Deset kliků, než kliknete

Jan Šícha

Rodící se podoba přímé demokracie v ČR připomíná pokus vyrobit šidítko nebo rovnou kouřovou clonu.

Volební agentura Věci veřejné je asi nejproblematičtějším článkem vznikající koalice. Přišla s řadou inovací místního politického provozu, a její rukopis je znát od prvních dnů vyjednávání o nové vládě. Je načase otevřít mj. pod tlakem VV debatu o přímé demokracii. Z médií jsme se dověděli, že Věci veřejné disponují asi osmnácti tisíci „véčkaři“, kteří hlasují o tom, kam se strana má ubírat ve svém hlasování. Véčkaři prý klikají a tím mají hned třetí vé, totiž vliv.

Když občanky a občané míří k volbám, musí si vyzvednout ze schránky volební lístky, nalistovat ten pro sebe správný, zjistit adresu, kde se volí, dojít za plentu, kroužkovat či nekroužkovat, vložit lístek do obálky a vhodit ho do urny. Při hlasování od počítače netřeba udělat krok, stačí myšoklik. To by se v zájmu demokracie mělo změnit.

Kdo chce hlasovat pomocí kliku, měl by například udělat nejdříve deset kliků, něco dřepů, obejít blok, popřípadě náves. Mohl by si také třeba za dvanáct korun v automatu koupit hlasovací žeton. Automat by mohl přijímat jen korunové mince. Občanstvo by zkrátka mělo ukázat, že pro přímou demokracii je ochotno udělat víc než pohladit myš. I tak je třeba smířit se s tím, že většina rozhodování zůstane těm, které jsme si zvolili.

Hlasovat by se mělo o věcech, které se bezprostředně týkají těch, kdo hlasují. Na lokální úrovni by trocha přímé demokracie mohla zabránit třeba proměně parků v parkoviště. Nejčastějším argumentem proti lidovému rozhodování o zásadnějších věcech bývá trest smrti. V případě, že by se o něm hlasovalo, byl by obnoven, pokud možno s veřejnými popravami. Lehké mrazení z konců cizích viníků v duchu „pověste ho vejš“ asi u lidí patří k druhovým konstantám. Přesto existuje hrací prostor, kde by v politice přímá demokracie přispěla ke zlepšení a oživení poměrů.

Domnívám se, že jakémukoli hlasování o obecnějších otázkách by měla předcházet kvalifikovaná veřejná debata. Není kde ji vést, protože u nás špatně fungují média a žádná forma občanské komunikace je nenahrazuje. Proto lze snahy o přímou demokracii v dnešní ČR posuzovat jako pokusy vyrobit šidítko nebo rovnou kouřovou clonu.

Domnívám se, že lidově hlasovat by se mělo málo a přepečlivě. Pokud jeden z argumentů pro přímou volbu prezidentky nebo prezidenta zněl, že by se neměla opakovat fraška od posledně, je to ryzí drzost. Politická reprezentace kvůli ověřené vlastní neschopnosti přenese problém jinam, namísto aby jej sama řešila. Ještě při tom cynicky předpokládá, že daňoví poplatníci budou mít radost ze svého pseudovlivu a hlasování o figuře z poštovní známky si rádi zaplatí.

Vzdáleně to připomíná lehkost, s jakou jsme si kdysi rozdělili stát. Také bez pokusu o vyšší a poctivější politický scénář. Dělení měla ve volebním programu tenkrát pouze dávno zmizivší ODA, vyjednávala pouze reprezentace ODS a HZDS. Volební výsledek HZDS v právě proběhlých slovenských volbách dává dělení státu pozdní, spíše literární pointu.

Hlasování o tom, zda stát má vyrábět nelicencované základní léky a zlevnit tak zdravotnictví, bych naproti tomu uvítal. Ušetřily by se miliardy, rozhodnutí by bylo závazné. Farmaceutické koncerny, které by nejraději vlastnily nemocnice, podobně jako ropní magnáti benzinové pumpy, by měly menší prostor manipulovat věci, které se dotýkají každého. Jedno zásadní hlasování spojené by mi v jedné volební periodě stačilo. Celý mezivolební čas by se mohl věnovat debatě „o čem nejdůležitějším si rozhodneme příště“.

