Černoši v Černobylu

Jan Kuliš

Vyrobit článek na základě jednoho nevýznamného příspěvku na sociální síti nebývá moudré. Ještě méně je moudré přebírat obsah z dezinformačních webů. Redakci Aktuálně.cz se nyní povedlo obojí najednou.

„Proč v Černobylu nehrají černoši? stěžuje si scenáristka. Lidé ji ostře zkritizovali,“ tak zní titulek jednoho z úterních článků Aktuálně.cz k velmi populárnímu seriálu Černobyl z produkce televize HBO. Asi bychom čekali, že jde o nějakou světově proslulou scenáristku, když už o ní noviny píší, a že článek bude mít skutečně nějakou zpravodajskou hodnotu. Jenže marně.

Celý článek je postaven na tweetu britské scenáristky Karly Marie Sweet. Ta na sociální síť napsala, že možnost podílet se na oblíbené minisérii Černobyl mohli dostat i nebělošští herci, když se britská produkce stejně nerozhodla pro realistické ztvárnění v podobě postav mluvících ukrajinsky, nebo případně aspoň s ukrajinským přízvukem. Odpovědí, že obsadit černošské herce do dramatu o černobylské havárii by byla úplná hloupost, dostala nespočet.

Jen o den dřív se shodná zpráva objevila na dezinformačním portálu RT financovaném ruskou vládou. Koláž Jan Kuliš

Na Twitteru ji nyní sleduje kolem 1300 lidí. Na české poměry, do nichž popularita Twitteru vlastně nikdy nedorazila, to nemusí být úplně špatné číslo. Z hlediska britského prostředí však jde o marginální počet sledujících a ani v nedigitálním světě není scenáristka nijak zvláště známá. Vystavět tedy článek na základě jednoho jejího příspěvku na sociální síti začíná vypadat celkem bizarně. Ale to ještě není všechno.

Ještě zajímavější je, odkud redakce Aktuálně.cz článek opsala. Jen o den dříve se objevila shodná zpráva na dezinformačním portálu RT (dříve Russia Today) financovaném ruskou vládou a texty se nápadně podobají i ve své stylistice. Stejná informace se v úterý rozšířila mimo jiné i na český Sputnik, bulvární Expres.cz a věnoval se jí také přední neonacistický web Daily Stormer.

Tím se vyjasnilo, odkud vítr vane. Aktuálně.cz se propůjčilo propagandě, která útočí na multikulturalismus, „zmatené levičáky“ a obecně na cokoliv progresivního. V tom dezinformační scéna tvoří společně koalici, v níž se druží všichni od Steva Bannona a fanoušků Donalda Trumpa přes Tomia Okamuru až k putinovské mediální delegaci. Falešný narativ článku, nad kterým si řada lidí řekne, že „tohle už ti neomarxisti vážně přehánějí“, do toho jasně zapadá. Zvláštní také je, že článek Aktuálně.cz vyšel bez jména autora.

Na podobné články můžeme na internetu narazit celkem často, byť jen málokdy doputují i do seriózních médií. Z marginální nešikovné reakce udělat rádoby zpravodajskou informaci, která se tím snaží ukázat mnohem širší obrázek o zmatených aktivistech, jde snadno. Ale žurnalistika je jinde.

    Diskuse
    JN
    June 5, 2019 v 12.14
    Na nejmenovaném dezinformačním portálu se také objevila zpráva,
    že divadelní dramatizace románu H. Sienkiewicze "Pouští a pralesem" nakonec zkrachovala na stížnostech aktivistů ohledně rasové diskriminace.

    Režisér se beztak nerozhodl pro realistické ztvárnění, takže postavu Kaliho měl hrát Inuit. Bělošký herec, začerněný pro potřeby představení uhlem, se však role "Kaliho" za nic na světě nechtěl vzdát a prohlásil, že přece máme svobodu a on se tedy klidně může svobodně rozhodnout být třeba Eskymákem.

    Případ byl u Ústavního soudu přidělen soudcům Kateřině Šimáčkové a Vojtěchu Šimíčkovi.

    JP
    June 5, 2019 v 14.05
    Tak takove zpravy asi zivoty normalnich lidi neovlivnuji...
    JN
    June 5, 2019 v 15.41
    Možná bychom se divili, že ovlivňují.
    Identitáři liberální levice přece prosazují svobodnou volbu identity jakožto (lidské?) právo... Chcete-li být třeba Vietnamcem nebo Eskymákem, tak jím prostě jste a společnost je vaši nově zvolenou identitu údajně povinna respektovat. Takže myslím, že ani s černochy v Černobylu by neměl být žádný problém. Budou-li nějaké stížnosti, člověk si prostě "svobodně" zvolí požadovanou identitu a je po problému. Možná to někomu může připadat jak v blázinci, ale ve skutečnosti jde o levicový liberalismus.
    JP
    June 5, 2019 v 16.30
    Tak taky nevim jak to tennkrat v Chernobylu bylo, mozna se tam ale par cernochu v ramci socialisticke vypomoci vyskytovalo. Predtim byla pravda ba jedne strane a ted je na strane druhe.
    JN
    June 5, 2019 v 18.07
    "Předtím byla pravda na jedné straně a teď je na straně druhé"
    Člověk by se neměl přetahovat o pravdu (o to, aby ji vlastnil), ale měl by se sám dát na stranu pravdy, pravdě k dispozici.
    June 9, 2019 v 12.04
    Doupě neomarxismu
    Česko je doupě neomarxismu. V Brně nechali Babičku Boženy Němcové představovat na jevišti mužem a v Praze mají černou matku boží.