Potravinářská komora: jezte ekologicky a regionálně

Jan Miessler

Stát a kraje utratí miliony na propagaci lokálních potravin. Projekt Potravinářské komory má zdůrazňovat také ekologický aspekt kupování jídla, které necestovalo přes půl planety.

Evropská unie sice neumožňuje státní podporu domácím výrobcům, regionální podpora je ale v pořádku. Potravinářská komora ve spolupráci s kraji, ministerstvem zemědělství a Agrární komorou proto od příštího roku rozjede projekt, který označí místní produkty nápisem „regionální potravina“ a nabídne je v obchodech ve speciálních „regionálních koutcích“. Akce by měla vyjít na několik milionů korun.

„Spotřebovat zboží co nejblíže místu, kde se vyrobí, znamená také zásadně snižovat energetické náklady na jeho přepravu, šetřit životní prostředí,“ připomněl jihomoravský hejtman a šéf asociace krajů Michal Hašek. Dotkl se tím stavu, kdy potraviny dovážené přes půl planety jsou často levnější než stejné potraviny vypěstované v regionu, protože v jejich ceně nejsou zahrnuty všechny náklady za dopravu. Častou praxí obchodních řetězců je také převážet potraviny v kamionech z jednoho konce republiky na druhý, takže jídlo od místního výrobce do místní pobočky řetězce může putovat oklikou přes stovky kilometrů vzdálený centrální sklad.

Další informace:

Ihned.cz Stát vyzve své občany, aby kupovali místní potraviny