Jedním z jasných poražených posledních voleb je povědomí o demokracii. Úspěch Věcí veřejných se obvykle vysvětluje penězi a zdatným marketingem. Ve volbách ale uspěla i Suverenita Jany Bobošíkové, přestože není v Parlamentu, totéž se dá říci o Zemanovcích. Co je to populismus a kam až má popřípadě jít přímá demokracie, jsou nepochybně jedny z hlavních otázek nadcházejících let s Koalicí rozpočtové kázně, některými přezdívané koalice Bakalova.

    Diskuse
    V
    June 16, 2010 v 7.52
    Nebezpeční občané
    Článek v sobě obsahuje nebezpečnou logickou chybu. Jestliže je nutné omezit právo občanů rozhodovat o jejich vlastních záležitostech v referendech, pak o to více je nutné jej omezit ve volbách. Podle logiky článku pana Šíchy by totiž mohli zvolit strany prosazující nulové daně, trest smrti apod. Podivné. Jak to, že to ještě neudělali?
    Jinak řečeno, každý argument proti přímé demokracii, je argumentem proti základům demokracie jako takové.
    Také bych doporučil si o přímém rozhodování občanů něco přečíst, než je začneme odsuzovat do role nesvéprávných a nebezpečných individuí, a to např. zde: http://www.blisty.cz/art/34532.html a zde: http://www.valach.info/demokracie-odbornici-a-totalitari-aneb-kdo-ma-vladnout/
    June 17, 2010 v 19.21
    Občané, kupředu vzad !!!
    Sotva se český občan vymotal z totalitní beznaděje,trochu si přičichnul k demokracii,pan Šícha by ho chtěl odstavit zase na slepou kolej.Občane zvolil sis zástupce,kteří za tebe vše vyřeší a ty zalez do hospody a tam si můžeš nadávat,jak chceš.Takhle si to pan Šícha představuje?Aby občan neměl možnost se vyjadřovat ke všem rozhodnutím jeho zástupců,které pověřil,aby občan nemohl zakročit v případě zcestných rozhodnutí svých zástupců.I o tom je přímá resp.polopřímá demokracie.
    Myslím,že i pan Šícha nesouhlasí se spoustou věcí,které ovlivňují chod našeho státu,ale“předplatil si na čtyři roky dopředu“,takže držet ….a krok.
    Toto však nepřeju nikomu,ani panu Šíchovi a věřím,když zabrouzdá na internetu,najde spoustu inspirací,jak může občan přímo ovlivňovat věci veřejné i Věci veřejné a to nejenom klikáním.
    PE
    June 18, 2010 v 9.48
    Jen na okraj...
    Text hovoří o potřebě přímé demokracie i referend samotných. Jen dodává, že klikat je rychlejší než myslet, což je nebezpečné a že není kde vést veřejnou debatu o důležitých otázkách, protože zde nefungují média. Oboje je bezpochyby pravda.
    "Proto lze snahy o přímou demokracii v dnešní ČR posuzovat jako pokusy vyrobit šidítko nebo rovnou kouřovou clonu," píše se dále ve sloupku, a také je to pravda. Základem programu VV nebyla přímá demokracie, ale reglementace chodu co nejvíce oblastí života. Přímá demokracie má přijít na řadu až poté, co bude systém direktivně přestavěn podle představ... někoho, koho jsme si snad i zvolili.
    A proč je důležitá delší diskuse? Třeba abychom věděli, zda se chystáme hlasovat o věcech důležitých či nedůležitých, o řešení příčin či následků, o dojmu z politické strany nebo o jejím programu.
    Dvakrát měř, jednou řež, říkávalo se za starých časů.
    TK
    June 21, 2010 v 7.50
    Křivá demokracie podle Jana Šíchy
    Vážený pane Šícho, přímá demokracie neznamená nutně, že budeme všichni volit z gauče v obýváku. Přímá demokracie může fungovat i s urnami a papírovými volebními lístky. Stejně tak může fungovat elektronicky za pomocí volebních terminálů, které by nahradily urny ve volebních místnostech.

