Volím levici, říkají filosof, básnířka, ředitel univerzity i režisér

Anna Voňavková

Opakovaně je nám předkládáno jako samozřejmé, že levici volí blíže nespecifikovaná společenská spodina, póvl, lůzři a povaleči. Osobnosti a lidé úspěšní, že prý volí vpravo. Proč volí levici ti, jichž jsme se zeptali?

Budu volit sociální demokracii. Ne že bych ji považoval za výlupek všech ctností, předsedu sice považuju za trochu namyšleného, ale volit ji budu.

Nebudu volit socany jako „menší zlo“, nýbrž jako nedokonalé, leč větší dobro. Sdílím myšlenku, která je vede. Znamená soužití ve svobodě, spravedlnosti a solidaritě — či poněkud archaicky, ve volnosti rovnoprávných občanů, ve vzájemné úctě k potřebám všech a ve vzájemné dobré vůli.

Budu volit ČSSD, Špidlu, Bublana a Paroubka.

V minulých volbách jsem volila zelené. V těchto volbách však budu volit sociální demokracii. Za nejdůležitější pro své rozhodnutí považuji program a zásadní filosofická východiska a určitou míru naděje, že vítězství sociální demokracie povede ke vzniku sociální a politicky liberální vlády se zaměřením, alespoň částečně, na ochranu lidských práv a životního prostředí.

Mé přihlášení k levici je přirozeným výhonkem mé nejhlubší víry ve svět, v němž je možná bazální důvěra, svět lidí vědomých si odpovědnosti za stav společně užívaného zázraku, kteří ve svém sousedovi vidí nejen potenciálního soka či vyžírku, ale také svého druha; světa, který je nejen užíván, ale také ctěn, opečováván a je mu nasloucháno; a lidského potenciálu, který žije nejen z osobního zisku a vítězství nad druhým, ale také z radostného pocitu obecného užitku své práce a rozumných mezilidských vztahů.

K levici se hlásím i proto, že pokusy o demontáž sociálního státu vidím jednoznačně jako regresi, ať jsou odůvodňovány jakkoliv. Navíc dílo sociálního státu není dokonáno. Nejenže je nutné jeho vymoženosti bránit před náporem teorií „neviditelné ruky trhu“ a náboženství ekonomického Růstu, který si údajně vyžaduje umenšování role státu, ale také před náporem globalizace. Navíc je zapotřebí pevně integrovat toto dílo s myšlenkami ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje.

Jaroslav Šabata, filosof, psycholog, politolog a mluvčí Charty 77

Nebudu proto spekulovat o tom, jak volby dopadnou, ale jaký výsledek by se mému levicovému ledví zamlouval. Jsem zkrátka přesvědčen, že Česká republika se musí propracovat ke stabilní vládě levého středu.

Bude-li se dokreslovat, uzavírat a posilovat vrstva privilegovaných a bude-li většina obyvatel strhávána malstrómem globální krize nezadržitelně sociálně ke dnu, propadneme se do politické katastrofy, ač si to snad skoro nikdo nepřeje. Přestanou-li být pracovníci zároveň svobodnými občany a ekonomickými nevolníky a prosadí-li se reálná jejich účast na rozhodování o vlastní práci, stane se zárodečná demokracie reálnou demokracií.

    Diskuse
    May 25, 2010 v 13.29
    Volím pravici
    Volím pravici, protože považuji svobodu, spravedlnosti a solidaritu za hodnoty, které by neměl zajišťovat pouze stát, ale i jeho občané.

    Volím pravici, protože lidská práva mají sloužit k ochraně člověka a ne jeho omezování.

    Volím pravici, protože životní prostředí chci chránit a ne mu poroučet.

    Volím pravici, protože idea sociálního státu může být uplatňována pouze za cenu dluhů.

    Volím pravici, protože věřím, že je zapotřebí odpovědná levicová opozice, která pomůže rozvoji demokracie.
    May 25, 2010 v 14.50
    Volím levici, protože my občané si tvoříme stát a jeho (a nejen jeho) prostřednictvím si zajišťujeme svobodu, spravedlnost a solidaritu.

    Volím levici, protože se držím zásady, že má svoboda je omezena svobodou druhého.

    Volím levici protože chci chránit přírodu před agresí nespoutané kapitalistické ekonomiky.

