Zemanova osudová přitažlivost

Lukáš Senft

Zeman přitahuje pozornost jako kontroverzní rocková hvězda. Na okraji zájmu tak zůstává sociální frustrace. Ta vyžaduje řešení ještě před Zemanovým odchodem, jinak nám zůstanou jen oči a Ovčáček pro pláč.

Miloš Zeman není ďábel. Není ani spasitel lidu. Přesto se valí časem jako kontroverzní rocková hvězda, jejíž gravitace přitáhne vše v okolí. Média, intelektuály, voliče z nuzných krajů.

Poslední erupce na povrchu zemanovské hvězdy: bojkot dalajlámy, úlitby čínským byznysmenům, škudlení medaile slíbené přeživšímu holocaustu kvůli osobní pomstě. Reakcí jsou pochopitelné a potřebné protesty a odmítnutí účasti na hradních šibřinkách.

Ale rozbujely se také výpady proti „zemanově klace věrných blbů“ a z druhého gardu zase advokacie prezidenta, který „si stojí za svým“. Provokatér a performer tím znovu zavdal k roztržení národa vejpůl. Na „elity a burany“. Jedni „povýšeně provokují lidového prezidenta“, ti druzí jsou zase „opojeni Zemanovým populismem“.

Středobodem téhle rozhádané galaxie je každopádně zas a znovu celebrita z Vysočiny. A na šerých periferiích společenského zájmu tonou témata, která rozhodují o existenci mnohých.

Demokracie, ve které vás nikdo neuslyší křičet

Tak například: během šarády Prezident versus Dalajláma bez povšimnutí prošla Senátem novela o nezaměstnaných. Podle ní mají půl roku na sehnání práce, pak nastoupí veřejnou službu: dvacet hodin makání bez nároku na mzdu. Pokud nenastoupí, budou dostávat pouhopouhé existenční minimum, tedy ne více než 2200 korun.

Ohrozí to starší jedince, rodiče s dětmi a hendikepované. Opět se splétá metla na lidi bez práce a kypří se půda před volbami, aby hesla o parazitujících sockách pěkně vzklíčila.

Podobně byla ignorována podivná smrt mladého Roma v žatecké pizzerii. A zprávy o snaze odborů, navýšení minimální mzdy nebo zkracování pracovního týdne jako by dlouhodobě postrádaly sex-appeal. Notabene v porovnání s „šokujícím buranstvím“ Miloše Zemana hodnoceného z prudérních pozic Špačkovy etikety.

Připoutáni k Zemanových oběžným drahám setrvávají i veřejní činitelé. ČSSD na jednu stranu přizvukuje prezidentovu konejšení čínského kapitálu, na druhou podkuřuje táboru „protizemanovských elit“. Ráda by totiž oslovila městské liberály.

Zeman není prezidentem lidí na dně. Mluví totiž za skupiny, které pod sebou mají vždycky ještě někoho k podupání. Repro DR 

Také pravice se spřízněnými médii číhají na výroky z Hradu, hypnotizováni jejich drzostí, načež se nechají paralyzovat jejich neustálým komentováním. Tímhle procesem se proglosují až do dalšího dne a k dalším Ovčáčkovým perlám.

Kvůli fascinaci Zemanem se zkrátka přehlížejí trable obyčejných voličů: beznadějné shánění práce, anticiganismus, pracující chudoba nebo výše důchodů. Na to nějak není čas, Zeman se stal alfou i omegou naší politické představivosti.

Jenže co pak, až se Zemanova supernova zhroutí sama do sebe a zanechá jen bloudící Ovčáčkův satelit? Vyvstane neřešená sociální frustrace a ždímat ji budou náhončí extrémní pravice.

Ostatní osiří se svými protizemanovskými pamflety, které se den po volbách promění v nepotřebné historické artefakty. Nic jiného nabídnout nemohou. Nezbude než zase nadávat na ty „buranské hlupce“, co se nechali nalákat populisty. A lámat si hlavu, čím to asi tak je.

Řešením tak není protizemanovský patos, ale ujmutí se toho, co může spojovat napříč třídami. Posilování práv zaměstnanců. Podpory samoživitelek. Rozvoje sociálního bydlení a hnutí pracujících. Zkrátka všeho, co nabídne alternativu a vyfoukne tak vábničku nacionálním tlučhubům. To vše vyžaduje pozornost bez ohledu na aféry, které se zrovna řeší v zemanovském univerzu.

Ten „buranský lid“ si totiž zaslouží skutečnou sociální politiku. Zeman přece není prezidentem obyčejných lidí. Tváří se tak, ale trik je v tom, že mluví za ty skupiny, které pod sebou mají vždycky ještě někoho k podupání. Někoho, kdo je opravdu úplně dole. Předvedl to s uprchlíky, navážením se do hendikepovaných dětí a nyní měl plno práce s matláním pseudokauzy s dalajlámou: zmíněná novela trestající nezaměstnané mu nestála ani za bodrý bonmot.

Materiální a sociální střety mimo „kavárnu“ ho většinou netrápí. Zeman je především pěšákem pochybného zahraničního kapitálu a obsluhovatel skutečných „elit” z oblasti nadnárodního byznysu. To ale úspěšně zakrývá, když z elitářství nařkne třeba vysokoškolské pedagogy s nuzně podprůměrným platem. A při odlákávání pozornosti samozřejmě neuškodí ani občasné zčeření nacionálních hysterií a nenávisti k ohroženým. To není péče o slabé, ale provokace k souboji mezi závodníky ke dnu.

Důsledná emancipační politika proto musí být na nohou ještě před Zemanovým vyhořením. Jinak zůstane vyprázdněné politické vakuum. A v takovém frustrovaném vesmíru by nás, jak známo, nikdo neuslyšel křičet.

