Hamáček ustoupil. Připustil, že se může dočasně ujmout řízení české diplomacie

Jan Gruber

Miloš Zeman nadále odmítá jmenovat europoslance Miroslava Pocheho ministrem zahraničních věcí. Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce s prezidentem přistoupil na jeho návrh, aby se vedení Černínského paláce dočasně ujal on sám.

Předseda ČSSD Jan Hamáček po pátečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že je připraven se dočasně ujmout řízení ministerstva zahraničních věcí, pokud by Zeman odmítl jmenovat šéfem české diplomacie europoslance Miroslava Pocheho. Tuto variantu ještě před samotnou schůzkou v rozhovoru pro Mf Dnes nastínil sám prezident. „Rozhodně to není řešení na tři a půl roku. A rozhodně by nemělo trvat déle, než je nezbytně nutné,“ dodal Hamáček.

„Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace, a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce. Z těchto a jiných důvodů prezident republiky doporučil Miroslavu Pochemu, aby neaspiroval na funkci ministra zahraničních věcí, a aby tak umožnil vznik stabilní vlády s důvěrou Sněmovny,“ uvedl Hrad v tiskové zprávě.

Prezident tak znovu poukázal na Pocheho údajně prouprchlickou politiku a osm let starých rozhovor, ve kterém Poche redaktorům Hospodářských novin přiznal, že dary určené ČSSD rozepisoval na členské příspěvky. „Když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí patnáct procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí,“ vysvětloval Poche, co podniká s vysokými odměnami z městských společností.

Variantu, aby byl Hamáček coby ministr vnitra zároveň pověřen řízením Černínského paláce již během dne odmítl předseda ODS Petr Fiala. „Ministerstvo zahraničí není žádná trafika, kam stačí jednou týdně zajít, pozdravit vratného a podepsat nějaké papíry. Je nepředstavitelné, aby v současné mezinárodní situaci byl takto důležitý resort spravován jen napůl. Nechce se mi věřit, že by nad tím někdo mohl vůbec uvažovat,“ napsal Fiala.

    Diskuse
    Hamáčku, Hamáčku, tys to dopracoval...

    (a Fiala taky nic nepochopil...)

    -------------------------

    Inu připravme se na tuto Zemanovu vládu a ještě na tu příští, kterou bude také sestavovat.
    PK
    June 22, 2018 v 20.05
    Pane Morbicere
    Co přesně Fiala nepochopil?

    Jinak nic ve zlém, ale vaše excelentní prognózy jsou již pověstné. Připomenu jenom tu povolební: "demokratické strany budou stát u Babiše frontu, a předhánět se, kdo s ním půjde do vlády".
    PK
    June 22, 2018 v 20.20
    Jinak je pravda, že země, která nikoho ve světě nezajímá,
    žádného ministra zahraničí nepotřebuje.
    No nevím nevím pane Kolaříku, nevzpomínám si na žádnou takovou prognózu, odkud mě citujete???

    Nepletete si mě třeba s panem Ungerem?
    http://denikreferendum.cz/clanek/26363-babis-nema-mandat-vladnout-ods-ho-muze-ziskat

    Jinak jde o to, že Hamáček pomáhá Zemanovi překopávat smysl Ústavy s její vyváženou kontrolou moci --- od situace, kdy za vládu odpovídá předseda vlády a celá vláda je odpovědná Sněmovně a předseda vlády rozhoduje o jejím složení, protože nese odpovědnost, a prezident poskytuje pouze formální uvádění/vyvádění do/z ministerských funkcí,
    jsme v situaci,
    kdy prezident navrhované ministry může a nemusí na návrh předsedy vlády jmenovat a stává se tedy dalším hráčem,,,,,,,,,,,,,,,,,, což Ústava nepředpokládá.
    PK
    June 22, 2018 v 21.23
    Pane Morbicere
    Pokud jde o pana Ungera, ten byl doslova bez sebe vztekem, když zjistil, že demokratické strany s Babišem odmítají jít do vlády, tak jak slíbily před volbami. Ovšem vy jste mu dost přizvukoval, pane Morbicere.

    A pak jste napsal toto:

    "Já se nejvíc těším, až budou naši slavní demokraté, pro které je Babiš absolutní zlo, zajišťovat, aby se stal českým premiérem a vládla jeho menšinová vláda - protože Okamura a asi ani komunisté ji nepodpoří..."

    A kousek dále toto:

    "zatím se nerýsuje nic jiného, než že představitelé tzv. demokratických stran budou jako jeden muž (aby se nehádali) hlasovat pro Andreje Babiše coby premiéra ČR a jeho jednobarevnou menšinovou vládu. A to bez nějakých výraznějších podmínek.

    To bude vážně junda......................."

    Něco takového bych si nemohl splést. Se zdrženlivostí a decentností sobě vlastní jsem vám totiž odpověděl:

    "Už vám z toho začíná přeskakovat, viďte, pane Morbicere."

    :-)
    PK
    June 22, 2018 v 21.38
    Ale malé chyby jsem se dopustil, přiznávám - vy jste prognózoval, že demokraté budou jednohlasně podporovat Babišovu menšinovou vládu. Mně utkvělo, že by měli jít do vlády s tím.

    Možná proto, že před tím jste napsal "vidím to na ANO + ODS".
    No jo, máte pravdu, asi jsem si nedovedl představit, že pravicoví demokraté dovolí, aby se Babiš spojil s Filipem a Okamurou a ČSSD jim při tom bude dělat blbého křena.

