Mladík v Žatci byl mlácen v přítomnosti policie, potvrzují záběry na Romea.cz

Jaroslav Bican

Záběry zveřejněné na serveru Romea.cz dokládají, že romský mladík, který zemřel v Žatci, byl krátce před svou smrtí mlácen v přítomnosti policistů. Informace v TV Prima, že na mladíkovi nebylo pácháno násilí, se ukázaly jako nepravdivé.

Server Romea.cz přinesl zvětšené a zpomalené záběry ze žatecké pizzerie dokazující, že romský mladík, který následně zemřel, byl ze strany hostů mlácen i v průběhu zásahu městské policie. Už minulý týden podle serveru dva svědci potvrdili, že na mladíkovi se dělo násilí i v přítomnosti městské policie.

Jak ale Romea.cz připomíná, vedoucí pizzerie v reportáži TV Prima a také už dříve majitel pizzerie, zdůraznili, že žádné násilí se ze strany hostů vůči mladíkovi nedělo. Sever však uvádí, že ani jeden z nich přímo na místě v době incidentu nebyli.

„Zpočátku byla celá událost interpretována jako napadení hostů a pouhé zpacifikování útočícího mladíka. Na záběrech z bezpečnostních kamer, které zveřejnila TV Prima, chybí situace, kde by mladík kohokoliv z hostů fyzicky napadl,“ poukazuje server Romea.cz.

V reportáži televize Prima zaznívá, že mladík byl pouze povalen na zem a držen za ruce a za nohy, mezitím během několika málo minut dorazila městská policie a protože byl mladík stále agresivní, byla mu nasazena pouta a potom mladík zkolaboval. Na záběrech zveřejněných serverem Romea.cz je vidět, jak znehybněný mladík dostává ránu a úpí. Mladík je mlácen mužem, který klečí přímo vedle policisty.

V reportáži TV Prima se naproti tomu říká, že mladíkovi nikdo neubližoval. „Žádný mlácení, žádný kopání, žádný ukážky, v žádném případě, nic takového,“ zaznívá v reportáži. Starostka Žatce a také senátorka (zvolená za hnutí ANO) Zdeňka Hamousová zde rovněž tvrdí, že zásah byl adekvátní, v mezích zákona a vůbec nebyl brutální.

Server Romea.cz také zmiňuje, že při projevu na pietním shromáždění, které se konalo v Žatci 27. října, se starostka odvolávala na předběžné výsledky pitvy, když přítomným Romům tvrdila, že mladík zemřel bez cizího zavinění. „Na celkovou pitevní zprávu, která zohlední i toxikologické výsledky, se však teprve čeká,“ uvádí server.

    Diskuse
    November 2, 2016 v 11.18
    Ta Romea nedá pokoj.
    Dva svědci? Už najednou? Nejdřív byl jeden, který ovšem zmizel, když měl něco veřejně osvědčit, teď už dva. Anonymní ovšem, jako je v tomto případu u Romey zvykem.
    Tohle je prostě štvaní, rozdmýchávání rasové nenávisti.
    Jak by například dopadl gádžo, který by házel židle v hospodě na romské ženy? Napadal je? To by v jeho, při nejlepším případě "pacifikaci", viděla Romea také rasový útok na majoritu?
    Tomuhle neustálému vyvolávání napětí mezi Romy a majoritou
    by měla už být učiněna přítrž. V Romech je pěstován pocit pernamentního ublížení a to vede jen k tomu, že nehodlají začlenit. Proč také, vždyť oni jsou ti chudáci. Vede to až k takovým paradoxům, jehož jednoho jsem byl osobně svědkem. Rom, jehož děti byly svým chováním postrachem spolužáků, vysvětloval vedoucí školní kuchyně, že je musí prý doprovázet do školy, aby je spolužáci netloukli, kvůli jejich původu! Jestli četl Romeu, tak to asi myslel vážně.
    Celá tato kauza napáchá jen další škody. Kdyby v podobném případu zemřel nějaký gadžo, narkoman, dávno by o něm nepadlo ani slůvko. Majorita se tedy může oprávněně domnívat, že Romové jsou exkluzivní skupinou, že jejich problémy mají přednost před problémy majority. Smrt Žateckého Roma se už projednává na někde na ministerstvech. Romové se zase domnívají, že je jim je strašně ubližováno.
    To je vše, co se Romee a aktivistům podařilo udělat. Katastrofu.
    November 2, 2016 v 12.59
    etnicita
    Zásadní "rozdmýchávání rasové nenávisti" vidím především v tom, že se všude zdůrazňuje etnicita pachatele. Ta ale přece nehrála žádnou roli. Agresivní narkoman zkrátka ohrožoval hosty restaurace a debata by se měla vést spíše v tom smyslu, do jaké míry byly prostředky k "pacifikaci" přiměřené... jsem přesvědčen, že situace by probíhala úplně stejně i v případě, že by byl onen narkoman etnickým Čechem.
    TT
    November 2, 2016 v 15.26
    Jsem rád,
    že aspoň čtenáři na DR nejsou rasisté, ale takoví přemýšliví lidé
    :-D
    ??
    November 3, 2016 v 10.12
    Jsem presvedcen, ze se hluboce mylite p. Simecek.
    "jsem přesvědčen, že situace by probíhala úplně stejně i v případě, že by byl onen narkoman etnickým Čechem."

    Pokud by onen narkoman byl etnickym Cechem, je silne nepravdepodobne, ze se zhromazdi stovka enickych Cechu a bude navrhovat lynch a vypaleni provozovny.

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-lze-u-nas-verejne-nabadat-k-vrazde-fcq-/p_spolecnost.aspx?c=A161029_212025_p_spolecnost_wag

    https://www.youtube.com/watch?v=_dwhxnDgHl8

    November 3, 2016 v 11.14
    průběh situace
    To jsme se nepochopili, já měl na mysli situaci přímo v pizzerii. I do narkomana si policista rád bouchne, to všichni víme. Proto moc nechápu, proč se veřejná debata netočí spíše okolo samotného policejního zásahu.
    ??
    November 3, 2016 v 12.20
    Protoze ji nekdo chce tocit kolem rasismu.
    Jak proste mily Watsone.
    OG
    November 3, 2016 v 15.25
    Lež, nebo nepřesnost? Neúmyslná, nebo úmyslně zavádějící?
    Mlátit v českém jazyce znamená někoho nebo něco opakovaně bít. Udeřit znamená jedinou ránu. Kdyby se "udeřovalo" víckrát, pak by to bylo mlácení. Lidé se bít nemají, Romové taky ne. Na videu nebylo mlácení, ale jediný úder! Pokud žurnalista nerozpozná významové odlišnosti jednotlivých českých slov, nemůže dělat žurnalistu.
    Pokud je mu ale významová odlišnost známa, pak se dopouští nekorenktního a zkresleného informování. To je v rozporu se základní žurnalistickou etikou a takový člověk nemůže dělat žurnalistu.
    A teď mne omluvte, musím běžet na mlat udeřit žito, aby bylo dost zrna na chléb náš vezdejší. Snad jediný úder na celou tu fůru bude stačit.