    Volím levici, protože sociální stát podporuje spotřebu a tím rozvíjí ekonomiku a pomáhá překonávat krizi.

    Solidní pravicová opozice, pokud nebude upadat do své tradiční imperiální agresivní politiky, do svého tradičního nacionalismu, autoritářství a elitářství, pokud to bude pravicová opozice liberální, mne bude těšit a věřím, že nás dvou kritikou ochrání od jednostranností. :-)
    DR
    May 25, 2010 v 17.21
    Vzhledem k tomu, že oba říkáte, že volíte nikoli fandíte, zajímalo by mě velmi jakou pravicovou stranu, která chce chránit životní prostředí volí pan Luštinec a kterou levicovou stranu, která chce bránit přírodu před agresi nespoutané ekonomiky, volí pan Štampach. Já zde vidím pouze levicové i pravicové strany, které shodným hlasem horují za likvidaci Horního Jiřetína, které jdou nevídaně na ruku ČEZu, podporují jeho uhelné elektrárny i emisní povolenky, prosazují nesmyslné dálnice unikátními přírodními oblastmi, namísto recyklace lobují za spalovny a tak dále. Možná mi však nějaká ze stran unikla...
    ZB
    May 25, 2010 v 20.55
    Je to jasné!
    Oba budou volit Zelené, jen se to stydí v tomto periodiku jasně napsat! :-)
    DR
    May 25, 2010 v 22.24
    :))) Krásně jste to rozsekl, pane Bárto!
    May 25, 2010 v 22.48
    Kdo a jak o emisních povolenkách a "dárku" pro ČEZ v hodnotě 70 miliard se můžete dočíst zde: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/poslanci-prehlasovali-klause-vyssi-materska-bude_169379.html
    May 26, 2010 v 0.26
    zkušenost s vlastním svědomím
    Líbí se mi přímočarost, s jakou pan Luštinec pojmenovává reálný stav věcí: "volím pravici = volím Zelené". Jako zelený volič právě proto Zelené v tuto chvíli volit nemůžu a nebudu. Přesto bych si přál, aby nakonec v parlamentu byli, ve výsledku nejlépe ve středolevé koalici se sociálními a křesťanskými demokraty - jedinou skutečně středovou solidní stranou české politiky. Jeví se mi, že na rozdíl od koalice napravo by se jednotlivé subjekty takového podniku dokázaly vzájemně dovést k tomu nejlepšímu, co nabízí potenciály jejich programů. V minulých volbách jsem ve stejném dilematu nakonec volil sociální demokraty, i nyní do poslední chvíle zůstanu v kategeorii "nerozhodnutý volič"...
    May 26, 2010 v 7.46
    Volím pravici.
    Volím pravici, volím podporu snahy pracujících, volím motivaci k práci a spravedlivé přerozdělování skutečně sociálně potřebným lidem (nemocným a důchodcům). Volím záruku svobody a demokracie.

    Odmítám levicové snahy zvyšovat daně pracujícím na podporu lidem nepotřebným, kteří pracovat mohou, ale nechtějí (mnozí kalkulují a vypočítávají, jak nepracovat a mít nárok na dávky). Odmítám nevýchovné heslo (demotivující mladou generaci na tvorbě hodnot) "Čím více se budeš snažit, tím více ti sebereme a čím více se budeš vyhýbat práci, tím více od státu a z daní druhých dostaneš". Odmítám a obávám se návratu totality po spojení levicových stran, posledních svobodných voleb atd., pokud by přesáhly levicové strany 101 mandátů ve sněmovně.