    Jenže dovolí no ,,,,,,,,,,,,,,,
    June 23, 2018 v 8.54
    komunisté a strategie sociální demokracie
    Komunisté si jsou vědomi své ceny, proto si klidně diktují jak ve vztahu k sociální demokracii, tak ve vztahu k ANO. Hamáček řekne Zemanovi a Babišovi svůj názor, ale potom sklapne kufry a souhlasí s jejich názory, i když jsou pro sociální demokracii nevýhodné až likvidační. Už i Foldyna říká, že by se měli sejít a poradit se o strategii a necouvat ve všem, co Zeman a Babiš chtějí

    Jestli sociální demokraci chce něco vyjednat, tak má šanci teď, dokud nemá vláda důvěru, potom budou nahrazeni SPD a nebudou nikoho zajímat. To se Hamáčkovi a vedení strany tak líbí role užitečných idiotů?
    June 23, 2018 v 21.27
    Pane Kolaříku,
    máte zvláštní vidění, ale já si neuvědomoval, že bych byl "doslova bez sebe vztekem" kvůli politice. To bývám kvůli běžnějším a prozaičtějším věcem. Ale nechci rušit vaši projekci.

    Spíše mi vadilo, že po volbách neprobíhá standardní proces s vítězem voleb, jednání s ním o koalici a společné vládě, tak jako všude ve vyspělých demokratických státech. Zvláště tehdy, pokud bez vítěze voleb vládu bez účasti extrémistů sestaviti nelze. I když to navrhoval šéfredaktor tohoto periodika.
    PK
    June 23, 2018 v 22.23
    Pane Ungere
    Moji projekci rušit nemusíte, ale konstatoval jsem, a ne poprvé, že způsob, jakým jste se pro Babiše angažoval, byl velmi nápadný. A nemusíme to dále rozebírat, to ani nebylo mým úmyslem.

    Z vašich četných příspěvků bylo zřejmé, že jednoduchá skutečnost, že demokratické strany, které před volbami Babišovi řekly "ne", po volbách toto "ne" prostě a jednoduše zopakovaly, vás dost vytočily, a jednoduše jste nevěřil svým očím, že je něco takového možné.

    Ale hlavně už prosím nechte toho "standardního procesu". Chápu, že je zbytečné vám opakovat, že u sprostého obviněného s hrozicím trestem až 12 let žádný "standardní proces s vítězem voleb" nepřipadá v úvahu, tedy kromě standardního trestního procesu, na jehož konci je rozsudek a odvedení v poutech do cely k výkonu trestu.

    Ale vy už zase předstíráte, že jste na to Burešovo obvinění zapomněl nebo že o něm nic nevíte, což, přiznávám, trochu vytáčí mě.

    Každopádně už mě to opravdu nebaví, a myslím, že bylo řečeno vše.
    PK
    June 24, 2018 v 10.44
    Vyjádření Libora Roučka
    Libor Rouček jednoduše, jasně a srozumitelně:

    Pořád se na mne obracejí lidé s dotazem proč nekandiduji na post ministra zahraničí? Mám k tomu prý z celé ČSSD největší kvalifikaci i kontakty: doktorát z mezinárodních vztahů, zkušenost z práce ve státní administrativě USA i Královského institutu mezinárodních záležitostí v Londýně, mluvčího české vlády, místopředsedy Evropského parlamentu a evropských sociálních demokratů.

    Odpověď je jednoduchá. Za prvé, nikdo mi toto místo nenabízí, a za druhé, a to hlavně, i kdyby nabídl, do Babišovy vlády bych nikdy nešel. Celý život jsem se totiž řídil zásadou, že člověk si musí v jakékoli životní situaci, i kdyby měl, řečeno slovy Karla Kryla, rýt držkou v zemi, zachovat svoji čest a důstojnost. Ve vládě trestně stíhaného postkomunistického oligarchy bych tuto zásadu ztratil.
    June 24, 2018 v 11.47
    Panu Kolaříkovi
    Na obvinění kandidáta vítězné strany s rozdílem necelých dvacet procent oproti druhému na pásce jsem nezapomněl, nebojte se. Víte, ale ono je to těžké věřit to těm ostatním, když ti vítězové a vládnoucí strany před hnutím ANO v uplynulých obdobích měly ve svých řadách včetně nejvyšších pozic mnoho těch, kteří byli z trestného činu se sazbou až 12 let podezřelí, někteří také obvinění. Jsem přesvědčen, že kdyby pro ODS nebo Piráty byl vstup do vlády s hnutím ANO teď výhodný, tak by na nějaké obvinění zapomněli. V minulosti ODS zásadně porušovala své sliby voličům před volbami. Ale třeba jí zde opravdu reformovat, i když já na to nevěřím, nevylučuji, že za tři roky mě prof. Fiala nakonec přesvědčí. Ale teď prostě nevěřím, že je vysoce postavený politik obviněn, pokud se to obvinění ještě někomu dalšímu mocnějšímu nehodí. Nezlobte se za to na mě, jste zřejmě větší optimista a idealista, na to já teď nemám.
    MP
    June 24, 2018 v 14.22
    Davidovi Ungerovi
    Jen pro informaci: Proč by pro Piráty nebylo výhodné vstoupit do vlády s ANO?
    June 24, 2018 v 21.32
    Piráty
    by nyní ve vládě mohl čekat osud něco na způsob Věcí veřejných. Je pro ně výhodnější být nyní v opozici, vyzkoušet si parlamentní lavice, budovat strukturu a připravit se na vládnutí v příštím volebním období.
    + Další komentáře