Ruský prorežimní režisér dostane ocenění v Karlových Varech

Ivo Bystřičan

V pátek 2. července začíná 45. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jeho hlavním hostem bude ruský režisér Nikita Michalkov, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Nikita Michalkov bude předním hostem letošních Varů a uvede zde svůj film Unaveni sluncem 2, druhý díl svého velkého ruského dramatu. Letos už stihl rozpoutat silné vášně na festivalu v Cannes, kde tento film rovněž uvedl. Rozezlení ruští filmaři na místě proti slavnému režisérovi sepsali petici. Byli šokováni poctou umělci, kterého v Rusku považují za loajálního k režimu a za aparátčíka. Je také blízkým přítelem Vladimira Putina, a navíc ještě poslancem. Ve svém protestu poukázali i na to, že Michalkov svými nákladnými filmy stimuluje ruský nacionalismus.

Nikita Michalkov na festivalu rovněž převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Stejnou cenu dostane i režisér Juraj Herz.

Kromě Michalkova bude v Karlových Varech mezi význačnými jmény méně kontroverzní osobnost, režisér Scott Cooper, jenž se proslavil oscarovým filmem Crazy Heart. Právě jeho dnes prezident MFF Jiří Bartoška potvrdil jako dalšího hvězdného hosta filmové přehlídky, který svůj snímek osobně uvede. Jistá je i účast britského filmového a divadelního herce Judea Lawa, jenž převezme cenu prezidenta festivalu.

Mezinárodní filmový festival, který se těší světové prestiži, se koná od 2. do 10. července. Umělecká ředitelka Eva Zaoralová zmínila, že z českých filmů se v hlavní soutěži objeví úspěšná novinka režiséra Jana Svěráka Kuky se vrací a také debutový snímek Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle, který se u české kritiky setkal s rozporuplným přijetím. Do soutěže dokumentů nad třicet minut byl vybrán snímek Heleny Třeštíkové Katka, jenž zaznamenal vysokou návštěvnost v českých kinech.

Mezi festivalové filmy se podařilo dostat i dalším českým snímkům. V soutěžní sekci Na východ od Západu uvede Jitka Rudolfová svůj celovečerní hraný debut Zoufalci. Soutěžní sekce Fórum nezávislých bude promítat nízkorozpočtový a rovněž debutový snímek Dvojka Jaroslava Fuita.

V hlavní festivalové soutěži se objeví polský snímek Matka Tereza od koček a francouzský film Sladké zlo. Španělsko bude reprezentovat film Moskytiéra, v němž jednu z postav ztvárnila herečka Geraldine Chaplinová. Festival nabídne i drama z frankofonní části Kanady, film Truchlení pro Annu. Absolvent pražské FAMU Rajko Grlić uvede svůj snímek Zůstane to mezi námi.

Festivalové projekce budou letos opět probíhat ve dvanácti kinosálech včetně nafukovacího kina. Od loňska tak žádný nový nepřibyl ani přesto, že se dosud festival potýkal se značnými kapacitními problémy. Ty tak lze očekávat i letos, stejně jako tradiční dlouhé fronty na vstupenky. Podle prezidenta MFF Jiřího Bartošky činí letošní rozpočet přibližně 135 milionů korun.

    Diskuse
    July 1, 2010 v 16.18
    Lze být kritický k ruské vládě, jejímu programu, konkrétním politikům, ale o současném ruském státě je nemístné mluvit jako o "režimu" a o režisérovi, který sympatizuje s vládou jako o "aparátčíkovi." Citovaná kritika je impotentní. Není to žádný argument. Pokud jsou po ruce např. nějaké námitky k umělecké úrovni díla, sem s nimi. Pokud Michalkov hlásá nějaké nehumánní ideje, hrr na ně. Ale plácání o "režimu" a l "aparátčících" už je značně vyčpělým typem pseudopolitické polemiky.
    JG
    July 1, 2010 v 19.59
    Velikášství autora nemůže zničit dílo
    Michalkov není bohužel první velký umělec, který podlehl iluzi, že rozumí politice. Od té doby jsou jeho filmy čím dál horší. Cenu ovšem dostane za Oči černé nebo Oblomova, nikoli za své pomíjivé funkcionaření. A doporučuji přečíst si třeba Solženicynovo Rusko v troskách, jaká byla před Putinem skvělá demokracie.
    P.S. Co kdyby někde odmítli dát cenu Petru Zelenkovi s odůvodněním, že je pohůnek Klausova režimu a jeho filmy vyvolávají mezigenerační konflikty?