    Budu volit pravici, tvorbu hodnot k blahu obyvatel pracujících i sociálně potřebných (z většího koláče lze dávat potřebným více), budu volit svobodu a demokracii, dobro naší země a občanů.
    May 26, 2010 v 9.04
    Svým příspěvek jsem chtěl především upozornit, že podobná prohlášení většinou srovnávají nesrovnatelné - ideál levice s nepovedenou praxí pravice a také na fakt, že například na pojem svoboda si nemůže dělat nárok pouze levice nebo pravice.
    Dobrý den, samozřejmě, že při psaní své úvahy jsem také narazila na teoretický rozpor mezi individuální odpovědností a svobodou ( k níž teoreticky tenduje víc pravice) a společným rozhodováním, které jedince spíš omezuje. V jiném reálném rozdělení sil bych možná tendovala víc k liberálnímu středu, ale
    - aby lidská práva mohla sloužit k ochraně člověka, musí je někdo brát vážně, což se zatím neděje, tudíž je rozumné na ně dát co nejsilnější akcent.
    Poroučet životnímu prostředí je něco, co děláme nyní a nemyslím si, že je to aktivita pravice. Krom toho platí stejné jako v bodě prvním tzn. až budou lidská práva a ochrana životního prostředí součástí naší každodenní politiky, určitě budu tendovat k tomu, abych založila svůj vztah k nim na volnější bázi, zatím jsme však v situaci, že je třeba je vykopat z hloubky mnoha mil pod zemským povrchem, kam byly pečlivě uschovány, aby nás příliš neotravovaly. Jestli to chcete dělat opatrně, abyste sám sebe neomezil, přeji vám, abyste svou opatrnost přežil.
    Co se týká dluhů, je zvláštní jak člověk má selektivní nejen paměť, ale viditelně i uši a oči. Dokonce i Hospodářské noviny nám nedávno spočítaly, že dluh hrozí z obou stran zhruba stejný, kde tedy tento argument berete?
    Omlouvám se za chybu - nemyslím si, že je to aktivita levice.
    May 26, 2010 v 14.19
    Ten rozpor vychází z nemožnosti jasně definovat svobodu a určit tak její jednoznačné hranice - nefungují obecná řešení.

    Máte pravdu, že otázky lidských práv a životního prostředí nejsou brány vážně, ale nevím jestli to vyřeší jenom levice nebo pravice.. Bylo by asi nejlepší bavit se nad konkrétními otázkami. Já měl svým prvním příspěvkem na mysli například tzv. "antidiskriminační" zákon a využívání biopaliv (řepky).

    Samozřejmě, že analýzu HN jsem zaregistroval. Pokud se na ni podíváte podrobně, tak zjistíte, že strany k tomuto výsledku dochází úplně jinými prostředky. Dovolím si přirovnání ke sportu - jedna chce používat anabolika a druhá chce běhat a chodit do posilovny. Co je z dlouhodobého hlediska výhodnější?
    Navíc mezi úsporami TOP09 a ČSSD je rozdíl 35 miliard. Nemluvě o rozdílu 50 miliard v úsporách případné koalice pravicových, nebo 50 miliardového zadlužení koalice levicových stran.
    May 26, 2010 v 14.31
    Pro pana Štampacha
    Jenom několik otázek:

    Volím levici, protože se držím zásady, že má svoboda je omezena svobodou druhého. - Do jaké míry je omezena?

    Volím levici protože chci chránit přírodu před agresí nespoutané kapitalistické ekonomiky. - Copak socialistická ekonomika se chová líp? Nebo jste taky konzervativcem?

    Volím levici, protože sociální stát podporuje spotřebu a tím rozvíjí ekonomiku a pomáhá překonávat krizi. - Není to v rozporu s bojem proti "náboženství růstu"?
    Ano, obecná řešení nefungují; právě proto je dobré se netvářít, že ji máme v hrsti, neboť za našimi zády uletí ze střechy. To je další z možných argumentů, neboť jestli mám ze zdejší pravice nějaký pocit, tak je to právě to, že svobody má, s prominutím, plnou hubu, ale z reálného života jaksi mizí nebo je na svobodu podivuhodně selektivní. Za sebe mohu říci, že levici volím osobně možná v menší míře z touhy po pospolitosti než z obavy o osobní svobodu jednotlivce. Paradoxem dějin je, že někdy se pojmy minou a protichůdně vymění se svými obsahy. Svobodu určitě nezajistí stát, ale zajímalo by mne, kde se stát konstituuje mimo své občany?
    Jen drobný dodatek, který tak trochu situuji vašemu věku - Czechtech jsem neodpustila dodnes. Nic není černobílé.
    May 28, 2010 v 23.30
    Svoboda je možnost, to ale neznamená, že v ní nelze zvolit špatná varianta. A hlavně mi přijde, že v některých oblastech je to pohyb na jiné než pravolevé ose. (Například pojem demokracie se podle mě také nachází na jiné ose.) Máte-li na mysli něco konkrétního, budu rád, když se o tom zmíníte.

    Máte na mysli policejní zásah na Czechteku?
    + Další komentáře