Slovenské volby: Smer zvítězil, vládu však nesestaví

Saša Uhlová

Podle prvních předběžných výsledků zvítězil Ficův Smer, vládu však sestaví pravděpodobně pravice. Uspěly i obě maďarské strany.

První odhady mluví o tom, že ve volbách do Národní rady nejvíce hlasů získal Ficův Smer, který měl obdržet zhruba 28 procent hlasů. Na druhé příčce by se mohla umístit Slovenská demokratická a křesťanská unie.

Do parlamentu se asi nedostala Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara. Podle odhadu získala jen 4,7 procent hlasů, a zůstala tak těsně pod pětiprocentní hranicí, jejíž překročení je podmínkou pro vstup do Národní rady.

Z pravicových stran by se do parlamentu dostala Strana maďarské koalice (5,8 %), Most - Híd (8,2 %), KDH (9,9 %), Sulíkova SaS (12,4 %) a SDKÚ (15,8 %). I bez Strany maďarské koalice by měly pravicové strany pohodlnou většinu v parlamentu. A se SMK by dokonce mohla mít pravice ústavní většinu.

Robert Fico, když dorazil po vyhlášení prvních předběžných výsledků do volebního štábu své strany, prohlásil: „Až budou zveřejněné oficiální výsledky, uspořádáme tiskovou konferenci a oznámíme, jestli půjdeme do opozice, nebo vyzkoušíme jiné možnosti." Připustil tak možnost, že by jeho strana zůstala v následujícím volebním období v opozici.

    Diskuse
    June 12, 2010 v 23.59
    Domnívám se, že název článku (zprávy) je příliš rychlým odhadem. Nikde přece není napsáno, že Smer může vytvořit koalici jen s těmi stranami, se kterými ji z nouze tvořil v minulém volebním období. Neúspěšní mečiarovci a slovenští nacionalisté, to byly strany velmi nekompatibilní se sociálně demokratickým programem. Nic přece nebrání, aby se Smer snažil o koalici s úspěšnými středovými stranami a aby vznikla koalice na novém půdorysu.
    June 13, 2010 v 0.04
    Uvidíme
    Obavám se však, že čas dá za pravdu mně. Uznávám však, že titulek vypovídá o mém defétismu.
    June 13, 2010 v 7.48
    výsledek
    Podle neoficiálních výsledků sčítání se SMK do parlamentu nedostala. Zajímavé je, že i s 5,07 % hlasů dostane SNS 9 mandátů ze 150 - což vypovídá o tom, že poměrný volební systém je spravedlivější.
    LJ
    June 13, 2010 v 11.00
    Defétismus
    V této věci jsem také defétistou, byť bych to asi do titulku nezvěčňoval. Jedinou ze zvolených středopravicových stran, která by teoreticky mohla lavírovat, je KDH. Nějakých 77 mandátů by ale byla tuze nestabilní většina.
    Robert Fico na Slovensku dojel na špatné rozhodnutí z roku 2006. Slotovy nacionalisty a Mečiarovy populisty brát do vlády rozhodně neměl. Dnes jedni mají jen 5%, druzí jsou z parlamentu venku (spolu s koncem SMK dobré zprávy z voleb) a Ficovi zbyly oči pro pláč. Patrně i na Slovensku přichází čas změny směřování a stylu demokratické levice...
    Jinak souhlasím, že na volební systém má Slovensko štěstí...