    Diskuse
    PK
    October 25, 2016 v 19.22
    A je to tady zase, samozřejmě
    Není nad originalitu, že. "Když jdou jiní po mostě, tož já půjdu louží." DR se této zásady pevně drží.

    Splácat všechno dohromady, páté přes deváté, a vyčinit hlavně médiím a "pravici" za jejich "protizemanovské pamflety".

    Tato nucená "alternativnost" zřejmě už taky neodmyslitelně patří ke zdejšímu folkloru.

    Co na tom, že "novela o nezaměstnaných" prošla předtím Poslaneckou sněmovnou, a musel by být opravdu vážný důvod, aby neprošla Senátem. Já třeba nevidím důvod, proč by projít neměla. Pravice s tím ovšem nemá nic společného, protože je v opozici. Máte konečně levicovou vládu. A levicového prezidenta, že.

    Mimochodem, jak to, že tedy "prošla bez povšimnutí novela v senátu". Jak je možné, že jste to připustili?

    Jestliže však se domníváte, že je to špatná novela, argumentujte proti ní, ale dědka z toho vynechte. Napište článek proti novele, ale vynechte z něj Zemana. Ten s tím nesouvisí.

    Co jste si jako mysleli, když jste si zvolili Zemana? Že bude klídek, a budete se věnovat svým "levicovým tématům"?

    Ale klidně se jim věnujte. Nikdo vám v tom nebrání.

    Nechte však laskavě ostatní, ať se věnují, čemu uznají za vhodné. A nechte už těch hloupých řečí o tom, že by měla média a politici ignorovat nehoráznosti prezidenta republiky. Víte dobře, že je to absolutně mimo mísu.
    PM
    October 28, 2016 v 23.02
    S nehoráznostmi to není jen tak pane Kolaříku. Třeba v téhle USA,
    kde postava kandidáta Trumpa je excesem vulgárního zneužívání nejhorších rasistických a sexistických předsudků a bezmezného šovinismu v takovém rozsahu, že se od něj následně houfně odvrací i skalní republikáni.
    Následkem je široké vzepětí všech ochránců demokratických hodnot - solidarita všech slušných, kteří jsou nemohou jinak, než podpořit politický program demokratů.
    A tím je Hillary-konsenz který zní:
    Slibuji splnit veškeré politické požadavky, když bude nadále umožněno zachovat jedno podstatné - a to nerušenou funkci globálního kapitálu.
    Takže usdemokraté nemohou i nemusí po volbách usilovat o nutné přehodnocení postoje k závažným defektům globálního financkapitalismu.
    Pravým nebezpečím tedy nejsou samotné nehoráznosti extrémně vulgárního padoucha, ale následné ochromení společenského úsilí o nutná politická řešení.
    A zbude zas jen ta kosmetika - pravice sem levice tam. ......bych dodal.
    PK
    October 29, 2016 v 2.31
    Jistě, jistě, pane Petrásku
    Fungování mezinárodního kapitálu je základním předpokladem fungování hospodářství, a má pozitivní dopad na všechny lidi. Všichni už jsme si např. zvykli na to, že nám banky zcela samozřejmě mění zahraniční peníze, a neradi bychom se této vymoženosti vzdávali.

    Ale můj první příspěvek byl k tématu, víte.
    PM
    October 29, 2016 v 11.27
    Domníval jsem se pane Kolaříku, že k tématu patří
    i následky servilní poddanosti osob a politických stran, vůči společensky škodlivě působícímu mezinárodního kapitálu.
    Jde totiž o víc než o výměnu eur za rubl, za účelem návštěvy pizzerie na Arbatu.
    Jde o to že jsou z politického střetu vyloučeny síly, které by usměrňovali nevhodné působení maximalizace zisku i na nadstátní úrovni.
    Možnost prosazení právních norem v případě nehorázně podvodného obcházení norem toxicity tu je - příkladně díky rivalitě autoproducentů.
    Možnost prosazení prosazení právních norem v případě nehorázných investic do pracovních sil v nehorázných pracovních podmínkách (následkem rivality), je ale vyloučena "díky" konsenzu moci zdatných stran se zájmy nezodpovědné části financ elit.
    Moc/svou volitelnost si takové strany zajišťují na základě dnes všeobecně platného konsenzu, který zní: - slibujeme voličům splnit veškeré politické požadavky, když bude nadále umožněno zachovat jedno podstatné - a to nerušenou funkci globálního kapitálu.
    Globální kapitál totiž svou roli kojné pro všechny stále ještě hledá. A značně liknavě .....bych dodal.
    PK
    October 29, 2016 v 12.07
    Podívejte se, pane Petrásku
    Můžete svoji mantru opakovat "bis der Arzt kommt", jak se říká v Německu, na mě to nedělá žádný dojem.

    Když zmiňujete zrovna výměnu eur za rubl, to je velmi poučné.

    Světové společenství má totiž k dispozici jednu ultimativní možnost protiruské sankce, kterou si ovšem schovává v záloze opravdu až jako poslední možnost: je to právě odstřihnutí Ruska od "globálního kapitálu". Konkrétně odpojení od systému mezibankovní výměny SWIFT.

    Samozřejmě, můžete se i pak vypravit na Arbat, s eury nebo s dolary v kapse, a místní veksláci vám utrhají ruce. A můžete si s nimi při té příležitosti taky zanotovat svoji oblíbenou písničku o "nerušené funkci globálního kapitálu".
    PM
    October 29, 2016 v 12.51
    Už tu byl pane Kolaříku, ale neudělal dojem
    stokrát nic umořilo ..... řekl, zkasíroval poplatek a zmizel za dalším klientem - neoliberál jeden.