Muž do nové éry

Lukáš Jelínek

Doba přeje protestním stranám a jedincům, kteří se nebojí vystupovat silácky a prezentovat populistické názory. Václav Klaus ml. je jakýmsi ztělesněním tohoto trendu.

Karty v české politice jsou — aspoň na čas — rozdány. Na jedné straně ANO, proti němu čtyři středopravicové družiny, piráti a sociální demokraté. Jako Babišovi spojenci se dosud jevili komunisté a okamurovci, to se však může ještě vyvinout.

Hlavní neznámou je ale solitér zvučného jména, který se kazajce smluv a stranických disciplín vzpouzí — Václav Klaus ml. Zatímco si jiní usilovně klestí cestu vzhůru partajními posty za cenu služeb a protislužeb, on preferuje sebevědomou metodu „berte, nebo nechte být“.

Chtěl být dvojkou pražské ODS. Nepodařilo se. Nepláče však. Na celostátním kongresu do vedení kandidovat nebude. A nezdá se, že by ho to mrzelo. Zkrátka další běžec na dlouhých tratích, stejně jako jeho otec.

Spolustraníky i voliče se snaží zaujmout ostře řezanými názory. Opatrnost mu je cizí. Mluví tak, aby mu všichni rozuměli. Tu a tam něco posune nebo zkreslí. Tvrdí ale, že být populistou je naprosto normální.

Být populistou je naprosto normální. Foto archiv DR

Mnozí konzervativci, a to i v Občanské demokratické straně, mu naslouchají se zděšením. Zrušil by Senát, který má za zbytečný a zdržující. Zrušil by též kraje. Vystoupil by z Evropské unie, protože ji pokládá za nereformovatelnou. Nebránil by se programovému vyjednávání s ANO.

Nezdráhá se volit do sněmovních funkcí pravicové či levicové radikály, poněvadž Svoboda a přímá demokracie i KSČM jsou legitimní strany. Jelikož prý ctí dohody a nesnáší kádrování, hlas dal i mistrovi konspiračních teorií Radku Kotenovi (SPD) do čela bezpečnostního výboru. Námitky zato měl, dohody nedohody, k předsedkyni petičního výboru Heleně Válkové (ANO) a předsedkyni výboru pro životní prostředí Daně Balcarové (Piráti), pro něž nehlasoval.

Přestože Klaus v lecčems s Okamurovým týmem souzní, myslí výhradně na ODS a její budoucnost. Opakuje, že napravo od občanských demokratů má být jenom zeď. Což je diametrálně odlišný přistup od toho smířlivého a nevyhroceného, jaký razí stávající předseda Petr Fiala. Jenže Klausovu tažení až úplně doprava nahrává doba, především vzrušení dění v Evropě (od Británie po Španělsko či Řecko), strach z migrace a rostoucí popularita předkladatelů co nejjednodušších řešení.

Klausovou předností je vysoká kvalifikace v oblasti školství. Tam se bude v roli šéfa sněmovního školského výboru realizovat a prezentovat v první řadě. Vždyť každý, kdo kdy chodil do školy nebo tam posílá děti, se cítí být resortním expertem. Klaus bezesporu zúročí i zkušenosti bývalého ředitele sítě prestižních gymnázií.

Když s jiskrami v očích říká, že se v dolní parlamentní komoře sešla „protiinkluzivní koalice“, je blízko pravdě. Sám — aniž by k mýtům přihodil seriózní fakta — inkluzi podporovanou minulým kabinetem považuje za součást „rozvratu školství“. Podobně hovoří SPD, KSČM i Andrej Babiš. Nový premiér se již nechal slyšet, že ve školství se toho bude muset hodně změnit. Pouze zaráží, že si zrovna na tuto práci do své vlády najal „spolupachatele“ — dosavadního resortního náměstka Roberta Plagu.

Možná bude ale školství spíš řízeno ze Sněmovny Václavem Klausem. V éře protestních stran a hnutí shluknutých kolem výrazných jedinců s populistickými sklony o něm bezpochyby budeme slýchat stále častěji.

    Diskuse
    December 15, 2017 v 11.31
    Protiobčanský aktivismus s rysy fanatismu
    Václav Klaus junior začíná svou politickou dráhu tam, kde jeho otec svoji kariéru skončil, tedy u hájení "národních zájmů", "vlastenectví", populismu, otevřeného protievropanství. Junior je špatnou kopií seniora. Lze předpokládat, že by z pravicovo-konzervativní hysterie se kultivoval a dopracoval k racionální liberálně-konzervativní politice, se kterou jeho otec začínal? Pochybuji. Onen fanatismus se projevuje ve výrocích typu "Je třeba vystoupit z EU, i kdybychom o třetinu zchudli" - takový výrok by asi jeho otec jako ekonom neřekl. Chtěl by ODS, od níž napravo byla už jen zeď, taková ODS by možná pohltila část voličů SPD, ale právě takovou část by ji ztratila. Můžu to doložit názory dvou kolegů, jeden volil SPD, dříve volil ODS, ODS by nyní volil, kdyby v jejím čele stál Klaus mladší, druhý naopak volil ODS kvůli Fialovi a v žádném případě by ji nevolil, kdyby v jejím čele stál Klaus mladší, to by asi volil lidovce nebo STAN. Podobné způsoby uvažování mají v sociální demokracii Chovanec, Foldyna, Zimola apod., ale myslím, že v oblasti, do které by chtěli zavést sociální demokracii je už tak přecpáno, že by i se sociální demokracií splakali nad výdělkem - více voličů by ztratili než získali.