Nošovice: stávka proti práci zadarmo a šikaně na pracovišti

Jan Miessler

Střet kultur, nebo jenom střet kapitálu a práce? Korejské manažery stávka českých zaměstnanců překvapila, neplacené přesčasy už ale v ČR nepřekvapí nikoho.

Někteří pracovníci automobilky Hyundai v Nošovicích ve středu odpoledne stávkovali. Vadí jim neproplácení přesčasů, šikana na pracovišti a porušování pracovního zákoníku. Mluvčí firmy Petr Vaněk neplacenou práci přesčas popírá a tvrdí, že přesčasy dělají pouze šestnáct hodin měsíčně.

Firma nicméně bude se zaměstnanci o přesčasech jednat, a to za asistence odborů. Ty sice stávku neorganizovaly, ale zaměstnance chápou. „Vedení Hyundai dlouhodobě míchá třaskavou směs, dlouhodobě opomíjí problémy. Reakce zaměstnanců je pochopitelná a firma by měla začít jednat, jak celý problém řešit,“ citovalo Aktuálně.cz šéfa nošovických odborářů Josefa Středulu. Situací v Nošovicích se možná bude zabývat také pracovní inspektorát v Ostravě, který však zatím podle svých slov žádný podnět od zaměstnanců neeviduje.

K tomu, aby si je vyslechli, museli zaměstnanci manažery přesvědčovat. Zaměstnancům se obecně nelíbí nezájem vedení a poukazují na paradox: zatímco na mzdách se šetří „kvůli krizi“, ve skutečnosti jsou třeba přesčasy, aby se uspokojila poptávka po nošovických automobilech.

V Nošovické automobilce pracuje asi 2000 zaměstnanců a její současná výrobní kapacita je 200 tisíc vozů ročně. Proti její výstavbě v minulých letech protestovali ekologické organizace; o poměrech uvnitř automobilky natáčí dokument spoluator Českého snu Vít Klusák, kterého ovšem při natáčení z továrny vyhodili.

Další informace:

Aktuálně.cz Divoká stávka v Nošovicích, Hyundai neplatí přesčasy

Ihned.cz Zaměstnanci Hyundai v Nošovicích stávkovali, vadí jim přesčasy

Lidovky.cz V nošovické Hyundai se poprvé stávkovalo, Korejce to překvapilo

Sedmička Víta Klusáka z Hyundaie vyvedli

    Diskuse
    December 4, 2009 v 10.44
    My pamětníci bychom mohli případně ocenit, že před dvaceti a více léty, někdo řekl, že prezident je vůl, a mohl jít v krajním případě i sedět, zatímco dnes můžeme z plných plic, kdykoli a kdekoli prohlašovat nejen za voly, ale i za zločince, lupiče, podvodníky prezidenty, premiéry, ministry, poslance, senátory a hejtmany. Je to pokrok? No, možná pokrokem je, že sio můžeme ulevit, pokud to někdo potřebuje. Zajímavější by bylo, kdyby to mělo na chod politiky nějaký vliv.

    Ale běda tomu, kdo řekne o svém zaměstnavateli, že ho šikanuje, že ho okrádá i o tu minimální platbu na obnovu pracovní síly. To chce už kus odvahy. Zejména na podnikové úrovni. Když vyhlásí stávku odborová organizace v Praze, nebo ještě lépe rovnou Konfederace odborových svazů, lze se někde v Nošovicích nebo v Golčově Jeníkově odvolat na direktivu z Prahy. Ale když konkrétní pracovníci, dokonce bez odborového pokrytí, řeknou "a dost," je to velká porce občanské odvahy. Je co říci, že je místní odbory aspoň chápou. Možná by ale měly po prozkoumání stát v čele odporu.

    Stávkující hájící své právo na spravedlivou odměnu za práci a důstojné lidské zacházení na pracovišti, to jsou disidenti dneška. Tam je třeba na sebe vzít riziko. Tam reálně hrozí propuštění nebo šikany v práci.