John v ČT: Co má fungovat, nemá být veřejné

Redakce DR

Předseda VV Radek John v ČT na téma fungování ministerstva vnitra prohlásil, že veřejnost se svými plány neseznámí. Strategie jsou podle něj od toho, „aby byly fungující, a ne aby je vyžvanil ministr vnitra v televizi, žejo," uvedl John.

Zřízení funkce náměstka pro strategie a programové řízení na ministerstvu vnitra bylo jedním z témat pořadu Události, komentáře v České televizi s Radkem Johnem, předsedou Věcí veřejných. Video se šíří facebookem jako klip „biomasa 2", v narážce na vystoupení někdejší poslankyně Kateřiny Jacques v pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím.

Na otázku moderátora, v čem bude spočívat náplň činnosti nového náměstka, odpověděl ministr vnitra: „(smích) no, bude dělat strategie a programové řízení (..) a bude mít možná ještě další úkoly."

Moderátor si ovšem pod touto odpovědí podle vlastních slov neuměl nic představit a položil otázku znovu. John se rozesmál a uvedl: „Asi jsou nějaké strategie, nějaké koncepce, které asi ale nemá cenu říkat veřejně. Ty strategie a koncepce se dělají právě proto, aby byly fungující, a ne, aby je vyžvanil ministr vnitra v televizi, žejo."

Jelikož moderátor mlčel, John pokračoval: „Nebo-li zůstaňte dále," v narážce na pobídky hlasatelů zpráv TV Nova, „čekejte od něj práci (...), výsledky budeme ohlašovat."

Následovala potřetí otázka moderátora: „Takže nakonec o těch strategiích a programovém řízení něco řeknete?" A John odpověděl: „Neřeknu. No, výsledky, ano." Moderátor se zeptal pro doplnění: „Jaké výsledky?" A John odpověděl: „No uvidíte." Načež se začal smát pro změnu moderátor Martin Veselovský.

Radek John, předseda Věcí veřejných, následně vysvětlil moderátorovi, jak funguje ministerstvo vnitra: „Pracuje se tam s mnoha informacemi, které prostě nejsou pro veřejnost, a výsledky ministerstva vnitra budou takové, že bude tady bezpečno, že tady nebude extremismus a tak dále a tak dále. Ale přeci vám nebudu říkat, kudy na to půjdeme," uvedl John a dodal: „To rovnou můžu udělat přímé vysílání, ani nechci říkat kam."

    Diskuse
    LJ
    August 10, 2010 v 11.38
    aktuální zpravodajství?
    Dost dobře nechápu, co dělá 14 dnů starý televizní záznam, který již proletěl celým internetem, mezi čerstvými zprávami seriozního deníku...
    August 11, 2010 v 7.03
    @Rita
    Strategie by ale snad měla být nejen veřejná, ale i pozorovatelná (kontrola..). Na zasedání se ale skutečně mohou projednávat utajované skutečnosti (například velikost mého platu).
    August 11, 2010 v 11.29
    Strategie
    Třeba už tam nějaká ležela od minula? S tím platem to byl nevhodně zvolený příklad. Ale obecně jsou platy často utajovanou skutečností. Nebo kalkulační vzorce, třeba :-)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Classified_information
    August 11, 2010 v 16.21
    co je lepší?
    - žoviální a arogantní Radek John (tady nebude extremismus) nebo frivolní a anonymní Rita Holoubková?
    August 11, 2010 v 17.58
    otázka pod čarou
    Mě by zase zajímalo, jestli Jan Kopecký, který v jiných diskusích vystupuje pod jménem Jan Zmatlík (nebo přinejmenším zde je registrován pod e-mailem občana tohoto jména) je ve skutečnosti někdo jiný, než Rita Holoubková. Jak se zdá, stačí málo a i z "přísně neanonymních diskusí", jak se praví v principech diskutování v DR, může být groteska :-)
    August 11, 2010 v 19.10
    pro pořádek (ad VJ)
    Je to jedna a táž osoba. A není to Rita Holoubková. Přejete-li si podrobnější vysvětlení, jsem Vám na e-mailu k disposici.
    SH
    August 15, 2010 v 17.16
    Neosobně
    Pokud klip koluje jako „Biomasa 2“, pak je to sice vtipné, ale švejkovina. Taková totální nekompetentnost se u poslance ještě dá snést, protože jeho rozhodovací nulitu odstraní před hlasováním konzultace v klubu, výboru a dalších procesech parlamentních jednání. U ministra a ještě k tomu takového rezortu, je ale neodstranitelně nebezpečným rizikem.
    August 16, 2010 v 5.25
    Zatímco o taktických záležitostech
    ...se vesele informuje ještě než přinesou jakékoli konkrétní výsledky: http://www.ct24.cz/doprava/auto-moto/98529-zlodeji-benzinu-v-budoucnu-vubec-nenatankuji/