Sdružení nájemníků: Airbnb škodí. Regulatorní rámec zatím neexistuje

Jan Gruber

Sdružení nájemníků upozornilo na to, že Airbnb, platforma nabízející ubytování v soukromí, je de facto jen hotelem, který neplatí daně, nedodržuje bezpečnostní opatření, zdražuje cenu bydlení stálým obyvatelům a vytlačuje je z center.

Sdružení nájemníků České republiky na čtvrteční tiskové konferenci vyzvalo vedení Prahy a dalších českých měst, aby se urychleně začala zabývat službami takzvané sdílené ekonomiky, především ubytováním, které zprostředkovává digitální platforma Airbnb. Sdružení konstatuje, že v důsledků zvýšeného využívání platformy „jsou tisíce bytů odebrány z bydlení, neslouží k bydlení, ale nahrazují hotelové služby“.

Sdružení nájemníků konstatuje, že se tím porušuje stavební zákon, neboť byty jsou užívány ke komerčním účelům, aniž by zde nájemce nebo vlastník bydlel. „Nejde zde již o bydlení, ale o poskytování služeb, což je v rozporu s kolaudačním určením bytů,“ uvedl spolek v tiskové zprávě.

Upozornil rovněž na narušování soužití v domech, neboť hosté využívající platformu Airbnb nerespektují obvyklý pořádek. Sdružení současně uvedlo, že tímto způsobem jsou lidé vytlačováni z center měst. Provozovatelé se přitom dopouštějí daňových úniků, neboť platforma ani pronajímatelé neodvádějí státu řádně daně.

„My nemáme nic proti tomu, aby lidé u sebe v bytě někoho krátkodobě ubytovali. A ten jim to pak oplatil, pokud se vydají do zahraničí na dovolenou. Tak jak to bylo původně zamýšleno. My se o problémech, které Airbnb způsobuje, pokoušíme mluvit s představiteli jednotlivých měst. Protože například Praha 1 má s tímto typem ubytování problém. Ubývají ji lidé, kteří v té městské části bydlí. Obecně má tenhle problém má dvě části. Něco mohou udělat obce a něco může udělat stát,“ řekl Deníku Referendum předseda Sdružení nájemníků České republiky Milan Taraba.

Sdružení se proto chystá v září na půdě Parlamentu uspořádat veřejné slyšení se zástupci všech relevantních politických stran. Hodlá tu diskutovat obecně o tématu bytové politiky. Chce se zaměřit také na problematiku zprostředkovávání ubytování platformou Airbnb.

Pokusy regulovat Airbnb jsou většinou neúspěšné

Úřad vlády v současné době dokončuje práce na analýze Sdílená ekonomika a digitální platformy, kterou by podle vyjádření koordinátora digitální agendy České republiky a bývalého člena Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého měla vláda projednat v průběhu letních měsíců. Analýza by měla nabídnout paletu možností, jakým způsobem se může na centrální úrovni státní správa postavit ke službám sdílené ekonomiky.

Analýza navrhne možná legislativní opatření v oblasti regulatorního zakotvení služeb digitálních platforem do českého právního řádu. Na jejím základě by následně měly příslušná ministerstva vypracovat návrhy příslušných právních předpisů či jejich novely. Jednotlivá česká města — především Praha a Brno — doposud žádný regulatorní rámec pro služby poskytované platformou Airbnb nepředstavila.

„Nedávné pokusy vlád regulovat tento typ obchodních společností názorně ukazují, proč nedostatečně propracovaná legislativa, která nevychází z jasného pochopení odlišné povahy těchto společností, musí nevyhnutelně vyústit v regulační nezdar.... Tyto společnosti však namísto poskytování potřebných dat směřují značné prostředky do sofistikovaných politických i právních operací, jejichž cílem je bránit pokusům o regulaci,“ napsal v publikaci Kalifornská výzva americký novinář Steven Hill. Podle něj ve světě vidíme více neúspěšných než úspěšných pokusů o regulaci služeb jako Uber či Airbnb.

Platforma Airbnb umožňuje uživatelům nabízet nemovitosti, které vlastní ke krátkodobému pronájmu. Od svého založení v roce 2008 stále roste. V minulém roce jejích služeb využilo přes osmdesát milionů lidí, což je dvojnásobek oproti roku 2015.

V České republice bylo v dubnu tohoto roku na Airbnb takřka šestnáct tisíc nabídek ubytování, z toho více než jedenáct tisíc v Praze. V roce 2016 se skrze Airbnb v českých městech ubytovalo přes sedm set tisíc lidí. Hodnota platformy se dnes odhaduje na jednatřicet miliard dolarů, přestože firma nevlastní jediný hotel a po celém světě zaměstnává pouze kolem dvou tisíc lidí.

    Diskuse
    JS
    June 25, 2017 v 9.40
    nesmyslná argumentace
    Myslím, že ta argumentace Sdružení Nájemníků je nesmyslná a nemá velkou oporu v realitě. AirBnB je jiný trh, a vlastně pěkně zaplňuje místo mezi hotelem a normálním nájmem. Tedy, hodí se to ideálně na delší pobyt bez starosti se zařizováním bytu, a i cenově to odpovídá - levnější než hotel (nejsou tam služby jako úklid), ale dražší než normální nájem (je to se zařízením a je větší fluktuace lidí). (Můj kolega z USA třeba takhle bydlel 2 měsíce v Praze, nájem byl asi 30k, tj. zhruba dvojnásobný oproti normálnímu nájmu, ale v zařízeném bytě.)

    Ale se vrátil k tématu - zákaz AirBnB a podobných problém gentrifikace měst nevyřeší, to je problém už léta na Západě (třeba v SF), takže by asi bylo lepší, kdyby SN neřešilo pseudoproblémy.
    MP
    June 25, 2017 v 10.07
    Janu Samohýlovi
    Ono sama existence Sdružení nájemníků je nesmyslná a nemá velkou oporu v realitě. Máme tu za pár let pár opravdu ošklivých kauz -- Bakalovy byty, byty ČEZu na Pístnici apod.

    Máme tu pár problémů s dopady zdokonaleného občanského zákoníku, obce a městské části, které odprodaly před v devadesátých letech byty nájemníkům a teď je vydírají neodprodanými pozemky atd.

    Hádejte třikrát, o kom v souvislosti s takovými kauzami neuslyšíte? A kdybyste měl potřebu udělat s SN vlastní zkušenost, obraťte se na něj s nějakým nájemnickým problémem, doporučuji, je to adrenalinovější než jízda na horské dráze.
    June 26, 2017 v 8.02
    Pro pana Profanta
    Dobrý den,

    na Sdružení nájemníků jsem se kdysi s problémem obrátil a jejich poradenství bylo naprosto perfektní. Ale je to starší zkušenost (2003). Možná se to změnilo.