    I kdyby se hlasovalo online, tak většina online volebních systémů počítá s možností hlasujícího kdykoliv během doby hlasování svůj hlas změnit. Takže spíše naopak má volič oproti klasickým papírovým volbám více času si to v hlavě, jak se říká rozležet.

    Co se týče argumentu trestu smrti, tak Švýcarsko trest smrti nemá od roku 1942. Trest smrti vídám často ve státech, kde přímá demokracie není, takže spojovat trest smrti s přímou demokracií je nesmysl.

    Dále píšete, že byste na druhou stranu přímou demokracii, resp. referenda, uvítal jen v určitých otázkách, a proto byste nechal občany jen jednou za čas vybrat jedno referendum. Ono to tak ale funguje, sice nepřímo, již nyní. Jednou za čtyři roky si zvolíme zástupce ze stran, se kterými se málokdo může ztotožnit na 100 %, a tak si vybíráme pro nás zásadní otázky z jejich programu.

    Zřejmě vám nedochází princip zastupitelské demokracie. Volíme si zástupce, aby nás reprezentovali. Zástupce volíme proto, abychom nemuseli každý den rozhodovat o mnoha různých problémech. Protože nás takový volený reprezentant pouze zastupuje, nesmí existovat témata, o kterých mohou rozhodovat jen zástupci a lid ne. Měli bychom mít kdykoliv možnost rozhodovat o všem, o čem může rozhodovat náš zástupce, pokud si to budeme přát.

    Tvrdíte-li, že občané by neměli mít možnost rozhodovat o některých otázkách, o kterých mohou rozhodovat volení zástupci, pak stavíte některé lidi nad druhé, a to už bohužel není demokracie.

    Trošku jsem neporozuměl odstavci o rozdělení Československa. Jestli to měl být argument proti přímé demokracii, tak pokud se nepletu, tak podle veřejného mínění tu secesi většina lidí nevítala. Lid o ní nerozhodl. Nikdo se jej neptal. Otázkou sice je, zda by bylo lepší, kdybychom se nerozdělili, ale i kdybychom rozhodli pro zachování společné republiky, zodpovědnost bychom měli my, lid, a mohli bychom se z toho ponaučit.

    Podle Masaryka demokracie mimo jiné vyžaduje trvalý vývoj, zdokonalování a iniciativu ve všech oblastech veřejného života. A já tvrdím, že zdokonalovat se nemůžeme, dokud nebudeme mít možnost se do rozhodování více zapojit a nést za něj přímou zodpovědnost.

    Na závěr mého komentáře bych chtěl upozornit pana Šíchu na existenci internetu jako média. Vyrůstá nová generace, která tráví na internetu zásadně více času než u televize nebo rádia. Každý má na internetu možnost konfrontovat názory jiných. Tento můj příspěvek je toho důkazem.

    (http://tomas.klapka.cz/blog/2010/06/kriva-demokracie-podle-jana-sichy/)
    June 21, 2010 v 8.55
    ad TK
    Ve většině bodů souhlasím; pan Šícha rozhodně neměl při psaní šťastný den.

    Chtěl bych ovšem pana Klapku, správce databází, upozornit na existenci plutokracie a mediokracie pod závojem toho, čemu se říká demokracie.

    Za sebe nepovažuji čas strávený na internetu za lidsky srovnatelný s časem stráveným v hospodě. Tam se totiž nekonfrontují „názory“, ale lidé. Nezřídka i lidé různých generací. (Média i jiné kartářky tam hrají nanejvýš podružnou roli.)