situace odlišná od té červnové?

Dnes proti Šabatové stála dvojice kandidátů ne přímo spojovaných s ODS. Jak Pavel Varvařovský tak František Bányai jsou odborně způsobilí a nemají pro pravici tolik problematickou minulost jako Anna Šabatová. To zjednodušilo rozhodování pravicových senátorů, byla to pro ně dobrá nabídka.

Je to zvláštní. Zdánlivě nezpochybnitelná kompetentní kandidátka není zvolena v podstatě z politických důvodů. Ovšem práce ombudsmana je naprosto nepolitická...

Ano. Dnešní volba odráží atmosféru která v současnosti v naší společnosti panuje. Převládl dojem, že pravice vše zařídí. V tento čas je veřejný prostor antilevicový.

    Diskuse
    SH
    August 26, 2010 v 15.57
    Současný veřejný prostor.
    Skutečný veřejný prostor je stejně tak protilevicový, jako byl za nadvlády KSČ prokomunistický. Pokud mlčící většina se ještě dokáže adaptovat, tak je potichu, ale myslí si své. A to, co je slyšet již pomalu kdekoliv, mimo snad kluby pražských VIP, to by si pravice za klobouk již dát nemohla.