ODS a ČSSD směřují do opozičních lavic

Josef Šlerka

Průzkum, jenž ukázal oblíbenost TOP 09 u voličů, by měl být upozorněním nejen pro ODS, avšak také pro sociální demokracii. Té zase mohou konkurovat Věci veřejné.

Krátce po volbách sice ODS mohla otevírat šampaňské, ale dnes je více než jasné, že skutečným vítězem voleb je TOP 09. Poslední výzkum agentury SANEP dokonce říká, že by dnes Kalousek porazil Nečase a Sobotku. Není se co divit, protože Petr Nečas působí čím dál více jako slušný, avšak poněkud neschopný politik. Navíc ODS se stále nezbavila snahy vypadat jako strana přijatelná pro všechny a přenechala klíčová ministerstva reformy své konkurenci v bláhové naději, že ji to poškodí. Naopak, ochota přebrat odpovědnost za nepopulární kroky mezi pravicovými volič TOP 09 ještě více posílí.

Kdo by si myslel, že z toho vývoje se může radovat ČSSD, hluboce se mýlí. Stínová vláda socialistů vypadá jako špatný vtip. Podle agentury STEM považovalo 57 procent voličů za důležité pro svou volbu zabránit Jiřímu Paroubkovi v návratu do premiérského křesla. Jmenovat do stínové vlády jeho hlavní střelce Ratha, Urbana a Jandáka byla politická hloupost, která bude stranu stahovat dál ke dnu. O souboji mladých, ale přeci jen dinosaurů Sobotky a Haška ani nemluvě. Stratégové socialistů by měli pozorně sledovat osud ODS a TOP 09, něco podobného jim totiž hrozí v případě Věcí Veřejných. Tato strana řadou svých bodů v programu oslovuje spíše levicového voliče a bude v tom jistě pokračovat, protože v pravé části politického trhu je už poptávka a nabídka poměrně vyvážena. Zato nalevo od středu stačí jen sbírat.

Na podzim proběhnou komunální volby, důležitý test úspěšnosti politiky. Vsadím se, že po nich minimálně v jednom velkém městě zasednou v opozičních lavicích jak občanští, tak sociální demokraté (Praha?). A kdoví, možná, že po příštích volbách bude premiér Kalousek podepisovat koaliční smlouvu s Radkem Johnem... Těšíte se?

    Diskuse
    July 22, 2010 v 12.45
    SANEPu nevěřím
    Přiznám se, že metodologii a vůbec zaměření této firmy nemám důvod věřit. Dost mě děsí, že média - nevím proč - je tak nekriticky přebírají.

    A jinak, já se těším na ten podzim, není nic lepšího než se pokoušet někomu ze západních kolegů vysvětlovat, co se to u nás děje.
    SH
    July 22, 2010 v 17.22
    Popularita politiků
    Je dlouhodobým jevem průzkumů popularity našich politiků, že nejpopulárnějšími jsou nově nainstalovaní politici, kteří zatím jenom řečnili. Jakmile ale začnou konat, jejich popularita klesá rychleji, či pomaleji, ale zato trvale.