Budeš doma kojit!

Jan Gruber

Lidovci se obávají vymírání. Proto zahánějí ženy k plotně. Mají se starat o rodinu a plodit děti. Politika je přece mužská záležitost. Vždycky to tak bylo. Moderní normalizace.

„Naším největším problémem je vymírání. Zdegenerovaná Evropa vymře. Státy podporují rozpad rodin. Rodinu tvoří muž, žena a dítě. Před dvaceti lety to bylo samozřejmé. Dnes ne,“ hřímal na sjezdu lidovců zlínský hejtman Jiří Čunek. Přítomní si jeho slova vzali k srdci. V zájmu zachování rodu nezvolili do vedení strany žádnou ženu. V sázce je budoucnost. Nač obtěžovat ženy politikou, když před nimi stojí nepoměrně větší úkoly. Je třeba pěstovat tradiční rodinu a rodit děti. Ostatně holky jsou na světě proto, aby z nich byly maminky. Píše se to v čítankách.

Lidovci zřejmě nevědí, že lidí na světě neubývá. Naopak. Světová populace každým dnem roste. I v Evropě. Možná se obávají přibývajícího počtu horších lidí, pohanů. Proto zahánějí své ženy do domovů, aby rozmnožili počty pravověrných. Aby kostely — a následně i nebe s pánem Bohem v čele — nezely prázdnotou. Jenže i v tomto případě se mýlí. Podle americké organizace Pew Research Center i křesťanů na světě přibývá. Do třiceti let jich bude o sedm set milionů víc. Proto není nutné přivazovat ženy k plotně a křičet „ofsajd“ pokaždé, nakoukne-li některá z nich do politiky.

„Nepojedeš nikam. Budeš doma kojit. Žádná Paříž a lanýže,“ zpívá Nikola Mucha. Písnička by se lidovcům mohla líbit. Repro DR

V ofsajdu se naopak nacházejí lidovečtí muži, zcela mimo rámec společenské debaty v druhém desetiletí jednadvacátého století. Jaksi zapomínají, že děti nenosí ženám čáp nebo vrána. Že na plození dětí také mají nemalý podíl. Že rodinu netvoří jen žena. Měli Čunka lépe poslouchat. Postavení žen v KDU-ČSL pěkně vystihl rozhovor s manželkou předsedy lidovců Pavla Bělobrádka. „Manžel přijede třeba na večír a pomůže mi vykoupat děti. Anebo aspoň uložit, když už ne vykoupat. A to je velká pomoc. Já si pak třeba domeju nádobí. Takový ty domácí práce, co člověk odkládá,“ řekla v rozhovoru pro Novinky.cz Jana Bělobrádková.

Chování lidoveckých mužů je však zarážející nejen proto, že od středověku už nějaký ten pátek uplynul. KDU-ČSL je totiž jedinou českou politickou stranou, která má více členek než členů. Zřejmě z toho důvodu ženy ve vedení strany nedrží žádné funkce. Těžko si představit, co by se stalo, kdyby lidovci zjistili, co se píše v Listině základních práv a svobod. Že lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti a právech. A že lidmi náš právní řád rozumí i ženy. Křičelo by se, kdo za to může. Vina by se jistě svalovala na Havla. Avšak tentokrát částečně oprávněně.

Lidovci kašlou na polovinu členské základny a polovinu obyvatelstva země. Přitom se však snaží tvářit jako otevřená, moderní a proevropská strana. Prezentující se jako alternativa ke starým pořádkům. Představují však pořádky ještě starší. Proč by je měl volit někdo jiný než bílý pracující muž chodící do kostela? Proč by je měl volit někdo, kdo si myslí, že i žena je člověk? A proč by je v posledku měly volit nějaké ženy?

    Diskuse
    June 4, 2017 v 18.59
    Že se rodiny rozpadají (a trpí tím hlavně děti), je přeci pravda
    Autor článku by měl jednoznačně argumentovat souvislost mezi citovaným výrokem hejtmana Čunka na sjezdu KDU-ČSL a nezvolením ženy do čela strany. V ostatních stranách se to také ženami nehemží a lidovci mají např. 1 europoslankyni ze 3 europoslanců za KDU, 44% senátorek ve svém klubu.

    To, že evropská populace vymírá a tradiční rodina dlouhodobě oslabuje je přeci pravda. Matka je v prvních měsících a v podstatě do 3 let věku dítěte nahraditelná maximálně částečně a ve dvoukariérových manželstvích trpí zejména děti. Proto si vážím, že se paní Bělobrádková věnuje rodině, když se pan dr. Bělobrádek věnuje politice. To, jak se věnuje, nechť posoudí voliči.

    Kandidátku KDU v čele s hejtmanem Čunkem ve Zlínském kraji nevolili rozhodně jen muži, kteří chodí do kostela, a Jiří Čunek dostal nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů krajských voleb 2016. Mimochodem zejména Vsetínsko je hodně evangelický kraj...
    PK
    June 4, 2017 v 19.49
    Proč by je měly volit ženy?
    Na to by se autor měl zeptat těch neuvědomělých žen, které lidovce volí. Najde jich dost a dost.
    VP
    Děkuji panu Ungerovi, odpověděl i za mne. Já bych to tak nedovedl. Navíc bychom spíš měli hledět, jak příslušný politik - politička pracuje a ne na to, jestli je to muž nebo žena. V restauraci taky nezkoumám, jestli oběd uvařil kuchař nebo kuchařka, ale zda je k jídlu.
    June 5, 2017 v 16.59
    Můžeme se potom další generaci pochlubit,
    klidně s využitím duhových fanglí a transparentů o humanismu a genderové korektnosti, jak jsme zvítězili nad šovinistickým konzervatismem. Snad to ta vymírající další generace závislá na internetu, sociálních sítích a smart-phonech bez společenského zakotvení a úcty k tradicím bude schopna pochopit a poděkuje nám.
    June 10, 2017 v 8.59
    Role ženy nemůže být chápána jen jako role matky či manželky.
    "Role ženy jako vychovatelky k univerzálnímu bratrství je dnes bohužel zamlžena a často není uznávána – řekl papež František v promluvě k členům Papežské rady pro mezináboženský dialog."
    -
    „Ženy mají plné právo vstupovat aktivně do všech oblastí a tam, kde je to nutné, je třeba jejich právo potvrzovat a chránit také legislativními nástroji. Jde o to, aby se rozšířil prostor pro výraznější zastoupení žen.“
    http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=25872