Janota navrhl daň z pojistného, koalice váhá

ČTK

Ministerstvo financí přišlo s dalším návrhem na úspory peněz pro státní rozpočet. Zavedení daně z pojistného by pravděpodobně znamenalo zvýšení cen pojištění. Pravicové koalici se ale Janotův návrh příliš nezdá.

Ministr financí Eduard Janota navrhl podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) vznikající vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) zavedení daně z vybraného pojistného. Důvodem je snaha zaplnit díry ve státní kase. Různé pojistky by tak mohly zdražit až o dvacet procent.

„Na ministerstvu financí vznikl materiál s vějířem možností, jak snížit deficit. Jednou z nich je i zavedení daně z pojistného, která je v Evropě obvyklá," řekl ředitel pro daně ministerstva financí Martin Jareš. Jeho odbor nyní zpracovává podrobnosti návrhu.

Ministerstvo nyní uvažuje o tom, že by se daň pohybovala v rozmezí pět až dvacet procent. Daň by platily pojišťovny, ale je pravděpodobné, že by ji promítly do cen pojistek. „Jediným důsledkem, který lze v takovém případě předvídat, je to, že klienti pojišťoven by vedle dnešních plateb za služby pojišťoven platili ještě navíc onu daň," řekl Josef Keller z České asociace pojišťoven.

Ekonomičtí experti vyjednávající o vládě ODS, TOP 09 a VV se podle MfD zatím stavějí k zavedení nové daně zdrženlivě, dosud o ní prý nedebatovali. „Pro napjatý rozpočet je to lákavé, zatím říkám měkké ne, protože se to nemůže promítnout do ničeho jiného než do ceny pojišťovacích služeb," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Kamila Jankovského z VV se bude úvaha o nové dani odvíjet od toho, jak bude vycházet rozpočet.

Daň z pojistného se vybírá například v Rakousku, kde činí jedenáct procent s několika výjimkami — třeba na životní pojistku jsou to jen čtyři procenta a na pojištění zdraví jedno procento.

    Diskuse
    KL
    June 22, 2010 v 17.43
    Škoda, že se pan Janota nenechal inspirovat u sousedů transakční daní z finančních operací
    Ano, máme ještě o něco levnější pojistky než naši sousedé, jejich platy a naše platy nejsou srovnatelné přesto, že již dosahujeme zhruba 70 % HDP na hlavu (minimální mzda tam 1000 Euro, v ČR 310 Euro). Tak se v duchu současné neoliberální rétoriky nestane nic, jenom se zase zdraží pojistné a proběhne další přerozdělení zespodu směrem ke státním rozpočtům.
    Škoda, že se pan Janota nenechal inspirovat také již dlouho navrhovanou a politickým spektrem napříč akceptovanou daní z finančních transakcí, která by postihovala všechny bankovní převody kromě plateb za zboží a služby, zejména však spekulativní převody. Převedeš na své dítě dům, zaplatíš daň z převodu nemovitosti, převedeš-li miliardu na devizový obchod či swapovou operaci, nemusíš platit nic... Koneckonců šéf pana Janoty jako správný bojovník po boku evropského velikána Berlusconiho zvedl pěst v Bruselu na obranu bankovního "průmyslu". Bankovní daň? Prostě jsme kabrňáci, však ono se nějaké to pěkné místečko v bance bude pro končího pana premiéra jistě hodit ! Jakápak nová finanční architektura, paní Merkelová! Na nás, Čechy, si nepřijdete!